Indiscret Dezvaluiri
Dobrescu, vătaful cu nărav!
Dobrescu, vătaful cu nărav!
Dobrescu, vătaful cu nărav!
Voteaza Articolul

Un colonel de poliţie „expirat“ taie şi spânzură în birourile Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Publice Dolj


Dobrescu, vătaful cu nărav!


În urmă cu o săptămână, Indiscret în Oltenia publica un articol legat de pensionarii doljeni care încasează şi salarii de la stat. Printre aceştia, l-am regăsit şi pe Constantin Dobrescu, actualul director al Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Publice Dolj, fost poliţist în cadrul IPJ Dolj, care, în urma scandalului Codiţă-Boerică, a ales o pensionare ruşinoasă, dar extrem de sănătoasă. Mai ales din punct de vedere financiar. Numai că, aşa după cum uşor se poate observa, Dobrescu n-a stat prea mult pe tuşă, găsindu-şi rapid un post călduţ, plătit, evident, din bani publici. Interesant este că, deşi salariul încasat lunar de la instituţia pe care o conduce este chiar şi de două ori mai mic decât pensia MAI, fostul adjunct al şefului IPJ Dolj a ales „mărul mic“, lucru ce, la prima vedere, ar putea fi considerat anormal. Doar că, aşa după cum veţi afla din cele ce urmează, situaţia stă cu totul altfel.

de Dan Olteanu

Încă din 2007, atunci când conducerea Consiliului Judeţean Dolj a decis înfiinţarea Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Publice, se vorbea că direcţia mai sus menţionată a fost „croită“ fix pentru Constantin Dobrescu, cel care a şi fost înscăunat director peste cei 36 de angajaţi de la acea vreme. Între timp, numărul acestora a ajuns la peste 200, toţi angajaţi numai după ce Dobrescu a avizat personal dosarele acestora. Aşa se face că, acum, de la Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Publice Dolj, încasează nişte milioane bune foarte multe rude şi rubedenii ale unor poliţişti, foşti colegi de inspectorat cu Constantin Dobrescu. Este cazul a patru dintre cei cinci şefi de tură, cerberii folosiţi de fostul adjunct al IPJ Dolj pentru a semăna frică în rândul „sclavilor“, aşa cum îi numeşte Dobrescu pe agenţii de pază ai direcţiei.

Angajaţii nesupuşi sunt băgaţi la „izolare“
Deşi n-are nicio legătură cu vreo structură militarizată, la Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Publice Dolj ordinele şefului sunt respectate mai ceva ca în armată, chiar dacă, în multe cazuri, acestea sunt dincolo de limita legii. Mai pe româneşte, ori faci ce spune Dobrescu, ori poţi să-ţi faci liniştit bagajul, pentru că zilele tale în cadrul instituţiei sunt ca şi numărate. Este şi cazul directorului adjunct de pază, Florin Cică, persoana care răspunde de agenţii aflaţi în serviciu. Intrat în dizgraţia lui Constantin Dobrescu pentru că a refuzat să respecte orbeşte ordinele aberante rostite de şeful Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Publice Dolj, Cică - fost ofiţer de armată - este batjocorit zilnic, scopul fiind îndepărtarea sa din organigrama instituţiei. „Credeţi sau nu, de patru luni sunt condamnat la birou. N-am voie să ies nici să-mi iau un covrig pentru că imediat sunt trecut absent în condică. Şi asta în condiţiile în care, conform fişei postului, eu trebuie să merg în control la posturile unde avem agenţi, lucru pe care îl făceam zilnic. Acum nu mai am dreptul, deşi, dacă se întâmplă ceva cu agenţii, eu sunt răspunzător“, a spus directorul adjunct de pază. Acesta a adăugat că, tot din ordinul lui Dobrescu, niciun angajat al direcţiei nu are voie să-i vorbească ori să intre la el în birou. „Pe lângă că nimeni nu mai are curajul să-mi vorbească, secretara sau personalul de la Biroul Juridic nici măcar nu vor să-mi primească actele. Acum, când a trebuit să depun cererea pentru alegerea între pensie şi salariu, am fost obligat să ajung la secretarul CJ Dolj, domnul Barbărasă. Noroc că dânsul m-a ajutat şi a înregistrat documentul, pentru că altfel rămâneam şi acum cu ea în buzunar“, a mai spus Cică.

Mai tare ca Boc
Pentru că nu are niciun fel de reţinere atunci când vine vorba de a le face viaţa un iad angajaţilor care refuză să-i asculte întocmai ordinele, Constantin Dobrescu ignoră chiar şi legile guvernului Boc. Mai exact, deşi conform Legii 329/2009 – privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi raţionalizarea cheltuielilor publice –, toţi angajaţii din sistemul bugetar erau obligaţi să stea acasă câteva zile fără plată, şeful Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Publice Dolj a decis că ar fi mai bine să interpreteze în felul său prevederile legii. „Ştiind că trebuie să stăm câteva zile, eu am depus o cerere prin care solicitam ca acestea să fie în data de 16, 18 şi 19. Numai că, deşi legea ne obliga să luăm acele libere, mie mi-a aprobat, fără să mi se aducă la cunoştinţă, doar două! Astfel că, la finalul lunii, pe lângă zilele libere impuse de lege, pe fluturaş apărea şi o zi de absenţă nemotivată. Nu ştiu cât de legală a fost toată treaba, mai ales că Legea 329 era destul de clară, dar măcar puteam fi anunţat că nu mi s-au aprobat cele trei zile de concediu, nu să mă trezesc după aceea cu absenţă nemotivată“, s-a plâns directorul adjunct de pază al Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Publice Dolj.

Fişe de evaluare pe bandă rulantă
Orice persoană care lucrează într-o instituţie publică ştie că, o dată pe an, fiecărui angajat i se întocmeşte o fişă de evaluare în care sunt analizate performanţele obţinute de acesta pe parcursul a 12 luni. Evident că, în cazul în care scorul bifat este unul nesatisfăcător, respectivul angajat este sancţionat pe parte financiară, însă se poate merge chiar şi până la desfacerea contractului de muncă. Trecând peste partea de teorie, ajungem şi la practica zilelor noastre, acolo unde rezultatul fişelor cu pricina este determinat strict de relaţia angajatului cu conducerea. Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul lui Florin Cică, „mândrul“ posesor a două fişe de evaluare cu două rezultate diferite, întocmite, ilegal, pentru exact aceeaşi perioadă. Dacă în luna februarie a anului trecut, directorul adjunct de pază al Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Publice Dolj primea punctaj maxim din partea lui Dobrescu, adică 30 de puncte, trei luni mai târziu, acelaşi angajat este notat cu doar 27 de puncte, chiar dacă perioada analizată era fix aceeaşi. „În mod normal, nu se întocmeşte decât o singură fişă de evaluare. Mie însă mi s-au întocmit două, la o diferenţă de doar trei luni, deşi acest lucru contravine legii. Mai mult decât atât, dacă în februarie nu avea ce să-mi reproşeze, în cea de-a doua fişă am fost sancţionat la mai multe capitole, cum ar fi «capacitatea de evitare a stărilor conflictuale şi respectarea relaţiilor ierarhice»! Cu alte cuvinte, dacă nu-l asculţi pe Dobrescu, plăteşti, fiindcă punctajul influenţează direct calculul salariului“, a precizat Florin Cică.

Dobrescu îşi permite luxul să renunţe la 40 de milioane de lei lunar
Cum spuneam la început, şeful Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Publice Dolj este unul dintre zecile sau poate sutele de pensionari doljeni care sunt şi angajaţi în sistemul bugetar şi care, în luna decembrie, au fost obligaţi să aleagă între pensie şi salariu. Acum, beneficiind de o pensie de 43 de milioane de lei vechi lunar şi de un salariu de doar 21 de milioane, ar fi fost de aşteptat ca Dobrescu să aleagă, evident, pensia. Numai că, deşi pentru mulţi ar putea părea absurd, şeful Direcţiei de Pază din subordinea CJ Dolj a ales „mărul mic“, mai exact salariul, renunţând astfel la a-şi mai încasa pensia. Numai că, după cum se ştie, orice funcţie de director aduce cu ea, pe lângă o leafă şi prime consistente, o serie de „beneficii“ despre care organele fiscale nu află niciodată. Aşadar, alegerea lui Dobrescu, deşi aparent neprofitabilă, este, de fapt, alegerea corectă. Contactat telefonic, şeful Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Publice Dolj a fost extrem de zgârcit în declaraţii. Mai exact, după ce a jucat puţin teatru, întrebând de mai multe ori „ce conţine Legea 329/2009“, Constantin Dobrescu a spus că a ales să-şi păstreze funcţia. „Deci, la pensie nu se renunţă, ci ea se suspendă. Şi, într-adevăr, eu am ales să rămân cu salariul“, a precizat Dobrescu. Acesta a adăugat că decizia sa nu are legătură cu banii, ci a spus că „la mijloc este vorba şi despre alte lucruri“. La restul întrebărilor pe care doream să i le adresăm a refuzat să răspundă, declarând sec: „Gata, am terminat! Nu mai vreau să comentez!“

Agent cu patru clase, şef peste „sclavii“ lui Dobrescu
Şi dacă Constantin Dobrescu îşi permite luxul de a renunţa la pensie în favoarea unui salariu de două ori mai mic, ceilalţi angajaţi ai Direcţiei de Pază şi Servicii Publice Dolj nu sunt la fel de norocoşi. Astfel că, în aceste zile, doi dintre aceştia, pensionari proveniţi din Ministerul Apărării şi MAI, au ales deja să-şi părăsească posturile în favoarea pensiei. Printre aceştia se afla şi Radu Popescu, fost colonel de poliţie care ocupa o funcţie de şef serviciu. Cum peste noapte în structura de conducere s-a eliberat un post, Constantin Dobrescu, invocând ordonanţa prin care guvernul a interzis angajările în sistemul bugetar, detaşează un şef de tură, pe nume Ovidiu Dumitru, să ocupe locul lăsat gol de plecarea lui Popescu. Numai că există o problemă. Funcţia de şef serviciu cere ca persoana care o ocupă să aibă studii superioare, ceea ce taman Ovidiu Dumitru nu are. Soluţii ar fi existat, iar una dintre ele ar fi reprezentat-o inspectorul Simion Ciontea, însă acesta are dezavantajul de a nu se afla nici el în graţiile şefului Serviciului de Pază.

Legea este făcută pentru a fi încălcată
În ciuda faptului că instituţia pe care o conduce este finanţată de către Consiliul Judeţean Dolj, adică din bani publici, Constantin Dobrescu se pregăteşte ca, în primele zile ale lui 2010, să pornească la drum cu dreptul, adică încălcând niţel ordonanţa prin care posturile de la stat sunt blocate. Mai exact, pentru data de 6 ianuarie 2010, şeful Direcţiei de Pază şi Servicii Publice Dolj a programat un concurs pentru angajarea unui număr de 12 agenţi de pază. Nu ştim cum vor reacţiona juriştii CJ Dolj la aflarea acestei veşti, însă ne îndoim că va găsi cineva curajul necesar pentru a-l înfrunta pe Constantin Dobrescu, cel care nu se fereşte să le spună apropiaţilor: „Direcţia asta de Pază a fost făcută strict pentru mine“!

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
„Staţi cu spatele la ei, că au pierdut alegerile“

„Staţi cu spatele la ei, că au pierdut alegerile“

Şedinţele lunare ale CJ Dolj îşi pierduseră de mult hazul. Cam de pe vremea când Gelu Vişan a devenit deputat de Băileşti şi îşi petrece timpul,...
Îngheţaţi de neputinţa autorităţilor

Îngheţaţi de neputinţa autorităţilor

Duminică, în prima zi în care autorităţile au făcut cunoştinţă cu puterea iernii, mai multe drumuri judeţene au fost blocate din cauza cantităţii...
Oltchim a preluat piroliza Arpechim, cu 13 milioane euro

Oltchim a preluat piroliza Arpechim, cu 13 milioane euro

Combinatul chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea a finalizat negocierile cu producătorul de ţiţei şi gaze Petrom, căruia îi va achita 13 milioane de...
PSD Olt, un butoi cu pulbere

PSD Olt, un butoi cu pulbere

Actualul lider al social-democraţilor din Olt, senatorul Ion Toma, este ştiut de toată lumea ca fiind ,,omul preşedintelui”. Nimeni nu poate spune...
Gripa nouă i-a ţinut pe părinţi la uşa grădiniţelor

Gripa nouă i-a ţinut pe părinţi la uşa grădiniţelor

Ca în fiecare an, în preajma Sărbătorilor de iarnă, micuţii de la grădiniţă pregătesc un program artistic pentru a-l întâmpina cum se cuvine...

D.A. Jiu a sfidat criza

Activitatea D.A. Jiu se desfăşoară conform bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Administraţia Naţională Apele Române. În ceea ce priveşte indicatorii de performanţă stabiliţi prin contractul de management, aceştia au fost realizaţi în procent de 109,2 la sută”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Cosmin Petruţ...
Evenimente

Evenimente

Tudor Gheorghe, într-un spectacol de excepţieStrădaniile menestrelului Tudor Gheorghe în realizarea, împreună cu dirijorul şi orchestratorul Marius...
 
„Nicu“ aşteaptă un stăpân de Moş Crăciun

„Nicu“ aşteaptă un stăpân de Moş Crăciun

Nicu” este un căţeluş de numai două luni, de culoare maro cu vârfurile lăbuţelor albe şi foarte jucăuş, care a scăpat din ghearele unei sorţi...
Horoscop 2010

Horoscop 2010

CapricornNu vă aşteptaţi la o intrare triumfală în 2010, chestia cu „afară-i vopsit gardul” e depăşită deja. Dincolo de formă, fondul problemei...

Revoluţia, în amintirea administraţiei

Unde erau directorii de instituţii doljene în ziua în care la Craiova se scanda „Ceauşescu nu uita, va veni şi ziua ta!”, „Craiova e cu ţara!” sau „Oltenii nu sunt laşi!”, ce funcţii aveau şi mai ales ce îşi amintesc din ziua de 22 decembrie ’89.Revoluţionar cu acteUnul dintre cei mai cunoscuţi revoluţionari craioveni, azi...
 
Dobrescu, vătaful cu nărav!

Dobrescu, vătaful cu nărav!

Încă din 2007, atunci când conducerea Consiliului Judeţean Dolj a decis înfiinţarea Direcţiei Judeţene de Pază şi Servicii Publice, se vorbea...
Mafia pădurilor, lovită în „moalele“ ilegalităţilor

Mafia pădurilor, lovită în „moalele“ ilegalităţilor

Într-un final, după lungi tergiversări, firma cu capital danez SC Rodank Industries SRL este trimisă în instanţă. Cele 14 dosare pe care le avea...
Moş Crăciun locuieşte la Cernăteşti

Moş Crăciun locuieşte la Cernăteşti

Nu are nici numele, nici prenumele Crăciun sau Gerilă, dar a jucat rolul „Moşului“ care aducea daruri copiilor o bună bucată de vreme, în anii...
Rudele lui Moş Crăciun

Rudele lui Moş Crăciun

Ion M. Crăciun are 55 de ani şi este de meserie sudor. Se mândreşte că poartă un nume semnificativ şi că joacă rolul Moşului cel darnic pe tot...
Meşterul Manoli uimeşte Vâlcea

Meşterul Manoli uimeşte Vâlcea

Copilărie amară „Meşterul Manoli” s-a născut în ianuarie 1938 în Bucovina de Nord, pe malul Nistrului, dar nu a apucat să se bucure de...
 
7 Sport
„Craiova poate prinde Europa în retur!“

„Craiova poate prinde Europa în retur!“

Debut precoceOltean get-beget, Cosmin Gângeoveanu a început fotbalul la nici 7 ani. Mai precis, la vârsta de 6 ani şi 7 luni a fost dus de tatăl său...
Voina, mazilit de la naţională?

Voina, mazilit de la naţională?

Naţionala de handbal feminin a României, din care au făcut parte şi 11 jucătoare de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, a plecat la mondialele din China...
Handbal second-hand

Handbal second-hand

Au plecat ca o echipă, cel puţin aşa păreau, şi s-au întors ca nişte componente dezasamblate. Miza, la Campionatul Mondial din China, era o medalie....
 
Sărbătorile

Sărbătorile

Où sont les neiges d’antan?“ Voila, monsieur François! Dând-o pe româneşte, s-au întors zăpezile de altădată. A nins şi a viscolit fără...
 
Indiscreţii de Dolj

Indiscreţii de Dolj

Lia-Olguţa Vasilescu vrea să nască de Anul Nou?!Se pare că senatorul de Dolj din partea PSD, Lia-Olguţa Vasilescu, a ales să nască la Spitalul Municipal...

Indiscreţii de Vâlcea

Corlăţean în locul lui Mircea?Un parlamentar PSD de Vâlcea, angoasat din cauză că Mircea Geoană a pierdut alegerile, zice că bine ar fi ca acesta să fie înlăturat de la conducerea partidului şi înlocuit cu... Titus Corlăţean. Ideea este din ce în ce mai agreată, aşa că perdantul ar putea rămâne „pe uscat“.Romulus ameninţă...

Indiscreţii de Olt

Udrea în varianta olteneascăVă mai aduceţi aminte de telefonul dat de Elena Udrea unui post de radio în care se dădea drept o susţinătoare a sa? Ei bine, un caz asemănător s-a întâmplat zilele trecute în judeţul Olt. În rolul lui Udrea s-a aflat un om de afaceri. Sunat de reprezentantul unei publicaţii pentru a rezolva problema cu abonamentele...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva