Indiscret Reportaj

Veşnicia chiar s-a născut la sat


Mănăstirea din Popânzăleşti, loc de legendă


Un cadru natural mirific în care regăsim o seamă de arbori seculari parcă ocrotiţi de divinitate, ce străjuiesc Mănăstirea „Sfântul Calinic Cernicanul“ din satul Popânzăleşti, aparţinător comunei doljene Drăgoteşti. Cam aşa ar putea fi descris cadrul în care stejarii ce datează de mai bine de un sfert de mileniu, printre care şi doi arbori preferaţi ai celui ce a fost mitropolitul Olteniei, Nestor Vornicescu, împrejmuiesc sfântul locaş situat la aproximativ 30 de kilometri de Craiova.

de Horaţiu Pîrvulescu

Mulţi dintre noi am face orice efort să ajungem să vizităm măcar o dată în viaţă anumite obiective turistice din ţară sau de „aiurea“, fără să ştim că la o aruncătură de băţ de Craiova există locuri minunate, încărcate de legendă. Mănăstirea ce poartă hramul „Sfântul Calinic Cernicanul“ este aşezată în partea de răsărit a satului Popânzăleşti. Este izolată de sat prin pârâul Teslui. Despre începuturile sfântului locaş, precum şi despre evoluţia acestuia în timp, are amabilitatea să ne vorbească stareţul mănăstirii, protosinghelul Fanurie Chiriţă. După cum ne mărturiseşte părintele stareţ, „construcţia actuală datează din anul 1853“, adică de mai bine de un secol şi jumătate: „Prima construcţie a fost durată pe acelaşi loc la 1678 de monahul Ioan Hamza Popânzălescu, descendent al Banilor Craioveşti, la Hotarul Vârtopului, care a construit-o cu fiii săi, după cum scrie în documentul ce se păstrează la Arhivele Statului din Bucureşti. Primul locaş a fost închinat Episcopiei Râmnicului. Locaşul fiind din lemn nu se ştie cât a durat,. Însă în anul 1799, arhimandritul Metodie de la Râmnic construieşte un alt locaş, tot din lemn, acoperit cu şită, care durează până în anul 1853. În anul 1853, îl găsim la Popânzăleşti pe ieromonahul Lavrentie, care îşi propune să construiască un nou locaş, fiind trimis aici de către Sfântul Calinic, care era în acea vreme episcop al Râmnicului Noului Severin şi care a vizitat, desigur, în mai multe rânduri mănăstirea Popânzăleşti, alegând-o ca metoc al Episcopiei pentru perioada cât şi-a avut reşedinţa la Craiova. Sfântul Calinic de la Cernica a păstorit vreme de 33 de ani la Catedrala din Craiova, deoarece Catedrala de la Râmnic fusese incendiată“.

Locaşul de acum 16 decenii, reactivat
De această dată, sfântul locaş este construit din cărămidă, zidurile având o grosime de peste un metru, fapt ce a făcut ca edificiul să dăinuie în timp, după cum ne mărturiseşte părintele stareţ, edificiul neavând fundaţie din beton. Forma bisericii este în formă de treflă, cu turlă nestrăpunsă. Pictura, în stil neobizantin, a fost executată în tempera, fiind realistă şi mediocră, potrivit pictorilor care au cercetat-o. Construcţia, în forma pe care o are şi azi, a fost terminată în 20 iulie 1853. La 11 ani după acest moment, adică în anul 1864, prin secularizarea averilor mănăstireşti, sfântul locaş rămâne fără pământ, iar călugării de aici sunt nevoiţi să plece la mănăstirile din munţi care nu s-au desfiinţat. Mănăstirea din Popânzăleşti devine biserică de mir, dăinuind astfel 128 de ani, până când, la propunerea Înalt Prea Sfinţitului Nestor Vornicescu, mitropolitul Olteniei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotărăşte reînfiinţarea mănăstirii, care este populată cu călugări începând cu data de 8 iunie 1992.

„Părul cocoşat“ şi „Lacul cu mătuşa moartă“
Despre cadrul în care mănăstirea fiinţează, stareţul acesteia, protosinghelul Fanurie Chiriţă, spune: „Frumuseţea acestui amvon natural este tulburătoare. Aceşti arbori seculari sunt aşezaţi parcă într-un urcuş duhovnicesc spre cer“. Părintele stareţ ne mărturiseşte că în trupul de pădure de 115 hectare se află o bornă de delimitare a proprietăţii reprezentată printr-un păr, aşa cum reiese din datele vremii. „Borna este dată de «Părul cocoşat» care a crescut cu tulpina aproape de pământ, lângă «Lacul cu mătuşa moartă» – sub acest nume era borna pe acte –“, spune părintele. Cât despre „Lacul cu mătuşa moartă“, legenda spune că în acel loc a fost găsit cadavrul unei femei despre care se crede că s-a înecat.

Brazda lui Novac taie Pădurea Schitului
Şi dacă ar crede cineva că Brazda lui Novac reprezintă doar un nume de stradă şi de cartier din Craiova, putem spune că această percepţie este total eronată. „Tot prin acest trup de pădure trece Brazda lui Novac – sistem de fortificaţie în perioada romană“. „Brazda“, care taie pădurea mănăstirii, sistem de fortificaţie edificat, potrivit datelor culese de Toma Rădulescu şi reproduse în volumul al XII-lea al lucrării „Oltenia - studii şi comunicări“, „în jurul anilor 330 după Hristos de Sfântul Constantin cel Mare“, traversează platoul dintre râurile Teslui şi Olteţ, trece prin Pădurea Schitului – adică a mănăstirii – pe la răsărit de satele Popânzăleşti, Bobeanu şi Beneşti, la Viişoara Mare aceasta schimbându-şi direcţia Nord-Sud, mergând paralel cu râul Teslui, îndreptându-se apoi spre răsărit printre pârâurile Valea Mare şi Valea Mică.

Părintele Fanurie, fascinat de frumuseţile naturale ale zonei
Astăzi, cinci călugări oficiază slujbe religioase în Mănăstirea “Sfântul Calinic Cernicanul, locaş ce poartă şi hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae“ , „Sfântul Grigorie Decapolitul“ sau „Sfântul Grigorie Milostivul“. „În prezent, suntem cinci vieţuitori aici. Programul de slujbe după rânduiala călugărească se desfăşoară dimineaţa şi seara şi bucuroşi suntem să ţinem o candelă aprinsă într-un cadru în care coexistă monumentul natural cu arborii seculari şi aşezământul monastic, mănăstirea. În anul 1992, eu am fost primul vieţuitor care a venit aici, iar după mine au început să se adune. Pot spune că, după ce am văzut aceşti arbori seculari, de-aş fi făcut măcar o covercă şi tot nu aş mai fi plecat din acest cadru natural. Multe s-au făcut însă de când la conducerea locaşului de cult a venit părintele stareţ Fanurie Chiriţă. S-a renovat biserica şi s-au construit câteva chilii, atât din banii strânşi „cu mâna întinsă“, după cum spune însuşi părintele, cât şi din sponsorizări substanţiale. Tot în acest interval s-a ridicat şi noua stăreţie, un fel de casă parohială, dar de rang mai înalt.

„Nu locul sfinţeşte omul“
Şi pentru că Dumnezeu există peste tot, părintele stareţ este de părere că nu trebuie să mergem în locurile sfinte doar aşa de dragul de a spune că „locul sfinţeşte omul“: „Eu unul nu cred că este nevoie să mergem să facem rugăciuni la piatra sfântă de la Ierusalim ori în muntele Athos, deoarece se pot face lucruri minunate şi aici printre aceşti arbori seculari, fără a cheltui o grămadă de valută pe care oricum nu o avem“.

„Copacul cu scorbură“, sicriul vertical al mitropolitului Nestor
Un stejar bătrân, a cărui vârstă este estimată la aproximativ trei secole-trei secole şi jumătate, şi care ca prin minune stă în picioare, reprezenta până în urmă cu câţiva ani locul de refugiu al părintelui mitropolit Nestor Vornicescu. Prelatul nu se simţea nicăieri mai bine ca în preajma stejarului scorburos. „Aici îi plăcea Înalt Prea Sfinţitului Nestor Vornicescu, mitropolitul Olteniei, să ţină şedinţele cu consilierii. Dânsul stătea pe băncuţa aceasta (n.r. – cea mai apropiată de stejar), iar consilierii pe celelalte trei ca să-i vadă pe toţi şi dezbăteau diverse probleme. Ultimele cinci lucrări dintre cele peste 400 de opere publicate au fost lucrate la stejarul acela (n.r.- părintele stareţ ne indică un stejar aflat la vreo 50 de metri de stejarul cu scorbură), iar aici se ascundea în caz de ploaie. Tot aici îşi aducea şi prietenii pe care îi băga în scorbură şi le făcea poze. Că dânsului îi plăcea să fie pozat aici. Stătea cu mâinile aşa (n.r. – încrucişate, pe piept) şi spunea că în acest fel se relaxează. L-am întrebat odată de ce când intră în scorbură îşi aşază mâinile pe piept, iar el mi-a răspuns că îşi imaginează acolo un sicriu pe vertical, în care s-ar putea odihni cu capul îndreptat spre cer“, spune părintele stareţ. Privind la stejarul despre care părintele stareţ spune că a mai fost „ajutat“ în câteva rânduri de către localnici să cadă, atât prin incendiere, cât şi prin cioplire, angajatul silvic al Ocolului Silvic Amaradia Melineşti, care asigură paza şi administrarea suprafeţei forestiere, pădurarul Constantin Stan, spune uimit: „Din punct de vedere tehnic, acest copac ar fi trebuit să cadă de mult. Doar o minune îl mai ţine în picioare. Păi, până la coroană are vreo doi metri cubi, iar coroana are cel puţin trei metri cubi. Şi, la greutatea asta şi la cum arată tulpina, ar fi trebuit să se prăbuşească de mult“. Revenind la mitropolitul Nestor, se cuvine să menţionăm faptul că acesta şi-ar fi dorit să fie înmormântat la mănăstirea din Popânzăleşti, dar a plecat la ceruri înainte de a se stabili la unul dintre aşezămintele de la poala pădurii. „Atât de mult a îndrăgit părintele mitropolit Nestor aceste locuri, încât şi-ar fi dorit să se mute aici, în stăreţie, unde să-şi aducă biblioteca de peste 30.000 de volume, iar după trecerea la cele veşnice voia să fie înmormântat aici. Nu a mai apucat însă să-şi ducă planul la îndeplinire“, conchide părintele stareţ Fanurie Chiriţă.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
ComentariuSa ne traiasca multi ,multi ani parintele staret mai rar intalnesti asemenea om ,eu vin din bucuresti de cate ori am ocazia la manastire .Predica este ceva innaltator si actual pe intelesul tuturor ,cine vine pt prima data traieste o experienta unica
Scris de elena
Comentariueste un loc minunat de neuitat, si merita sa-l vizitam cu toti
Scris de andreea
Ciocan şi Băndoi – luptă-n doi pentru şefia IPJ Dolj

Ciocan şi Băndoi – luptă-n doi pentru şefia IPJ Dolj

Considerată iniţial o speculaţie de presă, menită să tulbure apele în curtea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, schimbarea comisarului-şef...
Soţul doamnei Oana Dincă, un fel de „primărică“

Soţul doamnei Oana Dincă, un fel de „primărică“

Din păcate pentru fiecare dintre noi, arestarea primarului Antonie Solomon nu ne aduce doar un serios deficit de imagine la nivelul ţării (oricum, la...
PDL Dolj îi mai taie lui Păloiu din mustăţi

PDL Dolj îi mai taie lui Păloiu din mustăţi

Ca în multe alte dăţi, la ultima şedinţă de consiliu judeţean, consilierul pedelist dornic de afirmare Dan Păloiu a vrut să devină fioros, sărind...
Centru nou la Filiaşi pentru persoanele cu handicap

Centru nou la Filiaşi pentru persoanele cu handicap

În 2006, DGASPC Dolj era prima direcţie care investea în centre rezidenţiale de recuperare motorie. Primul centru de acest fel a fost înfiinţat la...
Se rupe căruţa liberală!

Se rupe căruţa liberală!

Vineri a reprezentat un punct de cotitură pentru liberalii doljeni. Trei dintre cei mai importanţi primari ai filialei - Mircea Guţă, Marin Vintilă...
Specialişti în computer

Specialişti în computer

Edilii a şapte localităţi din judeţul Vâlcea constituite, în urmă cu patru ani, în Asociaţia Pro Dezvoltare Valea Oltului, au anunţat, recent,...
O constelaţie de-a pururi strălucitoare

O constelaţie de-a pururi strălucitoare

Desfăşurată timp de 12 zile, începând cu data de 23 aprilie, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Shakespeare”, intitulată „Constelaţia...

Programul manifestărilor prilejuite de „zilele municipiului Calafat“

Vineri - 07.05.201010:00 - Deschiderea oficială a festivităţilor prilejuite de Zilele Municipiului Calafat - locaţie: faţa Primăriei Municipiului Calafat:intonarea Imnului de Stat al României;discursul primarului;marşul “Ziua Europei” - Şcoala Nr. 2 - “Constantin Gerota”10:30 -“Crosul Primăverii”, care se va desfăşura cu elevii...
„Vom avea o televiziune cu identitate“

„Vom avea o televiziune cu identitate“

Reporter: Eşti vedeta presei craiovene?Laurenţiu Barbu: Nu mi-am dorit niciodată să fiu vedetă, nici nu îmi doresc. Îmi doresc să fiu foarte bun...
 
Masonul Grig, sub obedienţa prefectului de Vâlcea?

Masonul Grig, sub obedienţa prefectului de Vâlcea?

În această săptămână, mai precis joi, într-o şedinţă de partid, democrat-liberalii vâlceni ar trebui să stabilească cine îi va lua locul...
ÎPS Gherasim, acuzat de fapte reprobabile

ÎPS Gherasim, acuzat de fapte reprobabile

În rândurile de mai jos, redăm discuţia dintre un enoriaş, căruia nu îi vom dezvălui numele (îl vom denumi X), şi părintele Adrian Făgeţeanu....
Statuia de un miliard amendă

Statuia de un miliard amendă

Amplasarea monumentului ridicat în memoria muncitorului silvic din Brezoi a născut controverse şi scandaluri. După ce a căutat prin orice mijloc să...
Jaf

Jaf

Staicu a ajuns după gratii... după ce a băgat mâna până la cot în vistieria amărâţilorCristina Staicu a fost directorul instituţiei până prin...
„Prefer să avem  profesionişti în deconcentrate,decât copii şi neveste!“

„Prefer să avem profesionişti în deconcentrate,decât copii şi neveste!“

Rep.: Mai candidaţi la şefia PDL Dolj?Gelu Vişan: În cazul în care o să candidez, o să anunţ lucrul ăsta. De fiecare dată am folosit termenul...
Mănăstirea din Popânzăleşti, loc de legendă

Mănăstirea din Popânzăleşti, loc de legendă

Mulţi dintre noi am face orice efort să ajungem să vizităm măcar o dată în viaţă anumite obiective turistice din ţară sau de „aiurea“, fără...
Podul interzis din Malu-Mare

Podul interzis din Malu-Mare

Să traversez sau să nu traversez podul? Asta se întreabă fiecare localnic din Malu-Mare după ce citeşte pe un indicator montat la capăt de pod „Interzis...
Vâlceanul Vâlcea, stupar de la doi ani

Vâlceanul Vâlcea, stupar de la doi ani

”Tata m-a băgat la stupi când abia puteam vorbi ”Pentru Marian Vâlcea albinele nu mai au de mult secrete, apicultura fiind o afacere moştenită...
Poziţia indolentului

Poziţia indolentului

Câteodată, plăcerea se poate descoperi în leneveală. Mai ales când te abandonezi frumos voinţei altuia, mai zelos. În poziţia indolentului, Doamna...
 
7 Sport
Ziua judecăţii!

Ziua judecăţii!

Acum cinci sezoane, Oltchim Râmnicu Vâlcea a început un proiect interesant în sportul românesc. După trei ani de secetă, oficialii vâlceni au decis...
Patru etape pentru tot atâtea puncte!

Patru etape pentru tot atâtea puncte!

Mititelu are dreptate când spune că au nevoie de patru puncte, dar cu cine să le iei dacă nu cu Internaţional, Oţelul sau Ceahlăul? Urmează meciul...
Succes, Oltchim!

Succes, Oltchim!

La finele săptămânii, vom respira aer de Liga Campionilor. Nu în fotbal, în handbal. În handbalul feminin, acolo unde Oltchim Râmnicu Vâlcea, campioana...
 
Apă grea

Apă grea

Săptămâna trecută, pentru o zi şi alte câteva ore de noapte, mare parte din Craiova a rămas fără apă.N-ar fi ceva ce nu s-a mai pomenit, peste...
 

Indiscreţii de Dolj

Solomon junior, în treburile murdare ale tatălui?Săptămâna trecută, după ora 16:00, când primăria era deja golită de funcţionari, iar poliţistul comunitar cu atribuţii de portar îşi făcea turele obişnuite de plictiseală prin faţa instituţiei, am asistat la un dialog discret, dar extrem de interesant. Din senin, lângă poliţistul...
Indiscreţii de Vâlcea

Indiscreţii de Vâlcea

Scandal şi greva foamei la ArhiepiscopiePreotul Nicolae State Burluşi, un fel de Gică-contra în Arhiepiscopia Râmnicului, ameninţă cu greva foamei....

Indiscreţii de Olt

Poliţiştii din Olt şi-au propus să cerceteze penal şi sugariiCică poliţiştii din Olt s-au apucat să-i cerceteze penal pe minori, că de seniori s-au săturat. Nu pentru furtişaguri, ci pentru vătămări corporale din culpă. Potrivit deştepţilor cu epoleţi, copiii au făcut prostii. Cum  s-au plimbat ei cu bicicletele, fie au dat...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva