Indiscret Actualitate
Parlamentari fără urmă
Voteaza Articolul

Parlamentari fără urmă


Doljul, uitat de politicieni


Făcurăm treabă şi cu parlamentarele de astă-toamnă! La şase luni de la alegerea Parlamentului României, aproape nimeni nu îşi mai aduce aminte pe cine a votat, başca nu i-au mai văzut pe aleşi la faţă încă de atunci. În vâltoarea şi noutatea sistemului de vot uninominal, doljenii au neglijat candidaţii. Având însă în vedere populaţia tot mai îmbătrânită şi mai săracă de la ţară, saturaţia de politică şi campanii electorale îşi face efectele din plin. Sătenii au mers la ultimele scrutine orbeşte, fără să ştie ce votează şi pentru ce. În toată treaba asta, oamenii simpli, care văd un buletin de ştiri între câteva mâini de boabe aruncate la păsări şi arşiţa cuptorului de pâine, nu au nicio vină. În schimb, cei ajunşi parlamentari pe voturile adunate din mâinile crăpate de muncă ale ţăranilor, ar trebui să poarte pe umeri promisiunile neonorate.

de Ramona Istrate

Având în vedere că sistemul de vot uninominal, botezat şi la noi anul trecut, presupune o legătură mai strânsă şi directă între alegători şi aleşi, am pornit într-o călătorie de „verificare“ a acestuia. Mai precis, am mers în câteva localităţi ale Doljului pentru a vedea dacă parlamentarii s-au ţinut de cuvânt şi au ajutat electoratul pe care îl au în grijă sau dacă măcar s-au obosit să îl viziteze. Concluzia este, desigur, previzibilă. Menţionăm încă de la început că traseul „indiscret“ a fost ales la întâmplare.

„Vai şi-amar!“
Drumul început la Craiova îl continuăm spre localitatea Radovan. În zi de sărbătoare şi căldură toridă, copiii şi bătrânii ieşiseră la poartă să „tăinuie“. La umbra duzilor, de pe băncile de lemn, îşi făceau streaşină deasupra ochilor ca să vadă mai bine maşinile care treceau pe drum. În faţa unei case cu vopseaua cojită stătea o femeie singură, cu o plasă şi un ulcior pentru tămâiat în mână, care ne atrage atenţia. O cheamă Ioana Ciobanu, este văduvă, bolnavă şi fără niciun venit, aşadar, una dintre „ţintele“ campaniilor electorale desfăşurate în mare vervă anul trecut. Nu mai ştie ce a votat în noiembrie, dacă primarul sau altceva. Nu îşi aduce aminte nici partidul pe care a pus ştampila, dar asta este ultima sa grijă. Important este că a fost şi şi-a făcut datoria. „De dus la vot ne ducem, că aşa trebuie. Noi i-am ales, că ne-au promis că ne ajută, dar nu vedeţi că este tot mai rău pentru noi, ăştia săraci? Sunt singură, mi-a murit bărbatul, am doi copii care nu mă ajută, că nu au cu ce. Abia au şi ei ce să mănânce. Nu am niciun leu, vai de capul meu cum mă descurc. Pensie nu am, că nu am vârsta, la primărie nu m-a băgat la ajutorul social, că am şi eu cinci pogoane de pământ. Dar dacă le am, tot degeaba, că nu pot să le muncesc. Sunt bolnavă, mă dor picioarele, am probleme şi cu glanda tiroidă, nici pastile nu pot să iau, cine îmi dă mie compensat? Vai şi-amar! Am pe mama mea aici în sat şi mă mai duc pe la ea să o ajut în curte, cu mâncarea, şi îmi mai dă şi mie câte 5 lei. Ţin din ei o săptămână“, spune femeia cu lacrimi în ochi. Se linişteşte câteva secunde şi deschide plasa pe care o ţinea în mână: „Uite aici, să nu zici că te mint! Îmi dădu să gătesc şi eu astăzi“. În plasa ponosită erau câţiva cartofi şi un ou. Cei cărora le-a dat votul nu au mai ajuns din campanie la poarta ei. Problema votului şi a recunoaşterii liderilor politici pare insignifiantă pe lângă problemele de zi cu zi.

„Cum să nu votezi?!“
Mai departe, pe drumul spre Giubega soarele începe să bată şi mai arzător. La drumul principal, chiar înainte de localitatea Întorsura, un panou mare şi înalt este tapetat temeinic cu afişe marca PD-L. Monica Macovei, Marian-Jean Marinescu şi Theodor Stolojan au rămas din campania pentru europarlamentare, o altă „acţiune“ pe care majoritatea doljenilor a înghiţit-o nemestecată. Imediat, la poarta unei case mari, dar cu tocărie mâncată de carii, stătea Ana Radu. Are 78 de ani şi speră ca Dumnezeu să o cheme curând la el. „Am fost la vot. Şi acum, şi anul trecut. Am votat, da. Cum să nu votezi?! E datorie. Da’ eu mai ştiu ce am mai votat? Sunt bătrână, nu îmi aduc aminte. Nici atunci nu prea am ştiut. Nu am văzut să citesc. Am pus şi eu ştampila acolo, pe foaie“, mărturiseşte femeia. Campania electorală i-a adus pe uliţă oameni importanţi, de la Craiova, dar de atunci nici nu i-a mai văzut. „N-a mai venit maică, nimeni. Pe cine interesează de noi? Eu sunt bătrână, ce să mai...“, se amărăşte bătrâna, a cărei pensie urma să crească cu 50 la sută după calculele din octombrie 2008.

Iancu, votat şi uitat
La câteva uliţe de la intrarea în Întorsura, chiar în mijlocul drumului, câţiva vecini se întâlniseră şi stăteau la o partidă de discuţii înainte de prânz. Patru femei şi un bărbat vizibil „bine dispus“, că doar era zi de duminică. Acesta ne abordează fulgerător: „A, de la lumină!“ Înainte să apucăm să clarificăm că, de fapt, nu suntem cu „lumina“, că suntem de la ziar, aflăm fără să vrem una dintre problemele bărbatului: „Să-mi spuneţi, dacă nu vă supăraţi, cum vine factura şi citirea. O dată pe lună, o dată la două luni?“ Cele patru femei chicoteau din partea stângă subtil. Punem până la urmă lucrurile la punct şi ajungem la ce ne interesa. Se numeşte Constantin Voicu şi este tatăl unei cântăreţe de muzică populară din Piteşti, lucru menţionat ulterior de câteva ori. Pentru el parlamentarii sunt mincinoşi şi profitori, iar cei care se remarcă sunt pedeliştii. Femeile de pe partea cealaltă a drumului dau şi lămuriri: „Am votat cu ăla de zice că i-a bătut pe unii (Constantin Iancu, candidat PD-L pentru Senat – n.red). A venit pe aici pe linie şi zicea că el are bani, că are relaţii, că ne dă porumb. Noi pe el l-am votat, am zis că aşa e. Şi când colo, nimic. Pensiile nu ni le-a mărit, nu ne-a făcut nimic“, spune Ana Stana. Celelalte femei o susţin şi o completează: „Parcă noi am ştiut cine e ăla“. Soarta lui dom’ Costel a devenit însă crudă de atunci. După ce a ratat scaunul de senator şi a fost dat afară de la conducerea ANIF din cauza dosarelor penale de sechestrare, a dispărut din viaţa publică la fel cum s-a evaporat şi din memoria votanţilor săi.

La Galiciuica, duminica nu prea e sfântă
Mergem spre Băileşti, dar în drum, mirare mare. O mână de oameni sapă de grabă printre nişte porumbi verzi şi destul de mici pentru perioada aceasta. Sunt patru femei şi un bărbat. Oprim şi mergem la locul „faptei“. „Nu mai contează că e duminică sau că e altă zi. Pe vremea lui Ceauşescu nu se mai ţinea cont de nicio sărbătoare, se muncea“, spune bărbatul cu chef de vorbă. Femeile îl susţin şi ele. Toţi par bine dispuşi în ciuda căldurii şi a prafului ce se ridica de sub sape. Taie de zor buruienile care nu lasă porumbul să crească. Au fost la vot pentru Parlament, dar europarlamentarele nu le-au stârnit niciun interes. „Am fost astă-toamnă. Am fost mereu, avem buletinele pline de ştampile, dar nu ne-am ales cu nimic. Acum nu am mai fost. Cu cine să votăm? Cu Becali? Mai bine am stat acasă şi ne-am văzut de treabă“, spune una dintre femei, mai durdulie şi cu poftă mai mare de viaţă. Din nou, aceeaşi poveste. Niciun parlamentar nu s-a mai interesat de sănătatea lor din campania electorală, când cânta muzica şi se făceau lansări de pomină.

„Ăla care zicea că să-i numere ouăle“
Discuţia a alunecat, inevitabil, şi spre alte probleme. Dezamăgirea lăsată de politicieni este pentru cei cinci muncitori cât se poate de argumentată. În primul rând, votul acordat odată cu toată încrederea fostului pedelist Costel Iancu este regretat: „L-am votat ca proştii pe ăla care s-a dus prin Austria şi i-a bătut pe oamenii ăia. Iancu ăla, de zicea că face puşcărie şi până la urmă nu a mai făcut. L-am crezut când a zis că ne ajută, că ne face irigaţii“, spune din nou plină de energie femeia durdulie. „Ce mă, păi ăştia se uită la noi? Cine să se uite? Ăla de zicea că să îi numere ouăle (Adrian Năstase – n.red.)?“, se alarmează din nou plivind câteva rădăcini. Hohotele de râs umplu câmpul gol. Dezbaterile continuă cu viaţa dezmăţată a politicienilor: „Mai e şi ăla de s-a însurat cu cântăreaţa aia tânără, de era atunci după revoluţie (Petre Roman – n.red.). Cum de s-or duce fetele alea după ăştia aşa bătrâni, nu ştiu“, se minunează bărbatul. Următorul discutat este, urmând stilul, Viorel Lis: „Şi ăla cu cearcănele ălea pe la ochi. Şi ăla la fel. Păi ăştia sunt politicieni? Se duc pe la televizor să îi vadă lumea în fel şi chip“, spune femeia durdulie râzând. I-am lăsat dezbătând în continuare. Munca aceasta de duminică s-ar fi putut transforma într-o clacă până la miezul nopţii.

Poziţionarea în harta politică
Localităţile Radovan, Întorsura, Giubega şi Galiciuica fac parte din colegiile 8 al deputaţilor şi 4 al senatorilor. Peste acestea şi-au câştigat supremaţia prin vot Gelu Vişan(PD-L) şi Mario Ovidiu Oprea(PNL).

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Parlamentari fără urmă

Parlamentari fără urmă

Având în vedere că sistemul de vot uninominal, botezat şi la noi anul trecut, presupune o legătură mai strânsă şi directă între alegători şi...
Clădirile-simbol ale Călimăneştiului, între istorie şi degradare

Clădirile-simbol ale Călimăneştiului, între istorie şi degradare

Castelul Cantacuzinilor, locuit de rudariConstrucţia a fost finalizată în 1850. Situată în imediata apropiere a pădurii care separă Călimăneştiul...
Infuzie de actori tineri la Naţionalul craiovean

Infuzie de actori tineri la Naţionalul craiovean

“Odysseia” după Homer, prezentată recent publicului oltean, este ultima premieră din actuala stagiune a Teatrului Naţional “Marin Sorescu”...

Evenimente

A început stagiunea estivalăIubitorii muzicii clasice vor avea prilejul sâmbătă, 20 iunie, să asculte în Piaţa “Mihai Viteazul” din Bănie o suită de arii din opere şi operete. Corul Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova, dirijat de prof. Florian-George Zamfir, va interpreta lucrări din creaţiile compozitorilor Verdi, Bizet,...
Dosariada liberală

Dosariada liberală

Pentru început, să facem o scurtă radiografie a filialei doljene a Partidului Naţional Liberal. În vara anului trecut, printr-o campanie electorală...
Declaraţiile de avere, un moft pentru aleşii Oltului

Declaraţiile de avere, un moft pentru aleşii Oltului

Pasibili de amendă şi... de controlAleşii care nu se conformează prevederilor legale referitoare la depunerea declaraţiilor de avere sunt pasibili...
Victime ale birocraţiei

Victime ale birocraţiei

Nicolae Ghiţă (41 de ani) locuieşte de aproximativ un deceniu şi jumătate împreună cu soţia sa, Mirela (37 de ani), într-o cameră a unui imobil...
Procesomanul Simoiu, agresorul justiţiei

Procesomanul Simoiu, agresorul justiţiei

Îi vedem pe mai toate holurile instanţelor, cu teancuri de dosare în braţe, într-o permanentă mişcare. Pentru cei mai mulţi dintre noi sunt doar...
Ilegalităţi marca Sima la Hidroserv Vâlcea

Ilegalităţi marca Sima la Hidroserv Vâlcea

Ion Ticuleanu este electrician. A lucrat la Hidroelectrica din 1976 până în 2002, când secţia de reparaţii şi servicii s-a desprins, formându-se...
 
Tezaurul masonilor, la lătratul câinelui

Tezaurul masonilor, la lătratul câinelui

Horia Nestorescu-Bălceşti, „tatăl“ colecţiei masonice„Aici se află o colecţie de valori masonice care poate fi echivalată cu un tezaur, unic...
Apicultor în sutană

Apicultor în sutană

Constantin Stuparu, preotul satului Grindeni, îmbină armonios viaţa clericală cu apicultura, iar prima carte despre arta de a creşte albine şi a...
Casa bântuită de la Piatra-Olt

Casa bântuită de la Piatra-Olt

Cum intri în oraş, o casă mare şi impunătoare îţi atrage privirile. Încă de la prima vedere, totul  pare desprins din filmele horror. O casă...
“Albinele ne-au schimbat viaţa”

“Albinele ne-au schimbat viaţa”

“Sunt paşnice dacă apicultorul este un om paşnic”Băiaşu este fascinat de modul în care albinele îşi desfăşoară activitatea într-o familie...
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

Una din poziţiile care contravin celei naturale cu erecţia penisului, deci care oferă frecările cele mai puternice, este cea a „ciocanului percutor”....
 
7 Sport
Craioveanu: „Costea trebuie să plece“

Craioveanu: „Costea trebuie să plece“

Fostul internaţional român şi simbol al Universităţii Craiova, Gheorghe Craioveanu, a declarat că în opinia sa este momentul ca Florin Costea să...
Încă un an ratat

Încă un an ratat

Spectacol mare la Craiova înaintea ultimei etape. A fost nebunie pe biletele gratuite oferite de club, iar 30.000 de olteni se pregăteau pentru sărbătorirea...
CSM vinde tot!

CSM vinde tot!

CS Municipal a terminat sezonul în genunchi. Formaţia vâlceană a pierdut pe propriul teren ultimul meci, 0-1 cu FCM Târgovişte, echipă retrogradată...
 
Fiii ploii

Fiii ploii

Europarlamentarele au venit şi au trecut. A dominat absenteismul. Indiferenţa. Jemanfişismul. Durutul în coate. Un absenteism ca liniştea dinaintea...
Vorba ministrului

Vorba ministrului

Un om politic bun trebuie să fie un adevărat pilot de curse: întotdeauna trebuie să privească dincolo de maşinile din faţă, pentru a şti când...
Cupa fără stăpân

Cupa fără stăpân

Circumspecţi, cu mult înainte de a se disputa finala Cupei României, Poli Timişoara-CFR Cluj, bănăţenii au tras semnalul de alarmă. Prin gura uneori...
 
Indiscreţii de Vâcea

Indiscreţii de Vâcea

Prinţul Duda s-a întâlnit cu oamenii de afaceri vâlceni. Trei!Principele Radu Duda şi-a făcut debutul în campania electorală pentru Preşedinţia...

Indiscreţii de Olt

Sancţiuni democrat- liberale, dar fără ,,căderi de capete“Alegerile europarlamentare par să fi tulburat apele în toate organizaţiile importante din judeţul Olt, dacă este să ţinem cont că sunt zvonuri privind aplicarea de sancţiuni şi în tabăra câştigătorilor, chiar împotriva unui lider care a obţinut peste media pe judeţ sau...
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva