Indiscret Reportaj
Cavaler templier de Vâlcea
Voteaza Articolul

Cavaler templier de Vâlcea


De vorbă cu psihologul Adrian Sandu, comandantul Comanderiei Râmnicu Vâlcea a OSMTH, despre o organizaţie influentă şi exclusivistă


de Marielena Popa

Este Cavaler Templier din anul 2007 şi conduce Comanderia din Vâlcea în curs de constituire. Este preşedinte al Asociaţiei Psihologilor Vâlcea şi, privindu-l cum lucrează, uman şi firesc, în cabinet, cu greu ţi-l poţi închipui la un ceremonial desprins din obiceiurile altei epoci, îmbrăcat în mantie cavalerească, albă, cu cruce roşie. Adrian Sandu şi extrem de puţini români fac parte dintr-un Ordin internaţional care se declară ”tradiţional creştin, cavaleresc, ecumenic, cosmopolit, independent şi apolitic” şi a cărui istorie începe la 1118.


„M-au chemat la un an după ce mi-am trimis CV-ul”
Spune că a ajuns aici din dorinţa de a face bine oamenilor şi că scopurile declarate ale OSMTH, precum apărarea credinţei şi a civilizaţiei creştine, sprijinirea săracilor şi bolnavilor, apărarea celor acuzaţi pe nedrept, sunt şi pentru el scopul existenţei umane. „În anul 2006, am depus pe site-ul OSMTH un CV, după ce citisem despre Ordin într-o revistă de specialitate. M-au sunat abia peste un an, când, după ce au cercetat bine, au considerat că sunt vrednic să intru în Ordin. Am fost chemat la Comanderia din Piteşti, împreună cu un alt vâlcean, Gabriel Dumitrescu. A urmat ceremonia de instruire, iar înnobilarea s-a făcut la Sighişoara”. Pe site-ul OSMTH se află aproape 100 de poze de la ceremonia de înnobilare care a avut loc în 2007, la “Biserica din Deal” din Sighişoara. Citesc câteva informaţii: „La capitul a participat delegaţia Marelui Priorat al Franţei condusă de Gerard Willery, Cavaler Mare Cruce. Slujba religioasă a fost condusă de Marele Capelan Pr. Dr. Daniel ZIKELY, Prim Preot al Bisericii Lutherane din Bucureşti”. Pozele par din altă lume. Printre sutele de mantii albe, cavalereşti, se văd şi multe femei care sunt acceptate în Ordin şi numite „Surori ale Templului“ sau ”Doamne ale Templului”.

O femeie scutier în Comanderia din Râmnicu Vâlcea
Ne întoarcem cu discuţia la Comanderia din Vâlcea, nu înainte de a citi ordinul de învestire: „Certificăm faptul că Nobilul frate Cavaler Adrian Daniel Sandu (KTJ) a fost învestit comandant al Comanderiei nr. 28 Sfântul Grigore Decapolitul Râmnicu Vâlcea (…). Acest înscris a fost emis astăzi, 15 martie, anul Domnului Iisus Hristos 2008, şi a fost întărit cu semnătura Noastră, şi cu sigiliul Marelui Priorat Magistral al României pentru a confirma acest fapt”, se arată în înscris.
„Aici suntem puţini, deocamdată, dar ne extindem. O Comanderie funcţionează, după regulile Ordinului, cu nouă cavaleri. Încă nu sunt nouă, dar vor fi, selecţia este destul de riguroasă”, mai spune Sandu, care ne vorbeşte şi despre singura femeie de la Comanderia vâlceană: ”Este Mariana Mitruţ, jurist la Direcţia pentru Drepturile Copilului Vâlcea, şi are rang de scutier”, precum şi despre capelanul Comanderiei preot la Ocnele-Mari. Deşi Comanderia din Vâlcea este în curs de constituire, templierii au întreprins, deja, primele acte caritabile: „Pentru Vâlcea, s-a făcut o licitaţie de tablouri, în scop caritabil, în sprijinul persoanelor cu handicap”, spune Adrian Sandu. Cât despre ceremoniile Ordinului, acestea funcţionează, deocamdată, în camere care se amenajează pe loc şi care sunt puse la dispoziţie pe rând de către „fraţi”.

„Grei” ai României în OSMTH
Oameni politici care ocupă funcţii înalte, artişti, ofiţeri de armată, ai serviciilor secrete, artişti (regretatul Adrian Pintea), avocaţi, oameni de afaceri (Irinel Columbeanu), dintre care unul livrează oţel pentru Uzinele Ford, altul livrează electricitate unor mari companii. Din astfel de personalităţi este format Marele Priorat Magistral al României, condus de Marele Prior Magistral al României, Dan Vasiliu, om de afaceri din Bucureşti. Mulţi dintre ei şi-au făcut publică această apartenenţă, şi mai mulţi, nu. Majoritatea sunt ortodocşi, deşi Biserica ortodoxă este singura biserică creştină care încă se arată reticentă în a recunoaşte Ordinul. Din această cauză, nu s-au făcut prea multe înnobilări, care sunt publice, în biserici ortodoxe. Adrian Sandu spune că şi-a propus ca acest neajuns să se oprească la Comanderia pe care o conduce şi nu peste multă vreme să găsească sprijin şi înţelegere pentru un ceremonial într-o biserică ortodoxă din Vâlcea.

Cavaler şi în „oastea” lui Gigi Becali
Sandu este membru al Partidului Noua Generaţie-Creştin şi Democrat (PNG-CD), probabil singurul Cavaler Templier din formaţiunea politică a lui Becali. Ceva parcă nu se asortează în această combinaţie: „În PNG-CD eu am ajuns odată cu Corneliu Ciontu. El a plecat, eu am rămas. Dar în partid sunt mulţi oameni de valoare şi Vâlcea nu face excepţie. Sunt medici, oameni de afaceri, cadre didactice, ne simţim bine împreună”. Îl întreb, la final, unde crede că îl va propulsa Ordinul şi recunoaşte, fără rezerve, că o apartenenţă atât de exclusivistă este o lampă de lansare:
”Dacă voi primi o funcţie la Bucureşti, o funcţie pe care pregătirea mea profesională şi munca mea să se plieze, nu mă voi supăra. Deloc!”

O istorie veche de 900 de ani
Istoria Ordinului începe în anul 1118, când nouă cavaleri francezi, conduşi de Hugues de Payens, s-au instalat la confluenţa celor trei mari religii monoteiste: iudaică, musulmană şi creştină, pe locul unde a fost construit Templul lui Solomon, cu misiunea de a apăra pelerinii care străbăteau drumul de la Jaffa la Ierusalim. La reîntoarcerea în Europa, după nouă ani, Ordinul avea peste 300 de cavaleri, dar şi o armată gata să-şi dea viaţa pentru scopul Ordinului – apărarea creştinismului. În 1128, un Conclav General al Bisericii Catolice a recunoscut Ordinul şi, graţie lui Bernard de Clairvaux, a apărut Regulamentul Templier. Ulterior, Ordinul s-a dezvoltat vertiginos, posedând, pe lângă sediul din Ierusalim, numeroase comanderii în Antiohia, Tripoli, Franţa, Scoţia, Anglia, Portugalia, Spania, Ungaria. Dar şi în România, unde au fost descoperite relicve ale unor comanderii templiere, în apropiere de Abrud. Strălucirea şi influenţa Ordinului au stârnit invidia multor suverani, printre care şi Filip cel Frumos, regele Franţei, care, printr-un complot pus la cale în complicitate cu Papa Clement al V-lea, în octombrie 1307, Jaques de Molay – al 22-lea Mare Maestru al Ordinului şi alţi înalţi demnitari au fost arestaţi. Ca urmare a unui proces care a durat şapte ani, Ordinul a fost excomunicat de către Papă. La 18 martie 1314, Marele Maestru Jacques de Molay şi un companion al său au fost arşi pe rug.

Reguli de funcţionare
Primii Cavaleri români ai OSMTH au fost înnobilaţi la Paris în primăvara anului 2003, sub jurisdicţia Marelui Priorat al Franţei. În septembrie 2003, a fost înfiinţat Marele Ballivat al României sub jurisdicţia Marelui Priorat al Franţei. În România existau deja patru Comanderii. Marele Priorat al României a fost fondat în anul 2004 sub autoritatea Marelui Maestru şi Principe Regent al OSMTH, Dom Fernando Campello Pinto Perreira de Sousa Fontes. În septembrie 2006, Marele Maestru a ridicat Marele Priorat la rangul de Mare Priorat Magistral al României, care este condus de Marele Prior Dan Vasiliu.
Marele Priorat Magistral al României are ca structuri administrativ-teritoriale subordonate: Comanderii, Ballivate (cele opt provincii istorice ale României) şi Perceptorate.
De regulă, fiecare Comanderie se întruneşte de două ori pe an, când primeşte Postulanţi şi desfăşoară activităţi caritabile. Înnobilarea şi învestirea de Cavaleri şi Doamne ale Templului sunt făcute numai de Marele Prior al României. Comanderiile sunt conduse de un comandant şi trebuie să fie compuse din minimum nouă cavaleri sau doamne ale Templului. Ballivatele sunt conduse de Mari Demnitari-Ballivi şi se constituie în minimum două comanderii în provinciile istorice.

Organizarea ierarhică:
Postulant (Sergent S). Această calitate se obţine în cadrul unui ceremonial, într-un spaţiu special amenajat, numit „camera capitulară” sau într-o biserică creştină, după ce candidatul a împlinit 18 ani. Prin decret, pot fi acordate următoarele grade: Ofiţer, Comandor şi Mare Ofiţer. Ultimul grad, Mare Cruce, se oferă numai de către marele maestru al OSMTH în condiţii excepţionale. Capitulul este organismul de conducere care reprezintă principalul cadru organizatoric de participare a membrilor Marelui Priorat al României la întreaga activitate. Cavaler sau Doamnă a Templului: Această calitate se obţine numai după înnobilare şi este atributul exclusiv al Marelui Prior Magistral al României. Ceremonialul se desfăşoară în camera capitulară sau într-o biserică creştină, sub asistenţa unui preot creştin. Această calitate se obţine numai după ce candidatul a împlinit 21 de ani.

La 36 de ani, psihologul vâlcean Adrian Sandu face parte dintr-o organizaţie asupra căreia pluteşte o aură de mister, dar despre care se spune că devine, pe zi ce trece, tot mai puternică şi influentă: Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim (OSMTH), cunoscut şi sub denumirea de Ordin al Cavalerilor Templieri. Sandu conduce şi Comanderia de la Vâlcea a Ordinului, înfiinţată în urmă cu câteva luni.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
ComentariuArticolul prezentat este foarte succint,o mica istorie a OSMTH si atatdar care sunt conditiile de aderare la acest ORDIN,oare trebuie sa fii un om de afaceri care sa ai suport financiar,ce rol are acest ORDIN,cu ce se ocupa el? pentru ce fapte lupta?.Sunt putin mediatizate actele sau faptele ORDINULUI,daca sunt acte pozitive indreptate catre cei nevoiasi,este FB,dar doresc sa cunosc mai multe despre acest ORDIN.Cum pot lua legatura,telefon...
Scris de Vasile Poenaru 0720033538-Brai
Al-Bashtawi, victima ilegalităţilor primarului

Al-Bashtawi, victima ilegalităţilor primarului

A trecut mai bine de un an de când primarul Antonie Solomon a început un război surd cu directoarea Direcţiei de urbanism din cadrul Primăriei Craiova,...
Primării doljene cu „machiaj“ de cocote

Primării doljene cu „machiaj“ de cocote

Până şi Ţuculescu s-ar arăta impresionat de expresionismul pe care îl dovedeşte o... Fruntelată! Actualmente fost şef peste gospodarii din Goieşti,...
Cosmin Popescu, interimar la PD-L Gorj

Cosmin Popescu, interimar la PD-L Gorj

Întorsătură la 180 de grade în PD-L Gorj. Preşedintele formaţiunii politice pe plan local, Ionel Manţog, a fost înlocuit din funcţie. Postul său...

Sloganul primarilor pesedişti: „Fă-mă, mamă, deputat!“

Primarii comunelor Leleşti, Bustuchin şi Băleşti ameninţă cu demisia din Partidul Social Democrat dacă nu vor fi susţinuţi pentru a candida la alegerile generale din toamnă. Marian Rotaru, edilul-şef al comunei Leleşti, Aristică Paicu, alesul comunei Băleşti, şi Ion Ciocea, edilul din Bustuchin, au spus că aşteaptă rezultatele sondajului...
Doljul, aripa fotogenică din PSD

Doljul, aripa fotogenică din PSD

Săptămâna trecută, cu mic-cu mare, pesediştii şi peciştii şi-au pus cele mai bune straie roşii, respectiv albastre şi au descins la Romexpo,...
Ministra „Bacaloreat”

Ministra „Bacaloreat”

Recent, în timpul unei conferinţe de presă, Svetlana Preoteasa (PNL), secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar în Ministerul Educaţiei...
Jurnalul unui europarlamentar

Jurnalul unui europarlamentar

Aviaţia a înregistrat o creştere spectaculoasă în ultimul deceniu şi se preconizează o dublare a traficului aerian până în 2020. Aceste aspecte...
Consilierii judeţeni, datori vânduţi băncilori

Consilierii judeţeni, datori vânduţi băncilori

Cei mai mulţi dintre consilierii judeţeni nu au stat până acum cu mâinile în sân. Mai toţi au pus ba de un SRL, ba de un SA ori de vreun amărât...

Harnagea, fostul director SIE, posibil senator de Vâlcea

Potrivit unor surse din Partidul Naţional Liberal (PNL), fostul director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Cătălin Harnagea (foto), îşi va anunţa, oficial, în această săptămână, candidatura, din partea acestei formaţiuni politice, pentru un mandat de senator la unul din colegiile din judeţul Vâlcea. Negocierile au debutat...
 
Absolvenţii gorjeni au ziua lor

Absolvenţii gorjeni au ziua lor

Evenimentul a avut loc la Complexul Studenţesc „Debarcader”, unde au fost prezenţi profesori universitari de renume şi absolvenţii universităţii,...

Recepţie aniversară

În urma invitaţiei lansate unor distinse personalităţi din România de către excelenţa sa Henri Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Ion Prioteasa a participat luni, 14 iulie, la recepţia oferită în cadrul sediului ambasadei cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. Prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj la sărbătorirea tradiţionalului...
Examenul - singura probă edificatoare a pregătirii absolvenţilor

Examenul - singura probă edificatoare a pregătirii absolvenţilor

Nici nu s-a finalizat bine recentul an universitar şi pregătirile pentru anul 2008/2009 au început deja. Cu privire la stadiul desfăşurării lucrărilor...

MAT Craiova - un brand naţional în plină expansiune!

Continuăm şi în prezentul număr al săptămânalului nostru ciclul de articole referitoare la MAT Craiova, cunoscută şi apreciată societate comercială ce va împlini în curând 130 de ani de la constituire. Avem speranţa că informaţiile publicate anterior despre MAT Craiova au fost interesante atât din perspectiva documentară, asupra...
Constantin Osiac, „tătucul“ rambursărilor ilegale de TVA

Constantin Osiac, „tătucul“ rambursărilor ilegale de TVA

Pentru a contura o imagine cât mai aproape de adevăr cu privire la ceea ce s-a întâmplat în interiorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj...
Maidanezii sterilizaţi nasc pui

Maidanezii sterilizaţi nasc pui

Căţeluşa cu cercei/ Face pui, mai mulţi de trei La această oră, în Craiova, angajaţii Serviciului public de salubritate din cadrul primăriei prind...
Mândrea, discipolul lui Caminof

Mândrea, discipolul lui Caminof

După ce săptămânile trecute ne-am îndreptat atenţia asupra fostului director general al SC Bistrisat SRL, Constantin Caminof, şi a prietenului său,...
Părinţi denaturaţi!

Părinţi denaturaţi!

Pentru a scăpa de sărăcie, tot mai mulţi români sunt hotărâţi să facă numeroase compromisuri. Cu atât mai bine ar fi pentru ei dacă nu ar trebui...
Cavaler templier de Vâlcea

Cavaler templier de Vâlcea

Este Cavaler Templier din anul 2007 şi conduce Comanderia din Vâlcea în curs de constituire. Este preşedinte al Asociaţiei Psihologilor Vâlcea şi,...
Topul meseriilor ciudate

Topul meseriilor ciudate

A-ţi alege meseria este un lucru foarte greu şi de cele mai multe ori ne răpeşte timp mult pentru a lua o hotărâre în acest sens. Am aruncat o privire...
De la sapa reală, la fata virtuală

De la sapa reală, la fata virtuală

Un drum de ţară, lung şi plin de hârtoape ne duce agale către satul Bâlta. Ajungem şi la destinaţie: sala de internet aflată la etajul unei clădiri...
Copiii geniali ai Craiovei

Copiii geniali ai Craiovei

Două fetiţe din Craiova au reuşit să fie cunoscute atât în ţară, cât şi peste hotare datorită talentului muzical cu care natura le-a înzestrat....
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

Câteodată, plăcerea se poate descoperi în leneveală. Mai ales când te abandonezi frumos voinţei altuia, mai zelos. În poziţia indolentului, Doamna...
 
7 Sport
Mititelu presează primăria

Mititelu presează primăria

Finanţatorul „juveţilor”, Adrian Mititelu, a declarat că dacă primăria va concesiona stadionul „Ion Oblemenco” pe o perioadă lungă, ar fi...
„Eu l-am descoperit pe Iordache…“

„Eu l-am descoperit pe Iordache…“

Deşi spera într-o revenire de ultimă oră a lui Ilie Iordache la Pandurii, tehnicianul grupării de fotbal gorjene, Eugen Neagoe, va trebui să se împace...
Patru deodată!

Patru deodată!

Pe 26 iulie, se va da startul în Liga lui Mitică. Noua ediţie de campionat vine cu un format tv deloc îmbietor, pe sistemul „la îngrămădeală”....
L-au vrut pe Müller şi Kovacs, a venit Ivica Rimanic

L-au vrut pe Müller şi Kovacs, a venit Ivica Rimanic

Oltchim a reuşit, într-un final, să numească un nou antrenor principal. Cea mai titrată echipă de handbal feminin din România s-a despărţit acum...

Nikola Ilievski, antrenor la CF Chimia

Marin Barbu nu a rezistat la Clubul de Fotbal Chimia decât două săptămâni. „Magiun” s-a certat cu finanţatorul George Frăsin şi a decis să nu mai semneze contractul pe care-l avea în faţă. Fostul fotbalist al Stelei a fost nemulţumit de faptul că nu s-au perfectat contractele fotbaliştilor Constantinescu (fost la FC Braşov) şi Brujan...
 
Lăsaţi copiii să vină pe lume

Lăsaţi copiii să vină pe lume

Primăvara lui ’50 şi ceva. O fetişcană de numai 14 ani, dintr-unul dintre multele sate ale Doljului, aştepta să devină mămică. Însărcinată...
Comedia bufă a scumpirilor

Comedia bufă a scumpirilor

La început a reacţionat mass-media. Cele mai la îndemână, televiziunile, au tras semnalul de alarmă, anunţând, de la 1 iulie, majorări de preţuri...

7 zile

Marţi, 8 iulie Legea ştirilor pozitive ţine în continuare ocupate ziarele. Agenţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa îi cere preşedintelui Băsescu să nu promulge legea. Irineu Slătineanul este învestit Mitropolit al Olteniei. La Craiova, DGFP Dolj este luată cu asalt de angajaţii solidari cu colegii trimişi în judecată. Miercuri,...

Indiscreţii de Vâlcea

Directorii liberali, posibil traşi pe dreapta Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu (PD-L), confirmă zvonurile că o parte dintre directorii instituţiilor aflate în subordinea CJ ar putea fi schimbaţi din funcţii. “Nu am avut încă o discuţie cu PSD pe această temă, însă distribuţia nu poate fi decât conform...

Indiscreţii de Gorj

Ştrand infect Un control al inspectorilor de la Sanepid la cel de-al doilea ştrand din ţară ca investiţie a scos la iveală un lucru mai puţin plăcut pentru cei care merg să se răcorească acolo. Apa din locul amenajat pentru baie era infectată, cei care îl au în administrare zgârcindu-se să-i facă dezinfecţia. Cele şase filtre de...

Indiscreţii de Dolj

„Şobolanul“ Stănescu, în derivă politică Numit de anumiţi ziarişti „şobolanul” de la PNG-CD, Cornel Stănescu, liberalul cu rădăcini populare şi viitor social-democrat, se află într-o pronunţată derivă dogmatică atunci când vine vorba despre cariera sa politică. Înregimentat anul trecut sub scutul lui Becali, pentru că părea...

Halate la puterea a 6-a

După cum aminteam în rândurile de început, toate personajele din acest articol provin din sistemul sanitar şi au ca punct comun Şcoala Postliceală Sanitară a Grupului Şcolar „Charles Laugier“ din Craiova. Spre exemplu, doctorul Puşa Bărbulescu, angajată cu normă întreagă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, îşi găseşte...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva