Indiscret Reportaj
Tezaurul masonilor, la lătratul câinelui
Voteaza Articolul

Măsuri medievale de securitate la Muzeul „N. Bălcescu“-Vâlcea


Tezaurul masonilor, la lătratul câinelui


O colecţie impresionantă de valori masonice, unică în România, şi de mare interes pentru masoneria internaţională, dar şi alte peste 14.000 de bunuri culturale şi de patrimoniu, sunt adăpostitite, în condiţii de securitate medievală, la Muzeul memorial „Nicolae Bălcescu” din comuna vâlceană cu acelaşi nume. Patru paznici, care lucrează în ture, trei câini, precum şi gratiile de la ferestre, ţin loc de camere video, sisteme de alarmă, senzori şi alte mijloace care ar trebui să securizeze aceste valori. În plus, din cauza dealurilor care împrejmuiesc aşezământul, telefonia mobilă nu funcţionează la conacul care a aparţinut familiei lui Nicolae Bălcescu - scriitor, istoric, revoluţionar şi unul dintre cei mai importanţi masoni ai României. În urmă cu doi ani, era şi mai rău: prin acoperişul conacului Bălceştilor se vedea cerul.

de Marielena Popa

Horia Nestorescu-Bălceşti, „tatăl“ colecţiei masonice
„Aici se află o colecţie de valori masonice care poate fi echivalată cu un tezaur, unic în muzeele din România. Conţine 400 de valori: bijuterii, insigne, însemne în grad sau asociative, medalii, plachete, obiecte de ritual, obiecte care au aparţinut unor personalităţi ilustre, precum şi 300 de cărţi, pro şi contra masoneriei. Este o colecţie masonică ce îmbracă toate ramurile străine şi române”, spune profesorul Nicolae Bănică-Ologu, directorul Memorialului „Nicolae Bălcescu”. Colecţia masonică a fost strânsă de Horia Nestorescu-Bălceşti, mason declarat, director al Muzeului memorial „Nicolae Bălcescu” (1968-1974, 1975-1980) şi al Muzeului Judeţean Vâlcea (1980-1989, 1992). Prin bunăvoinţa directorului Nicolae Bănică-Ologu, publicăm, în premieră, zece dintre valorile memoriale masonice, aflate la Muzeul „Nicolae Bălcescu”.

„Trei derbedei au vrut să violeze o ghidă“
De 20 de ani, tezaurul este ţinut sub cheie de directorul Bănică-Ologu. Cum? Cu metode de securitate aproape hilare, dacă nu ar fi vorba despre asemenea valori: „Avem patru agenţi de pază, angajaţi ai Serviciului judeţean de pază, plătiţi din banii muzeului. Avem şi trei câini, printre care şi un ciobănesc caucazian. Sunt răi, nici poliţia nu intră. Obiectele sunt depozitate în mape speciale, într-un birou de aici, de la conac. Camera are grilaje. Nu le duc la bancă, ne-ar costa o avere”.
Dacă la tezaurul masonic nu are aproape nimeni acces, celelalte obiecte din muzeu, aflate la vedere, sunt expuse pericolului. Din lipsa unor mijloace moderne de securitate, angajaţi ai muzeului au fost puşi în situaţii aproape limită: „Odată, trei derbedei care s-au pretins vizitatori au vrut să violeze o ghidă. Când avem grupuri, încercăm să împiedicăm eventualele furturi încuind uşile în timp ce le arătăm interiorul conacului”, mai spune Nicolae Bănică-Ologu. „Ar fi nevoie de sisteme de securizare, de camere video flexibile, de mai mult personal de specialitate, de sisteme de circuit pe telefonul mobil, în condiţiile în care nicio reţea de telefonie nu funcţionează, în afara celei a Romtelecom. Şi care, din când în când, cade.”

Masonii vor investi 6 miliarde lei în restaurarea bisericii conacului
Majoritatea angajaţilor muzeului nu au văzut niciodată tezaurul masonilor. Cât despre publicul larg, nici gând! Este adevărat, metodele de securitate sunt primitive, dar, cu măsuri sporite de protecţie şi pază, se pot organiza, din când în când, expoziţii. Îl întrebăm pe Nicolae Bănică-Ologu de ce atâta secretomanie pentru o colecţie care, deşi exclusivistă şi emanaţie a unei organizaţii discrete, este totuşi un bun naţional: „Nu le-am pus la vedere din cauza disputelor dintre lojile masonice din România. Am avut intenţia să facem o sală, un cabinet de prezentare a acestor valori, însă au apărut alte priorităţi. În condiţiile în care biserica Bălceştilor, aflată în parcul conacului, este în curs de restaurare, prin finanţarea a două loji masonice din Bucureşti, loja «Constantin Bărbulescu» şi loja «Noul Orient», dar şi a unor oameni cu puternică forţă economică, şi ei «fraţi», nu am dorit să forţăm nota. Aşa că am valorificat aceste bunuri spre un public-ţintă cu ocazia unor manifestări ştiinţifice multe organizate aici”, mai spune directorul muzeului. Potrivit acestuia, pe 6 iulie a.c., ar trebui să înceapă lucrările de restaurare a bisericii, iar avizul estimativ minimal este de 6 miliarde lei. Prin urmare, „fraţii” îşi vor pune buzunarele la bătaie.
Surse bine informate au declarat pentru Indiscret în Oltenia că într-un viitor nu foarte îndepărtat, în apropierea bisericii pe care o vor restaura, pe banii lor, masonii vor construi şi un complex care va conţine săli de ritual, spaţii de cazare, săli de conferinţe etc. Profesorul Bănică-Ologu nici nu confirmă, nici nu infirmă însă această informaţie.

Teama de „Codex Aureus“?
Disensiuni pe tema „monopolizării” tezaurului masonic de la Bălceşti au devenit publice în anul 2006. Atunci, Marea Lojă a Austriei, prin Marele Maestru al Marii Loje a Austriei, Michael Kraus, a solicitat Marelui Maestru Eugen-Ovidiu Chirovici al Marii Loji Naţionale din România (MLNR), cu împrumut, trei şorţuri masonice din colecţia Memorialului „Bălcescu”, pentru expoziţia organizată la Muzeul Masonic de la castelul Rosenau. Însă, obiectele nu au ajuns la expoziţie, deşi MLNR şi-a asumat responsabilitatea păstrării acestora în deplină securitate şi readucerea în ţară în aceleaşi condiţii în care au fost preluate.
„Refuzul meu a atras un conflict mediatic şi relaţional început la acest conac şi terminat pe masa ministrului de atunci al culturii, Adrian Iorgulescu. Acesta nu a avizat certificatul de export al obiectelor şi bine a procedat”, spune directorul Bănică-Ologu. El recunoaşte că a făcut tot ce s-a putut ca obiectele să nu părăsească muzeul. Motivul? Din teama să nu se cadă în capcana „Codex Aureus”, a falsificării, a deteriorării, a punerii în vânzare pe internet: „Pericolul de efracţie fizică şi prin influenţă poate apărea oricând, în condiţiile în care aceste bunuri masonice sunt unicat.”

Ultima restaurare interioară în 1948
Directorul Bănică-Ologu vorbeşte şi despre bucuria refacerii acoperişului, şi despre speranţa consolidării clădirii, care se impune cu necesitate: „Expunerea colecţiei ridică foarte multe alte probleme. Cu siguranţă, Memorialul «Nicolae Bălcescu», unde sunt depozitate importante valori ale masoneriei şi nu numai, a cunoscut în ultimul timp transformări radicale în bine. Aici, cu sprijinul Consiliului Judeţean Vâlcea, dar şi cu propriul buget, s-a făcut o reparaţie capitală a acoperişului, ceea ce a afectat cealaltă parte a bugetului, destinat altor cheltuieli pentru manifestări, pentru personal etc. Pentru conac se impune continuarea lucrărilor de consolidare, în condiţiile în care în toată clădirea nu există un punct de ciment. Este necesară restaurarea interioară, nefăcută din anul 1948, schimbarea unei părţi a expoziţiei de bază, sursă proprie de alimentare cu apă etc. Ar putea rezulta, dacă vom găsi bani, o construcţie care să reziste 200 de ani. Am bucuria că am făcut paşi mari înainte, căci în urmă cu doi ani prin acoperişul conacului se vedea cerul”.

Moneda „bătută“ la iniţiativa masonului Isărescu
Pentru cinstirea memoriei lui Nicolae Bălcescu, în urmă cu câţiva ani, la iniţiativa guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, vâlcean şi mason, a fost bătută, prin BNR, o medalie cu 990 la mie aur, de 32 de grame. „Sunt doar 250 de exemplare, iar una mi-a fost oferită. La vremea aceea un exemplar costa în jur de 40 de milioane, acum, probabil, o jumătate de miliard. O ţin bine ferită. Nu vreau ca fiică-mea sau fiul meu să îşi facă bijuterii din ea”, spune, mai în glumă, mai în serios, Nicolae Bănică-Ologu.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
ComentariuCa mason ce sunt, aflat in strainatate de mai bine de 20 de ani si atat in timp cat si in activitati foarte departe de meleagurile parintesti, aidoma unui copil care abea a invatat se scrie si sa citeasca ma apropii de textele pe care le pot obtine prin internet referitoare, in general, la activitatile fratilor din Romania din trecut si din prezent si cu foarte mare bucurie pot constata ca dupa 50-60 de hibernare se pot recupera obiecte patrimoniale care ar putea ajuta economic nu numai restaurarii unei biserici ci chiar mai departe, in timp, sa devina Inima Francmasoneriei Romane infratia si nu dezbinata
Scris de Leonidas Stanescu
Parlamentari fără urmă

Parlamentari fără urmă

Având în vedere că sistemul de vot uninominal, botezat şi la noi anul trecut, presupune o legătură mai strânsă şi directă între alegători şi...
Clădirile-simbol ale Călimăneştiului, între istorie şi degradare

Clădirile-simbol ale Călimăneştiului, între istorie şi degradare

Castelul Cantacuzinilor, locuit de rudariConstrucţia a fost finalizată în 1850. Situată în imediata apropiere a pădurii care separă Călimăneştiul...
Infuzie de actori tineri la Naţionalul craiovean

Infuzie de actori tineri la Naţionalul craiovean

“Odysseia” după Homer, prezentată recent publicului oltean, este ultima premieră din actuala stagiune a Teatrului Naţional “Marin Sorescu”...

Evenimente

A început stagiunea estivalăIubitorii muzicii clasice vor avea prilejul sâmbătă, 20 iunie, să asculte în Piaţa “Mihai Viteazul” din Bănie o suită de arii din opere şi operete. Corul Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova, dirijat de prof. Florian-George Zamfir, va interpreta lucrări din creaţiile compozitorilor Verdi, Bizet,...
Dosariada liberală

Dosariada liberală

Pentru început, să facem o scurtă radiografie a filialei doljene a Partidului Naţional Liberal. În vara anului trecut, printr-o campanie electorală...
Declaraţiile de avere, un moft pentru aleşii Oltului

Declaraţiile de avere, un moft pentru aleşii Oltului

Pasibili de amendă şi... de controlAleşii care nu se conformează prevederilor legale referitoare la depunerea declaraţiilor de avere sunt pasibili...
Victime ale birocraţiei

Victime ale birocraţiei

Nicolae Ghiţă (41 de ani) locuieşte de aproximativ un deceniu şi jumătate împreună cu soţia sa, Mirela (37 de ani), într-o cameră a unui imobil...
Procesomanul Simoiu, agresorul justiţiei

Procesomanul Simoiu, agresorul justiţiei

Îi vedem pe mai toate holurile instanţelor, cu teancuri de dosare în braţe, într-o permanentă mişcare. Pentru cei mai mulţi dintre noi sunt doar...
Ilegalităţi marca Sima la Hidroserv Vâlcea

Ilegalităţi marca Sima la Hidroserv Vâlcea

Ion Ticuleanu este electrician. A lucrat la Hidroelectrica din 1976 până în 2002, când secţia de reparaţii şi servicii s-a desprins, formându-se...
 
Tezaurul masonilor, la lătratul câinelui

Tezaurul masonilor, la lătratul câinelui

Horia Nestorescu-Bălceşti, „tatăl“ colecţiei masonice„Aici se află o colecţie de valori masonice care poate fi echivalată cu un tezaur, unic...
Apicultor în sutană

Apicultor în sutană

Constantin Stuparu, preotul satului Grindeni, îmbină armonios viaţa clericală cu apicultura, iar prima carte despre arta de a creşte albine şi a...
Casa bântuită de la Piatra-Olt

Casa bântuită de la Piatra-Olt

Cum intri în oraş, o casă mare şi impunătoare îţi atrage privirile. Încă de la prima vedere, totul  pare desprins din filmele horror. O casă...
“Albinele ne-au schimbat viaţa”

“Albinele ne-au schimbat viaţa”

“Sunt paşnice dacă apicultorul este un om paşnic”Băiaşu este fascinat de modul în care albinele îşi desfăşoară activitatea într-o familie...
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

Una din poziţiile care contravin celei naturale cu erecţia penisului, deci care oferă frecările cele mai puternice, este cea a „ciocanului percutor”....
 
7 Sport
Craioveanu: „Costea trebuie să plece“

Craioveanu: „Costea trebuie să plece“

Fostul internaţional român şi simbol al Universităţii Craiova, Gheorghe Craioveanu, a declarat că în opinia sa este momentul ca Florin Costea să...
Încă un an ratat

Încă un an ratat

Spectacol mare la Craiova înaintea ultimei etape. A fost nebunie pe biletele gratuite oferite de club, iar 30.000 de olteni se pregăteau pentru sărbătorirea...
CSM vinde tot!

CSM vinde tot!

CS Municipal a terminat sezonul în genunchi. Formaţia vâlceană a pierdut pe propriul teren ultimul meci, 0-1 cu FCM Târgovişte, echipă retrogradată...
 
Fiii ploii

Fiii ploii

Europarlamentarele au venit şi au trecut. A dominat absenteismul. Indiferenţa. Jemanfişismul. Durutul în coate. Un absenteism ca liniştea dinaintea...
Vorba ministrului

Vorba ministrului

Un om politic bun trebuie să fie un adevărat pilot de curse: întotdeauna trebuie să privească dincolo de maşinile din faţă, pentru a şti când...
Cupa fără stăpân

Cupa fără stăpân

Circumspecţi, cu mult înainte de a se disputa finala Cupei României, Poli Timişoara-CFR Cluj, bănăţenii au tras semnalul de alarmă. Prin gura uneori...
 
Indiscreţii de Vâcea

Indiscreţii de Vâcea

Prinţul Duda s-a întâlnit cu oamenii de afaceri vâlceni. Trei!Principele Radu Duda şi-a făcut debutul în campania electorală pentru Preşedinţia...

Indiscreţii de Olt

Sancţiuni democrat- liberale, dar fără ,,căderi de capete“Alegerile europarlamentare par să fi tulburat apele în toate organizaţiile importante din judeţul Olt, dacă este să ţinem cont că sunt zvonuri privind aplicarea de sancţiuni şi în tabăra câştigătorilor, chiar împotriva unui lider care a obţinut peste media pe judeţ sau...
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva