Indiscret Sanatate
Voteaza Articolul

Halate la puterea a 6-a


Medici, asistenţi şi farmacişti craioveni muncesc într-un an cât alţii-n zece


În vreme ce, prin unele părţi ale ţării, şomajul reprezintă încă o stare de normalitate, o mână de craioveni nu găsesc destule ore pe cadranul ceasului pentru a merge la toate slujbele de pe urma cărora primesc, lună de lună, zeci de milioane bune. Punctul de legătură al acestor „eroi“ moderni îl reprezintă Şcoala Postliceală Sanitară a Grupului Şcolar „Charles Laugier“ din Craiova, acolo unde, măcar în teorie, aceştia trebuie să semneze condica de prezenţă pentru câteva ore pe zi. Dar ca să nu mai lungim prea mult cu introducerea, pentru că, veţi vedea, timpul înseamnă bani, pregătiţi-vă să aflaţi cum Puşa Bărbulescu, Bianca Lilea, Viorel Gavrilescu ori Maria Sima reuşesc, de ani buni, imposibilul.

de Dan Olteanu

După cum aminteam în rândurile de început, toate personajele din acest articol provin din sistemul sanitar şi au ca punct comun Şcoala Postliceală Sanitară a Grupului Şcolar „Charles Laugier“ din Craiova. Spre exemplu, doctorul Puşa Bărbulescu, angajată cu normă întreagă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, îşi găseşte timp, cel puţin pe hârtie, pentru a-şi ţine cele câteva ore pe care le are la Şcoala Postliceală Sanitară, dar şi pe cele de la Şcoala Postliceală Ecologică „Sf. Ştefan“ Craiova. Dacă vă gândiţi că după acest tur de forţă doctorul Bărbulescu merge acasă pentru a se odihni, vă înşelaţi. Pentru că, aşa cum ne arată fişele fiscale privind impozitul pe veniturile din salarii depuse de aceasta pe anul 2007, doamna doctor trebuie să-şi îndeplinească atribuţiunile şi la Policlinica „Elga“ din Craiova. Deşi s-ar putea să ne înşelăm, nu trebuie exclusă varianta că, printr-un procedeu străin nouă, Puşa Bărbulescu chiar reuşeşte să-şi ţină, cu fruntea sus, toate cele patru slujbe. Şi de ce n-ar face? Mai ales că, dacă ne uităm la aceleaşi fişe fiscale, anul trecut, doamna doctor a încasat, per total, aproape 40.000 de lei. În cazul în care nu v-aţi obişnuit cu trecerea la leul greu, asta înseamnă cam 400 de milioane de lei vechi. Deloc rău dacă ne gândim că unui român, angajat cu minimul pe economie, i-ar trebui 6 ani jumate pentru a ajunge la aceeaşi sumă. Ca să nu fim înţeleşi greşit, trebuie precizat că nu ne-am propus să punem la îndoială calităţile profesionale ale doctorului Bărbulescu, ci modul cum aceasta reuşeşte să le aplice-n practică. Pentru că este greu de crezut că după şapte ore petrecute la SJU Craiova, Puşa Bărbulescu mai reuşeşte să le explice materia elevilor celor două şcoli postliceale. Asta, în fericitul caz în care orele de curs nu se suprapun cu cele de la cabinetul de la Spitalul Judeţean, caz în care, indiferent ce-ar alege cadrul medical, cineva are de pierdut.

Nici Lilea nu se lasă mai prejos
Într-o situaţie asemănătoare cu Puşa Bărbulescu se găseşte şi jumătatea feminină a celebrei familii Lilea, Bianca. Farmacistă la origini, soţia cunoscutului medic Gheorghe Lilea, implicat în urmă cu câţiva ani într-un scandal de proporţii după ce a fost surprins folosind sanitarii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dolj pentru a-şi ridica vila, Bianca face tot posibilul pentru a se situa la standardele impuse de bărbatul cu care-şi împarte căsnicia. Pentru asta a ales să se afunde în muncă, muncă şi iar muncă. Mai exact, pe lângă orele petrecute la Farmacia Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, Bianca Lilea pleacă în grabă pentru a-şi acoperi programul la cea de-a doua slujbă - Farmacia „Cynara“. Dar ziua de muncă este lungă, aşa că soţia „doctorului roabă“ are destul timp pentru orele de curs de la Grupul Şcolar „Charles Laugier“. Iar apoi pentru cele de la Şcoala Postliceală Ecologică „Sf. Ştefan“ Craiova. Şi când ziua se apropie de final, Bianca dă repejor o fugă şi la Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana“ din Craiova, cel de-al cincilea loc de muncă de pe lista farmacistei. Şi cum ar spune un spot publicitar: „după muncă şi răsplată“, la final de an, soţia doctorului Lilea se poate lăuda că aduce în casă puţin sub 38.000 de lei, adică 380 de milioane de lei vechi. Cum reuşeşte farmacista familiei Lilea să-şi ducă la capăt îndatoririle de serviciu, indiferent care ar fi el, rămâne încă un mister. Un mister la fel de mare ca şi pensionarea soţului pe motive medicale cu doar câteva ore înainte de a fi dat afară din structurile Ministerului de Interne ca urmare a scandalului amintit mai sus.

Instructor la Sanitar cu salarii multiple
Şi pentru a evidenţia abilităţile angajaţilor Şcolii Postliceale „Charles Laugier“, ajungem şi la instructoarea Maria Sima. Pentru cei ce nu ştiu, instructorii sunt cei care-i învaţă pe viitorii asistenţi din spitalele patriei cum se aşază pe pat un cearşaf, cum se face corect o injecţie sau cum se aplică o faşă elastică. Poate tocmai pentru a ne demonstra că şi pentru a deprinde această meserie îţi trebuie nişte profesori capabili, Maria Sima face naveta între cursurile de la postliceala cu pricina şi Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana“ din Craiova. Ce n-am înţeles noi este faptul că, deşi este vorba despre aceeaşi instituţie de învăţământ, în speţă Postliceala Sanitară „Christiana“, instructoarea Sima primeşte, conform fişelor ei fiscale, două salarii. Trecând peste acest aspect şi făcând un calcul simplu, aflăm că Maria Sima a câştigat în 2007 peste 23.000 de lei. Privind puţin la veniturile altor dascăli, care n-au avut norocul instructoarei Sima, credem că aceasta din urmă se descurcă chiar foarte bine.

Şase slujbe la 70 de ani!
Dacă niciunul dintre cei de mai sus n-a reuşit să vă impresioneze, mai avem o singură şansă – Viorel Gavrilescu. Numele nu vă poate spune prea multe pentru că acesta nu conduce nici vreun spital, nu deţine nici vreun post de director prin vreo instituţie de stat şi nici nu este vreun specialist de renume mondial. Ci este asistent şef la Secţia de dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Asta nu l-a împiedicat însă, conform fişelor fiscale privind impozitul pe veniturile din salarii depuse de acesta pe anul 2007, să bage în buzunar peste 55.000 de lei. Însă nu credem că i-a fost uşor din vreme ce a trebuit să se împartă între nu mai puţin de şase slujbe. Iar misiunea a fost cu atât mai dificilă, cu cât acesta nu mai este la prima tinereţe, peste doar câteva luni urmând să împlinească 70 de ani. Pe lângă serviciul de la SJU Craiova, Viorel Gavrilescu primeşte salariu de la Ordinul Asistenţilor Medicali, Sindicatul Spitalului Judeţean, Uniunea Sindicatelor Sanitas D, Şcoala Postliceală Sanitară „Christiana“ din Craiova şi Grupul Şcolar „Charles Laugier“ Craiova. Colac peste pupăză, Gavrilescu mai are pe cap şi zeci de elevi ai celor două şcoli postliceale care vin la SJU Craiova pentru a-şi completa stagiile. Şi poate că nici asta n-ar fi foarte complicat dacă aceştia n-ar fi chemaţi pe secţie de Gavrilescu în acelaşi timp!

Modelul Muşetescu, dorit la „Charles Laugier“
Nu puţini sunt cei care vorbesc despre faptul că Şcoala Sanitară a Grupului „Charles Laugier“ din Craiova ar funcţiona mult mai bine dacă la cârma ei s-ar afla un doctor, precum doctorul Constantin Muşetescu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare „Christiana“, ori un sociolog precum Florian Ionescu, director adjunct al aceleiaşi şcoli. Majoritatea celor care cunosc cât de cât fenomenul spun că ar fi normal ca o instituţie care pregăteşte cadre medicale să fie condusă de specialişti, deoarece aceştia cunosc şi aplică metodologia de formare a cadrelor medicale. Plus că un doctor ar da o mai mare prestanţă şcolii şi ar avea calitatea şi competenţa necesară îndrumării activităţii cadrelor care predau în şcoală, impunând normele legale specifice activităţii medicale. Lucruri care, cel puţin până acum, au părut să lipsească Şcolii Postliceale Sanitare „Charles Laugier“ din Craiova.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Comentariuparerea mea este ca ati exagerat.cel putin in ceea ce le priveste pe dna barbulescu si dna lilea.eu le-am avut profesoare pe ambele.daca nu detineti informatii corecte,nu le mai publicati.da,doamnele au timp sa ajunga la posturile de lucru mai sus amintite pentru ca:la spital nu lucreaza 12 ore,ci 4 ore si se lucreaza in ture.la policlinica elga,nu are program in fiecare zi,ci 2 zile pe saptamana,iar in celelalte 3 zile,dupa programul de la spital,dna pusa merge la scolile postliceale,pentru k acolo se tin cursurile dupa-amiaza.in unele dupa-amiezi merge la policlinica,iar in altele la scoala.cat despre dna lilea,este aceeasi poveste:de dimineata la spital,la cynara nu lucreaza,iar la scoala merge dupa-amiaza.in fiecare zi la o alta scoala.da,intr-adevar pare imposibil pentru unii.dar alte persoane sunt invatate sa munceasca nu sa scrie prostii si sa astepte sa le vina banii !
Scris de mihaela
Tai-Pan-ul

Tai-Pan-ul

Orice s-ar spune despre Radu Berceanu, nimeni nu-l poate acuza pe liderul democrat-liberal că nu şi-a făcut lecţiile politice. Omul o fi baron local...
Politica, necunoscută politicienilor

Politica, necunoscută politicienilor

Cu toată sinceritatea posibilă, ideea materialului a apărut după vizionarea unui filmuleţ pe youtube.com, în care un reporter punea întrebări de...
Politicienii olteni bat judeţul pe caniculă

Politicienii olteni bat judeţul pe caniculă

Printre politicienii preferaţi de electoratul oltean se numără şi cei autohtoni. Cele mai mari şanse le au parlamentarii în funcţie care au ,,mişcat”...
Falsificatoarea de omenie

Falsificatoarea de omenie

O tânără în vârstă de 28 de ani, din localitatea Copăceni, judeţul Vâlcea, riscă 15 ani de închisoare, după ce a reuşit, prin înşelătorie...
Judecătoarea Crăciunoiu a pus „la colţ” ierarhii ortodocşi

Judecătoarea Crăciunoiu a pus „la colţ” ierarhii ortodocşi

Gravele abuzuri cu caracter penal comise de către mitropolitul Teofan, cum ar fi acapararea prin falsuri a pădurilor aparţinând mânăstirilor şi...
BAC-ul contestaţiilor, la Vâlcea

BAC-ul contestaţiilor, la Vâlcea

Deşi procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat în judeţul Vâlcea, înainte de rezolvarea contestaţiilor, era de 92,12%, unul dintre...
L-au lăsat în fundu’ gol!

L-au lăsat în fundu’ gol!

De câteva luni, umblă brambura pe uliţele Doljului, căutându-şi norocul înecat în câteva sticle de bere prin cătunele de pe malul Dunării. Culoarea...
 
Violatorul Vişan

Violatorul Vişan

Buclucaşul proces-verbal, încheiat pe data de 4 mai 1993, în şedinţa Consiliului de Administraţie a Liceului nr. 1 Craiova (actualul „Traian Vuia”),...

Angelica şi Niculina Stoican - ambasadoarele folclorului mehedinţean

La finalul recentului concert de muzică populară românească desfăşurat la Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova, sub genericul „În braţele mamei”, ediţia a III-a, am realizat un comentariu-blitz cu două dintre invitatele spectacolului şi anume distinsa interpretă Angelica Stoican şi adorabila sa fiică, Niculina. Artista...

„Trofeul electricianului“

Tradiţionala competiţie a electricienilor, ediţia a 29-a, desfăşurată timp de două zile, la începutul lunii iulie 2008, a reunit în Bănie 18 “combatanţi” care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Electrice Oltenia - SISE. ”Organizată de societatea noastră, întrecerea anuală a celor...
 
Chiată-Caminof, tandem penal

Chiată-Caminof, tandem penal

În urmă cu două săptămâni, Indiscret în Oltenia dezvăluia afacerea din spatele modernizării drumului Filiaşi-Melineşti, început în urmă cu...
Scandal cu miros de peşte la Primăria Ghindeni

Scandal cu miros de peşte la Primăria Ghindeni

Povestea începe în urmă cu şase ani, atunci când, prin contractul 1.070 din 28 martie 2002, Consiliul Local Malu Mare, reprezentat de primarul Marin...
Miracole curative la Ocnele Mari

Miracole curative la Ocnele Mari

Situată la 12 kilometri de Râmnicu Vâlcea, staţiunea este cunoscută de pe vremea romanilor, căutată şi apreciată pentru celebrele băi de sare...
Haiducul Andri Popa, ctitorul satului Palilula

Haiducul Andri Popa, ctitorul satului Palilula

Localitatea Palilula, aflată la o aruncătură de băţ de Craiova, se numără printre puţinele sate doljene cu o încărcătură istorică. Despre...
Joaca, privită de adulţi

Joaca, privită de adulţi

Vremea a trecut, iar copiii au uitat ce înseamnă să se joace în faţa blocului sau în curtea şcolii alături de alţi micuţi de vârsta lor. Au...
Hora păcălelilor

Hora păcălelilor

Cântăreţii folclorului românesc sunt şi foarte buni actori şi ar putea realiza cu succes o emisiune televizată cu farse. În turneele pe care le...
Vârtop, comuna măgarilor

Vârtop, comuna măgarilor

Cum nicio masă fără peşte, aşa şi la Vârtop nicio curte parcă nu-i gospodărie dacă nu are un măgar. Cel puţin aşa spun localnicii care afirmă...
 
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

În postura balansoarului, femeia este aşezată peste bărbat, cu spatele la el. Acesta, în poziţie aşezat, întinde picioarele şi le desface uşor...
 
7 Sport
Pasul împăcării

Pasul împăcării

După aproape doi ani de război deschis, în care s-au atacat ori de câte ori au avut ocazia, finanţatorul Craiovei, Adrian Mititelu, şi primarul Antonie...
Cât au crescut fraţii Costea!

Cât au crescut fraţii Costea!

Florin şi Mihai Costea au clauze de reziliere a contractelor de 27 milioane de euro, Mihai 15, iar Florin 12, fiind deja supranumiţi „comoara lui Mititelu”. Pe...
„Vreau să dau cât mai multe goluri…“

„Vreau să dau cât mai multe goluri…“

Fără îndoială că lipsa mijlocaşulului Alexandru Păcurar, o bună bucată a campionatului trecut, a fost resimţită parcă, mai mult ca oricând,...
Tunurile pe Piţurcă

Tunurile pe Piţurcă

Penalty-ul. Sau penaltiul. Ambele forme de scriere sunt corecte. Dar, şi într-un caz, şi în celălalt, deşi pe mulţi i-a făcut fericiţi, rămâne...
Oltchim a avut noroc!

Oltchim a avut noroc!

Federaţia Europeană de Handbal a organizat la Göteborg tragerea la sorţi pentru grupele principale ale Ligii Campionilor Europeni, fază în care,...
 
Să nu mai ascundem prostia sub preş

Să nu mai ascundem prostia sub preş

După o săptămână lungă în care, fie că vroiai, fie că nu, auzeai musai, de multe ori pe zi, ştiri despre Bacalaureat, a venit şi momentul rezultatelor....
Strigoiul Naţiunii

Strigoiul Naţiunii

Iulie, lună caniculară pentru toată ţara, nu doar peste Oltenia în prag de „saharizare”. O caniculă ca de Infern. România pare blestemată de...
Fiţi fericiţi, în lipsă de altceva

Fiţi fericiţi, în lipsă de altceva

The Last Days of America”, de Paul Erdman, a văzut lumina tiparului în 1981. Au trecut de atunci 27 de ani şi nici pomeneală de acele „ultime zile”...
 

7 zile

Marţi, 1 iulie Sunt prinşi copiind trei candidaţi de la Dăbuleni şi unul din Craiova la proba de matematică a Bacalaureatului. Aceştia sunt eliminaţi din examen. Cel care a ucis un minor din Corabia cu mai multe lovituri de cuţit este prins de anchetatori. Leonard Asan, de 19 ani, din Corabia, şi-a recunoscut iniţial fapta, apoi s-a răzgândit...

Indiscreţii de Olt

Nebunia susţinută de la centru Circulă un zvon potrivit căruia şefii PNL Olt nu-i pot aplica nicio corecţie politică consilierului lor de la Priseaca, Nicolae Luţu, chiar dacă acesta face mari deservicii partidului prin acţiunile sale ilegale, dar şi prin comportament, deoarece are pile la Bucureşti. Unii zic că prin partid, alţii că...
Indiscreţii de Vâlcea

Indiscreţii de Vâlcea

Liberalii îşi trag un candidat care se crede sfânt Potrivit unor surse liberale, pe listele pentru Parlament ale PNL Vâlcea va apărea un nume nou:...

Indiscreţii de Dolj

Aurică fără frică După ce a fost votat de doar 30 dintre colegii pedelişti la „marea adunare PD-L” de săptămâna trecută, Aurică Solomon şi-a pus cenuşă în cap şi a dat drumul la cuvinte ruşinoase de necaz. Planurile pe care şi le făcea înainte de consiliu, cum că va deveni preşedinte de partid şi, de pe scaunul lui Berceanu,...

Halate la puterea a 6-a

După cum aminteam în rândurile de început, toate personajele din acest articol provin din sistemul sanitar şi au ca punct comun Şcoala Postliceală Sanitară a Grupului Şcolar „Charles Laugier“ din Craiova. Spre exemplu, doctorul Puşa Bărbulescu, angajată cu normă întreagă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, îşi găseşte...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva