Indiscret Reportaj
„Prefer să avem  profesionişti în deconcentrate,decât copii şi neveste!“
Voteaza Articolul

Gelu Vişan vorbeşte despre posibila candidatură la şefia PDL Dolj şi despre motivele care l-au determinat să anunţe că îşi doreşte funcţia lui Radu Berceanu


„Prefer să avem profesionişti în deconcentrate,decât copii şi neveste!“


Deşi mai este o lună până la alegerile pentru şefia PDL Dolj, cu excepţia candidaturii lui Radu Berceanu un lucru este sigur: aproape nimic nu este sigur. Cel puţin asta am înţeles noi după ce-am stat de vorbă, ce-i drept telefonic, cu deputatul Gelu Vişan, cel care şi-a anunţat, nu de mult, intenţia de a candida. Cu alte cuvinte, este foarte probabil să candideze, deşi spune că este posibil să n-o facă. O decizie urmează s-o ia în perioada următoare, chiar dacă spune că s-a cam hotărât. Dar mai multe puteţi afla chiar voi din interviul de mai jos.

de Dan Olteanu

Rep.: Mai candidaţi la şefia PDL Dolj?
Gelu Vişan: În cazul în care o să candidez, o să anunţ lucrul ăsta. De fiecare dată am folosit termenul „posibil“ – „probabil“ şi în cazul în care o să candidez, o să anunţ colegii din interiorul organizaţiei. Nu fac din eventuala candidatură la funcţia de preşedinte o chestiune personală. Eu am declarat public că motivele care m-au determinat să îmi anunţ o eventuală candidatură sunt legate de anumite disfuncţionalităţi în activitatea organizaţiei judeţene. Dacă aceste disfuncţionalităţi la nivelul conducerii organizaţiei, şi nu numai, se vor regla în timp sau dacă noi ne vom concentra mai mult spre rezolvarea lor, unele dintre ele destul de importante, o să analizez această chestiune foarte serios. Eu cred că am transmis un semnal extrem de clar cu privire la candidatura mea şi faţă de această abordare din ultima vreme a organizaţiei judeţene şi sper ca lucrurile acestea să se remedieze. Este vorba mai mult despre un proiect şi nu despre o candidatură personală împotriva cuiva sau a altcuiva. Eu nu candidez împotriva lui Radu Berceanu.

Rep.: Care sunt motivele care v-au determinat să luaţi în calcul o eventuală candidatură?
G.V.: Problema care m-a făcut şi mă face să spun că este posibil să candidez este faptul că domnul Berceanu, fiind foarte ocupat, domnia sa fiind şi ministru, s-a creat o anumită situaţie în care noi ne ocupăm mai mult de gestionarea activităţii şi a persoanelor din deconcentrate, cu tot felul de numiri mai mult sau mai puţin cunoscute de către Biroul Permanent Judeţean. Spre exemplu, mai mult de jumătate dintre numirile la deconcentrate n-au trecut prin BPJ. Au trecut printr-o chestiune care n-are niciun fel de legătură cu statutul. Noi ne concentrăm mai mult pe deconcentrate decât pe relaţia directă cu cetăţenii. Din acest punct de vedere, consider că este o mare greşeală a organizaţiei judeţene pentru că un partid odată este la putere, altădată este în opoziţie. Or, dacă noi, în acest moment, ne depărtăm de cetăţeni şi de marile lor probleme, atunci lucrurile nu sunt deloc în regulă. Ca o părere, eu prefer să avem profesionişti în deconcentrate, decât copii, neveste, fete şi aşa mai departe, cum se întâmplă, din păcate, în acest moment. Cam acesta ar fi un motiv. Or, lucrul acesta m-a făcut să-mi anunţ intenţia de a candida, pentru că am epuizat practic toate metodele în interiorul partidului. În acest moment, la Dolj, PDL este la putere în absolut tot sistemul. Noi nu mai avem pe cine să dăm vina. Or, lucrurile astea se decontează în timp. Sunt lucruri pe care oamenii le vorbesc, iar eu am vrut să trag un semnal de alarmă.

Rep.: Cum de s-a ajuns în această situaţie?
G.V.: Singurul lucru pe care i l-aş reproşa domnului Berceanu este că, într-un anumit fel, s-a depărtat de organizaţie. A venit foarte rar, cam o dată pe lună, şi toată lumea a considerat că poţi să faci ce vrei în organizaţia PDL Dolj. S-au creat mai multe partiduleţe mici, fiecare cu găşculiţa lui, fiecare cu înjurăturile lui... Or, un partid trebuie să funcţioneze instituţional. Spre exemplu, în acest moment, eu habar nu am cine a luat decizia de a numi directorii de spitale, ca să dau un exemplu. Sau cine răspunde de sistemul medical, dacă noi, PDL, am facilitat numirea unor astfel de oameni. Cât mergem de departe cu politizarea, în jos, şi cu oameni care nu sunt profesionişti? Sunt lucruri care mă preocupă şi atunci, poate şi din această cauză, s-a şi interpretat că eu sunt de o parte, iar restul colegilor mei din organizaţie nu ştiu ce ar zice. Dar eu vreau să atrag atenţia asupra acestor probleme deoarece, spre exemplu, eu ştiu că voi candida şi sper să candidez peste doi ani, şi voi deconta din plin, eu ca parlamentar. Cei care sunt directori de deconcentrate, cei 58 sau 62 de directori pe care unii nici nu-i cunosc şi habar nu am cum au ajuns acolo, că nu au trecut prin BPJ, ei nu o să deconteze nimic. (...) În momentul în care instituţiile statului se confundă cu partidul, lucrurile se complică foarte tare.                          

Rep.: Nu credeţi că această problemă s-ar putea rezolva prin înfiinţarea unei structuri care să nu aibă legătură cu preşedintele filialei?
G.V.: Noi avem şi în acest moment o astfel de formulă, care se numeşte Biroul Permanent Judeţean. Dar eu, în faţa Colegiului Director, când mi-am anunţat în faţa domnului Berceanu şi în faţa domnului Marijean intenţia de a candida, tocmai asta am spus. Că BPJ, pe deciziile politice majore, n-a fost consultat. A fost un grup restrâns de persoane care a luat deciziile la nivelul judeţului Dolj. (...) Eu sunt convins că Radu Berceanu nu ştie foarte multe din lucrurile acestea.

Rep.: Aminteaţi de favorizarea şi nedreptăţirea unora dintre primarii din judeţ, însă foarte curând este posibil ca toţi să fie în barca PDL.
G.V.: Aceasta este o decizie care n-a trecut prin nicio şedinţă de birou permanent. A fost doar o informare cu câteva minute înainte de conferinţa de presă în care s-a anunţat că trei primari liberali vor susţine politica guvernului Boc în teritoriu. Dar doar atât. Nu a fost o dezbatere pe această temă. N-a fost un vot. Pur şi simplu ni s-a comunicat o decizie care fusese deja luată. Dar întreb, s-au pus în balanţă toate riscurile? (...) Este asta o politică bună, să ne apucăm acum să luăm tot ce se poate în judeţul Dolj şi după aceea, dacă pierdem alegerile, pleacă toţi înapoi de unde au venit? Am mai avut astfel de experienţe. Eu am aflat din sediul partidului că urmează o întâlnire în care domnul Marijean face conferinţă de presă. N-ar fi trebuit să fie o decizie la care să fie consultată măcar conducerea partidului, dacă nu chiar o conducere mai largă? Cum ar fi Colegiul Director al partidului. Ceilalţi primari ar trebui întrebaţi dacă sunt de acord, însă toată lumea află din presă. Sunt motive foarte serioase pentru care eu spun că, dacă lucrurile continuă aşa, cel puţin nu pot fi acuzat după aceea că şi eu am fost părtaş la el şi n-am spus nimic. Iată că spun!

Rep.: Istoria ultimilor ani ne-a arătat că, după o confruntare, candidatul care a pierdut alegerile a fost marginalizat în partid, ba chiar mai rău. Credeţi că va fi şi cazul dumneavoastră în cazul în care aţi candida şi nu aţi reuşi să câştigaţi?
G.V.: Singurele alegeri la care am candidat, şi cu sprijinul partidului, au fost la uninominal. Şi eu cred că am onorat candidatura. Sunt singurul deputat PDL din afara Craiovei şi-mi respect şi munca şi colegii, toţi colegii din partid. (...) Cu domnul Berceanu mă cunosc de foarte mult timp şi dinafara partidului, iar relaţia noastră a fost caracterizată de foarte mult respect. Domnul Berceanu este un om foarte puternic politic şi un politician foarte bun. (...) Însă în niciun caz nu mă gândesc să plec din partid, iar cei aflaţi de cealaltă parte a baricadei cred că trebuie să privească obiectiv lucrurile. Până la urmă, noi aici vorbim de principii şi mai puţin de oameni. Eu în niciun caz nu candidez împotriva lui Radu Berceanu, ci candidez pentru un tip de proiect. Adică de a ne apropia mult mai mult de cetăţeanul simplu şi de a lăsa deoparte activitatea cu deconcentratele şi cu licitaţiile şi cu altele.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Ciocan şi Băndoi – luptă-n doi pentru şefia IPJ Dolj

Ciocan şi Băndoi – luptă-n doi pentru şefia IPJ Dolj

Considerată iniţial o speculaţie de presă, menită să tulbure apele în curtea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, schimbarea comisarului-şef...
Soţul doamnei Oana Dincă, un fel de „primărică“

Soţul doamnei Oana Dincă, un fel de „primărică“

Din păcate pentru fiecare dintre noi, arestarea primarului Antonie Solomon nu ne aduce doar un serios deficit de imagine la nivelul ţării (oricum, la...
PDL Dolj îi mai taie lui Păloiu din mustăţi

PDL Dolj îi mai taie lui Păloiu din mustăţi

Ca în multe alte dăţi, la ultima şedinţă de consiliu judeţean, consilierul pedelist dornic de afirmare Dan Păloiu a vrut să devină fioros, sărind...
Centru nou la Filiaşi pentru persoanele cu handicap

Centru nou la Filiaşi pentru persoanele cu handicap

În 2006, DGASPC Dolj era prima direcţie care investea în centre rezidenţiale de recuperare motorie. Primul centru de acest fel a fost înfiinţat la...
Se rupe căruţa liberală!

Se rupe căruţa liberală!

Vineri a reprezentat un punct de cotitură pentru liberalii doljeni. Trei dintre cei mai importanţi primari ai filialei - Mircea Guţă, Marin Vintilă...
Specialişti în computer

Specialişti în computer

Edilii a şapte localităţi din judeţul Vâlcea constituite, în urmă cu patru ani, în Asociaţia Pro Dezvoltare Valea Oltului, au anunţat, recent,...
O constelaţie de-a pururi strălucitoare

O constelaţie de-a pururi strălucitoare

Desfăşurată timp de 12 zile, începând cu data de 23 aprilie, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Shakespeare”, intitulată „Constelaţia...

Programul manifestărilor prilejuite de „zilele municipiului Calafat“

Vineri - 07.05.201010:00 - Deschiderea oficială a festivităţilor prilejuite de Zilele Municipiului Calafat - locaţie: faţa Primăriei Municipiului Calafat:intonarea Imnului de Stat al României;discursul primarului;marşul “Ziua Europei” - Şcoala Nr. 2 - “Constantin Gerota”10:30 -“Crosul Primăverii”, care se va desfăşura cu elevii...
„Vom avea o televiziune cu identitate“

„Vom avea o televiziune cu identitate“

Reporter: Eşti vedeta presei craiovene?Laurenţiu Barbu: Nu mi-am dorit niciodată să fiu vedetă, nici nu îmi doresc. Îmi doresc să fiu foarte bun...
 
Masonul Grig, sub obedienţa prefectului de Vâlcea?

Masonul Grig, sub obedienţa prefectului de Vâlcea?

În această săptămână, mai precis joi, într-o şedinţă de partid, democrat-liberalii vâlceni ar trebui să stabilească cine îi va lua locul...
ÎPS Gherasim, acuzat de fapte reprobabile

ÎPS Gherasim, acuzat de fapte reprobabile

În rândurile de mai jos, redăm discuţia dintre un enoriaş, căruia nu îi vom dezvălui numele (îl vom denumi X), şi părintele Adrian Făgeţeanu....
Statuia de un miliard amendă

Statuia de un miliard amendă

Amplasarea monumentului ridicat în memoria muncitorului silvic din Brezoi a născut controverse şi scandaluri. După ce a căutat prin orice mijloc să...
Jaf

Jaf

Staicu a ajuns după gratii... după ce a băgat mâna până la cot în vistieria amărâţilorCristina Staicu a fost directorul instituţiei până prin...
„Prefer să avem  profesionişti în deconcentrate,decât copii şi neveste!“

„Prefer să avem profesionişti în deconcentrate,decât copii şi neveste!“

Rep.: Mai candidaţi la şefia PDL Dolj?Gelu Vişan: În cazul în care o să candidez, o să anunţ lucrul ăsta. De fiecare dată am folosit termenul...
Mănăstirea din Popânzăleşti, loc de legendă

Mănăstirea din Popânzăleşti, loc de legendă

Mulţi dintre noi am face orice efort să ajungem să vizităm măcar o dată în viaţă anumite obiective turistice din ţară sau de „aiurea“, fără...
Podul interzis din Malu-Mare

Podul interzis din Malu-Mare

Să traversez sau să nu traversez podul? Asta se întreabă fiecare localnic din Malu-Mare după ce citeşte pe un indicator montat la capăt de pod „Interzis...
Vâlceanul Vâlcea, stupar de la doi ani

Vâlceanul Vâlcea, stupar de la doi ani

”Tata m-a băgat la stupi când abia puteam vorbi ”Pentru Marian Vâlcea albinele nu mai au de mult secrete, apicultura fiind o afacere moştenită...
Poziţia indolentului

Poziţia indolentului

Câteodată, plăcerea se poate descoperi în leneveală. Mai ales când te abandonezi frumos voinţei altuia, mai zelos. În poziţia indolentului, Doamna...
 
7 Sport
Ziua judecăţii!

Ziua judecăţii!

Acum cinci sezoane, Oltchim Râmnicu Vâlcea a început un proiect interesant în sportul românesc. După trei ani de secetă, oficialii vâlceni au decis...
Patru etape pentru tot atâtea puncte!

Patru etape pentru tot atâtea puncte!

Mititelu are dreptate când spune că au nevoie de patru puncte, dar cu cine să le iei dacă nu cu Internaţional, Oţelul sau Ceahlăul? Urmează meciul...
Succes, Oltchim!

Succes, Oltchim!

La finele săptămânii, vom respira aer de Liga Campionilor. Nu în fotbal, în handbal. În handbalul feminin, acolo unde Oltchim Râmnicu Vâlcea, campioana...
 
Apă grea

Apă grea

Săptămâna trecută, pentru o zi şi alte câteva ore de noapte, mare parte din Craiova a rămas fără apă.N-ar fi ceva ce nu s-a mai pomenit, peste...
 

Indiscreţii de Dolj

Solomon junior, în treburile murdare ale tatălui?Săptămâna trecută, după ora 16:00, când primăria era deja golită de funcţionari, iar poliţistul comunitar cu atribuţii de portar îşi făcea turele obişnuite de plictiseală prin faţa instituţiei, am asistat la un dialog discret, dar extrem de interesant. Din senin, lângă poliţistul...
Indiscreţii de Vâlcea

Indiscreţii de Vâlcea

Scandal şi greva foamei la ArhiepiscopiePreotul Nicolae State Burluşi, un fel de Gică-contra în Arhiepiscopia Râmnicului, ameninţă cu greva foamei....

Indiscreţii de Olt

Poliţiştii din Olt şi-au propus să cerceteze penal şi sugariiCică poliţiştii din Olt s-au apucat să-i cerceteze penal pe minori, că de seniori s-au săturat. Nu pentru furtişaguri, ci pentru vătămări corporale din culpă. Potrivit deştepţilor cu epoleţi, copiii au făcut prostii. Cum  s-au plimbat ei cu bicicletele, fie au dat...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva