Indiscret Dezvaluiri

În lupta pentru şefia PNL Dolj, armele lui Buzatu se dovedesc mai puţin secrete decât ar vrea el


Dosariada liberală


Ca de fiecare dată când în PNL Dolj apele politice se tulbură, câţiva „bibani“ înfometaţi, conduşi de acelaşi „somn“ avid după putere, au lansat o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru scaunul de preşedinte al filialei. Ca şi în trecut, hămesiţii au folosit o metodă mai puţin ortodoxă: vineri, toate redacţiile craiovene au primit din partea unei coniţe misterioase un plic cu zeci de documente incriminatoare la adresa principalilor adversari în lupta pentru putere în filiala liberală: Cristina Calangiu, Cosmin Enea şi Dan Mogoş. Nefiind pentru prima dată când se apelează la această „făcătură“, puţini au fost ziariştii care au mai luat în seamă diversiunea, iar aceia care au făcut-o au refuzat să semneze textele. În exclusivitate, Indiscret în Oltenia scoate la lumină persoanele care se ascund în spatele acestor delaţiuni şi, răspicat, demonstrează că singurul scop pentru care s-a recurs la aceste metode îl reprezintă puterea în cadrul filialei.

de Cosmin Pretorian

Pentru început, să facem o scurtă radiografie a filialei doljene a Partidului Naţional Liberal. În vara anului trecut, printr-o campanie electorală fără precedent, organizaţia judeţeană a partidului a scos un scor electoral mult peste aşteptări, motiv pentru care numărul primarilor galbeni a crescut exponenţial. Deşi aflat în fruntea filialei, meritele lui Oprea sunt foarte mici, el remarcându-se mai mult prin prezenţă scenică decât prin implicare financiară sau organizatorică. La Craiova, Cristina Calangiu, preşedinta organizaţiei, a fost obligată să renunţe la candidatură pentru primăria municipiului, de la Bucureşti fiind impus un alt candidat. Ca urmare a scindării filialei între doi poli de putere, rezultatul electoral a lăsat mult de dorit. Cum era firesc, nimeni nu s-a repezit să-i reproşeze Cristinei Calangiu ruşinea, toată lumea fiind conştientă că de la Bucureşti a venit dezastrul.
În iarnă, la parlamentare, din nou judeţul a reuşit un scor electoral foarte bun pentru această zonă, de această dată remarcându-se şi filiala craioveană care, în urma unei campanii articulate a cuplului Calangiu-Stroe, ultimul a ajuns în Parlamentul României. Şi de această dată pierzătoare a fost Cristina Calangiu, ea fiind scoasă de pe colegiul senatorial Calafat ca urmare a unor jocuri de culise purtate departe de ochii doljenilor, la Bucureşti, de Ovidiu Oprea. Cu toate acestea, pe un colegiu craiovean şi cu o concurenţă puternică, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova a ieşit cu fruntea sus, rezultatul obţinut fiind cu mult peste aşteptări. Cotizând financiar la Bucureşti, Ovidiu Oprea i-a suflat Cristinei colegiul şi, pe spinarea lui Mihai Voicu şi a echipei sale de campanie, preşedintele PNL Dolj a prins la potou încă un mandat de senator.
De aici încolo s-a tăiat filmul în filială. Lipsit de orice fel de presiune, Oprea a lăsat de izbelişte partidul, săptămâni la rând în sediul acestuia necălcând niciunul dintre capii filialei. Nici din punct de vedere financiar lucrurile nu au evoluat într-un mod pozitiv, următoarea confruntare electorală, europarlamentarele, prinzându-i pe liberali fără telefon fix şi internet la sediul central. Consecinţele nu s-au lăsat aşteptate: în ciuda zbaterilor unor inimoşi liberali, precum şeful de campanie Lucian Mincu, rezultatul filialei a fost dezastruos.

Drumul spre pierzanie al speranţei Buzatu
La Bucureşti, într-un final, mai-marii partidului, în frunte cu Antonescu şi Orban, situaţia de la Dolj a început a fi analizată în profunzime. S-au trimis emisari în judeţ şi au fost chemaţi în Capitală principalele personaje din cadrul filialei, conducerea centrală încercând să-şi facă o idee cât mai apropiată de realitate despre ce a determinat dezastrul electoral şi ce trebuie făcut pentru ca lucrurile să se îndrepte până la prezidenţialele de la sfârşitul anului. În acest moment, în filială a scos capul Horaţiu Buzatu, fost preşedinte şi parlamentar liberal. Cariera politică a acestuia a debutat cu debarcarea fostului lider liberal Cornel Boiangiu, căruia i-a luat locul în fruntea filialei. Au urmat ani plini de decepţii, totul culminând cu impunerea unui lider de sindicat, Bojenoiu, drept candidat al PNL la Primăria Craiova. Mergând din prost în mai prost, Buzatu a fost obligat să se reorienteze, oferta lui Stolojan de a-l însoţi în construcţia PD-L venind la ţanc pentru Buzatu. Din postura de lider al acestei formaţiuni, el s-a făcut remarcat prin desele luări de poziţie împotriva partidului care-l făcuse deputat şi prin slugărnicia impusă, probabil, în statutul nescris al PD-L faţă de preşedintele Băsescu. Remarcabil a fost modul în care, invitat la Realitatea TV într-un talk-show, Buzatu susţinea sus şi tare că niciodată PD-L nu va fi înghiţit de PD, în timp ce, exact atunci, Stolojan anunţa finalizarea încercării de discreditare a liberalismului în România: absorbţia liberal-democraţilor de către Boc&Company. Înghiţindu-şi cu amar vorbele, el s-a aliniat în spatele lui Berceanu, la Craiova, însă spiritul său rebel şi lipsa de viziune politică l-au transformat rapid într-un paria. S-a întors cu coada între picioare în PNL, depunându-şi adeziunea la o filială de sector din Bucureşti, de unde însă i se mai dă un şut în fund ca urmare a neachitării cotizaţiei lunare. Înainte de europarlamentare se aciuează din nou în sediul de campanie al PNL Dolj, unde înfruntă cu stoicism vociferările celor pe care până mai ieri îi înjura vârtos şi încurcă pe toată lumea. Profită însă de complicitatea noului său aliat, Ovidiu Oprea, şi strânge o mână de adepţi, în bună măsură renegaţii şi inadaptaţii care simt că este bine să treacă sub umbrela altui stăpân atunci când filiala stă să explodeze. Periodic, ia drumul Bucureştiului şi se chinuie să convingă conducerea centrală a partidului să-i ofere o nouă şansă în fruntea filialei, demersuri care stârnesc zâmbete printre liberalii de frunte.

Un dosar otrăvit
În paralel cu acest demers, Buzatu şi acoliţii săi revin la o mai veche metodă de discreditare a adversarilor din partid. Prima dată au încercat-o în urmă cu doi ani, însă atunci niciun mijloc media nu a căzut în capcana întinsă abil poate şi pentru că pe masă nu s-a întins niciun pachet de servicii financiare. Concret, lucrurile au stat cam în felul următor. În două zile, toate redacţiile craiovene, poate cu excepţia postului de radio Horion, au primit de la un băieţaş de vreo douăzeci şi un pic de ani două plicuri burduşite cu nişte aşa-zise documente. După o scurtă răsfoire, un jurnalist neavizat ar fi putut crede că l-a prins pe D-zeu de picior sau vreun gealat cu ochii albaştri s-a decis să facă scăpate câteva detalii importante dintr-o anchetă amplă. În fapt, totul reprezenta o făcătură grosolană aruncată pe piaţă în speranţa obţinerii unor avantaje imediate în cazul în care povestea ar vedea lumina tiparului. Acelaşi scenariu s-a petrecut şi la sfârşitul săptămânii trecute, diferenţa fiind una singură: coletul a fost livrat redacţiilor de o purtătoare de fustă şi nu de un scuterist. Ne-a trecut nouă pragul, a fost şi pe la Cuvântul Libertăţii, a bătut în poarta Lupei şi a deranjat-o pe secretara de serviciu de la Gazeta de Sud. Cu o singură excepţie, ziariştii au primit cu zâmbetul pe buze coletul şi au refuzat să intre în acest joc cel puţin până la temeinica documentare a conţinutului. La prima vedere, totul părea o încercare stângace a unor persoane, printre suspecţi numărându-se Buzatu şi Oprea, de a imita un veritabil dosar întocmit de Serviciile secrete. Se reproduc convorbiri telefonice (pentru a lua ochii jurnaliştilor se dau şi locaţiile în care se aflau interlocutorii), înregistrări ambientale în autovehicule şi „se împănează“ totul cu xerocopii după nişte adeverinţe sau contracte între firme private pe care un individ plictisit a scris lăbărţat „FALS“.

De la profesionalism la amatorism
Cei care s-au grăbit să publice făcătura nu ştiu ori s-au făcut a nu şti faptul că, atunci când există scurgeri de informaţii dinspre Serviciile secrete (lucru ce se petrece nu numai în România), cu siguranţă ele nu sunt „şoptite“ la urechile tuturor ziariştilor. Profesionişti desăvârşiţi, „securiştii“ nu bat decât la poarta anumitor jurnalişti, pe care îi aleg după o îndelungă analiză sau cu care, într-un fel sau altul, au colaborat de-a lungul timpului. Nu-şi trimit angajaţii să bată la pas redacţiile, ci, dacă aleg metoda epistolică, o fac temeinic, trimiţând plicul pe calea poştei sau a curieratului rapid (este adevărat, se întâmplă foarte rar acest lucru). În ceea ce priveşte conţinutul plicului, se cuvin câteva observaţii de ordin general. În primul rând, încrengătura de nume aruncate de-a valma în acele acte nu dovedesc, cel puţin luate ca atare, vreo ilegalitate. Evident, poate altfel stă situaţia în cazul în care se vor face investigaţiile jurnalistice necesare şi obligatorii în acest caz, lucru pe care cu siguranţă îl vom face şi noi în următoarele săptămâni, însă până atunci refuzăm să intrăm în acest joc periculos. În al doilea rând, pentru orice jurnalist cu un minim de cunoştinţe juridice, o parte dintre documentele presupus false furnizate nu au nicio valoare juridică. Pe de o parte nu au produs efecte juridice, pe de altă parte este vorba de relaţii comerciale între firme private, niciuna dintre ele neimputându-i celeilalte nimic penal.
Trecând peste aceste considerente, concluzia este una foarte simplă pentru jurnaliştii cu experienţă: plicul buclucaş nu este nici pe departe vreo scurgere de informaţii de la servicii, ci un dosar întocmit pe brânci, taman bun de aruncat pe piaţă în plină bătălie pentru obţinerea fotoliului de lider al PNL Dolj. Şi cum doar tabăra lui Buzatu a avut de câştigat de pe urma publicării acestor documente, ghici ciupercă cine a plătit-o pe domnişoara „curieriţă“?

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Parlamentari fără urmă

Parlamentari fără urmă

Având în vedere că sistemul de vot uninominal, botezat şi la noi anul trecut, presupune o legătură mai strânsă şi directă între alegători şi...
Clădirile-simbol ale Călimăneştiului, între istorie şi degradare

Clădirile-simbol ale Călimăneştiului, între istorie şi degradare

Castelul Cantacuzinilor, locuit de rudariConstrucţia a fost finalizată în 1850. Situată în imediata apropiere a pădurii care separă Călimăneştiul...
Infuzie de actori tineri la Naţionalul craiovean

Infuzie de actori tineri la Naţionalul craiovean

“Odysseia” după Homer, prezentată recent publicului oltean, este ultima premieră din actuala stagiune a Teatrului Naţional “Marin Sorescu”...

Evenimente

A început stagiunea estivalăIubitorii muzicii clasice vor avea prilejul sâmbătă, 20 iunie, să asculte în Piaţa “Mihai Viteazul” din Bănie o suită de arii din opere şi operete. Corul Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova, dirijat de prof. Florian-George Zamfir, va interpreta lucrări din creaţiile compozitorilor Verdi, Bizet,...
Dosariada liberală

Dosariada liberală

Pentru început, să facem o scurtă radiografie a filialei doljene a Partidului Naţional Liberal. În vara anului trecut, printr-o campanie electorală...
Declaraţiile de avere, un moft pentru aleşii Oltului

Declaraţiile de avere, un moft pentru aleşii Oltului

Pasibili de amendă şi... de controlAleşii care nu se conformează prevederilor legale referitoare la depunerea declaraţiilor de avere sunt pasibili...
Victime ale birocraţiei

Victime ale birocraţiei

Nicolae Ghiţă (41 de ani) locuieşte de aproximativ un deceniu şi jumătate împreună cu soţia sa, Mirela (37 de ani), într-o cameră a unui imobil...
Procesomanul Simoiu, agresorul justiţiei

Procesomanul Simoiu, agresorul justiţiei

Îi vedem pe mai toate holurile instanţelor, cu teancuri de dosare în braţe, într-o permanentă mişcare. Pentru cei mai mulţi dintre noi sunt doar...
Ilegalităţi marca Sima la Hidroserv Vâlcea

Ilegalităţi marca Sima la Hidroserv Vâlcea

Ion Ticuleanu este electrician. A lucrat la Hidroelectrica din 1976 până în 2002, când secţia de reparaţii şi servicii s-a desprins, formându-se...
 
Tezaurul masonilor, la lătratul câinelui

Tezaurul masonilor, la lătratul câinelui

Horia Nestorescu-Bălceşti, „tatăl“ colecţiei masonice„Aici se află o colecţie de valori masonice care poate fi echivalată cu un tezaur, unic...
Apicultor în sutană

Apicultor în sutană

Constantin Stuparu, preotul satului Grindeni, îmbină armonios viaţa clericală cu apicultura, iar prima carte despre arta de a creşte albine şi a...
Casa bântuită de la Piatra-Olt

Casa bântuită de la Piatra-Olt

Cum intri în oraş, o casă mare şi impunătoare îţi atrage privirile. Încă de la prima vedere, totul  pare desprins din filmele horror. O casă...
“Albinele ne-au schimbat viaţa”

“Albinele ne-au schimbat viaţa”

“Sunt paşnice dacă apicultorul este un om paşnic”Băiaşu este fascinat de modul în care albinele îşi desfăşoară activitatea într-o familie...
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

Una din poziţiile care contravin celei naturale cu erecţia penisului, deci care oferă frecările cele mai puternice, este cea a „ciocanului percutor”....
 
7 Sport
Craioveanu: „Costea trebuie să plece“

Craioveanu: „Costea trebuie să plece“

Fostul internaţional român şi simbol al Universităţii Craiova, Gheorghe Craioveanu, a declarat că în opinia sa este momentul ca Florin Costea să...
Încă un an ratat

Încă un an ratat

Spectacol mare la Craiova înaintea ultimei etape. A fost nebunie pe biletele gratuite oferite de club, iar 30.000 de olteni se pregăteau pentru sărbătorirea...
CSM vinde tot!

CSM vinde tot!

CS Municipal a terminat sezonul în genunchi. Formaţia vâlceană a pierdut pe propriul teren ultimul meci, 0-1 cu FCM Târgovişte, echipă retrogradată...
 
Fiii ploii

Fiii ploii

Europarlamentarele au venit şi au trecut. A dominat absenteismul. Indiferenţa. Jemanfişismul. Durutul în coate. Un absenteism ca liniştea dinaintea...
Vorba ministrului

Vorba ministrului

Un om politic bun trebuie să fie un adevărat pilot de curse: întotdeauna trebuie să privească dincolo de maşinile din faţă, pentru a şti când...
Cupa fără stăpân

Cupa fără stăpân

Circumspecţi, cu mult înainte de a se disputa finala Cupei României, Poli Timişoara-CFR Cluj, bănăţenii au tras semnalul de alarmă. Prin gura uneori...
 
Indiscreţii de Vâcea

Indiscreţii de Vâcea

Prinţul Duda s-a întâlnit cu oamenii de afaceri vâlceni. Trei!Principele Radu Duda şi-a făcut debutul în campania electorală pentru Preşedinţia...

Indiscreţii de Olt

Sancţiuni democrat- liberale, dar fără ,,căderi de capete“Alegerile europarlamentare par să fi tulburat apele în toate organizaţiile importante din judeţul Olt, dacă este să ţinem cont că sunt zvonuri privind aplicarea de sancţiuni şi în tabăra câştigătorilor, chiar împotriva unui lider care a obţinut peste media pe judeţ sau...
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva