Indiscret Dezvaluiri
Scandal cu miros de peşte la Primăria Ghindeni
Voteaza Articolul

Scandal cu miros de peşte la Primăria Ghindeni


Privind din afară, te-ai gândi că într-o localitate micuţă, aşa cum este comuna Ghindeni, viaţa este, în general, pe cât de simplă, pe atât de liniştită. Şi poate că ar avea şanse să fie chiar aşa dacă n-ar exista o baltă care, deşi nu este mai mare decât suprafaţa unui teren de fotbal, a dat naştere unui conflict de proporţii, în ecuaţie fiind implicaţi, printre mulţi alţii, consilierii locali, viceprimarul şi primarul din localitate. Pasiunea cu care se dau luptele este atât de aprigă, încât unul dintre combatanţi, cu funcţie prin Primăria Ghindeni, s-a ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu.

de Dan Olteanu

Povestea începe în urmă cu şase ani, atunci când, prin contractul 1.070 din 28 martie 2002, Consiliul Local Malu Mare, reprezentat de primarul Marin Motoi, închiriază două bălţi situate în apropiere de Ghindeni, pe atunci sat, lui Ion Stănel. Durata contractului era de cinci ani, chiriaşul fiind obligat să plătească anual către primărie suma de 20.000.000 de lei la acea vreme. Trei luni mai târziu, printr-un act adiţional, perioada de închiriere a celor două bălţi creşte cu încă 10 ani, restul clauzelor rămânând neschimbate. Anii trec, iar noul chiriaş începe să investească în repopularea bălţilor cu puiet, amenajarea luciului de apă şi altele. În acelaşi timp, satul Ghindeni capătă statut de comună, iar o bună parte dintre persoanele implicate în administraţia localităţii Malu Mare migrează spre cea a comunei Ghindeni. Printre ei şi democrat-liberalul Marin Motoi, care însă este nevoit să se mulţumească cu postura de viceprimar.

Peştele se prinde doar cu acordul „vicelui”
La sfârşitul lunii iunie 2008, imediat după ce în şedinţa de Consiliu Local este ales viceprimar, pedelistul Marin Motoi, împreună cu ceilalţi consilieri ai PD-L, precum şi cu alte câteva persoane, se retrage la marginea comunei pentru un binemeritat chef. Întâmplarea face că locul ales de petrecăreţi se afla la doar câteva sute de metri de bălţile unde Ion Stănel venise pentru a-şi prinde peştele. Iar de aici şi până la scandal n-a mai fost decât un pas. „Eu venisem cu plasele şi cu încă o persoană pentru a scoate fitofag. Acesta crescuse şi era momentul să mai vând din el pentru a mai scoate câte ceva din investiţie. La un moment dat, din pădurea de lângă baltă au coborât trei persoane: Aurică Oanea, Cristian Motoi şi Mugurel Motoi, ultimii doi fiind fraţi cu viceprimarul din Ghindeni. Au venit cu o maşină şi au început să mă înjure şi să mă ameninţe. Apoi a venit şi Marin Motoi, viceprimarul, cu alte 25-30 de persoane. Majoritatea erau băuţi pentru că erau la chef de vreo două zile, acolo în pădure. Iar ăsta, „vicele”, mi-a zic că de ce scot eu peşte din baltă fără ei! Că nu este balta mea“, povesteşte Stănel. Bărbatul spune că, la scurt timp, la baltă au început să sosească şi alţi săteni, chemaţi de Marin Motoi, care l-au înjurat şi ameninţat pe motiv că nu-i lasă să pescuiască în baltă. „Mi-a fost frică. Mă gândeam că or să mă omoare pentru că toţi erau nervoşi. Iar când eşti înconjurat de 60 de oameni care te înjură şi te ameninţă, cât ai fi de tare, tot ţi-e frică. Aşa că am sunat la 112 şi le-am spus că sunt în pericol“, a continuat chiriaşul bălţii din Ghindeni.

Cheful de după alegeri dăunează grav cazierului
Văzând că Ion Stănel a sunat la poliţie, viceprimarul Motoi şi ceilalţi petrecăreţi i-au spus acestuia că-l lasă în pace de data asta, dar l-au avertizat să nu mai facă. Inspirat, Stănel le-a replicat că ar fi păcat să nu aştepte ca oamenii legii să ajungă la faţa locului, mai ales că l-au prins la „braconaj“. „Ei au dat să plece când au văzut că am sunat la 112. Dar eu le-am zis: de ce plecaţi acum? Dacă tot m-aţi prins că pescuiam ilegal, ar fi păcat să nu staţi până vine poliţia! Fiind beţi, au acceptat, fără să-şi dea seama că asta era în favoarea mea. Eu aveam nevoie să-i găsească poliţiştii acolo, să vadă că nu sunt lăsat să-mi prind peştele pe care eu l-am băgat în baltă“, a spus Stănel. La scurt timp, pe malul bălţii au sosit doi poliţişti, unul din Ghindeni şi altul din Malu Mare. Folosind faptul că viceprimarul şi oamenii săi erau convinşi că cel ce se va alege cu dosar penal este Ion Stănel, că doar îl prinseseră la braconaj, poliţiştii le-au cerut acestora să meargă la secţie pentru a da declaraţii. Numai că, aşa cum era firesc, cel care s-a ales cu dosar a fost taman Marin Motoi, cercetat acum pentru abuz în serviciu.

Să-nceapă circul!
La doar câteva zile de la consumarea incidentului, am mers şi noi la Primăria Ghindeni pentru a afla şi versiunea viceprimarului, acuzat de Ion Stănel că vrea să-i ia balta pentru a se răzbuna pe el. L-am găsit pe acesta la biroul său, discutând cu un consilier. „Domn’e, să vă spun eu cum stă treaba. Ăsta (făcând referire la Ion Stănel – n.red.) n-a respectat clauzele din contract. Iar una dintre ele spunea că nu are voie să interzică pescuitul. Trebuia să pună o taxă, iar cine dorea putea să prindă peşte. Scrie în contract. Însă el n-a mai lăsat pe nimeni să pescuiască. Doar câţiva prieteni de-ai săi. Iar oamenii din sat s-au supărat. Ei au fost cei care l-au găsit cu plasele. Şi ei m-au sunat pe mine. De-aia m-am dus. Pentru că m-au chemat cetăţenii“, spune Marian Motoi. Continuând şirul clauzelor nerespectate de chiriaşul bălţii, „vicele” din Ghindeni ne povesteşte că Ion Stănel n-a vândut în comună 25% din cantitatea de peşte recoltată, deşi acest lucru este scris în contract. Nu mai contează că nu există niciun loc dotat cu ladă frigorifică, de unde peştele să poată fi oferit spre vânzare, nici că afară sunt aproape 40 de grade, iar peştele are mari şanse să se strice în doar câteva ore, nici faptul că nu prea există cumpărători. Important pentru viceprimar era că Stănel n-a respectat clauza. „El trebuia să vândă 25% din ce prinde aici, în comună. Dar n-a făcut-o! Deci, n-a respectat contractul. Oricum, la prima şedinţă de Consiliu se va vota rezilierea acestui contract“, a exclamat Motoi, sigur că, din vreme ce PD-L-ul are majoritate în CL Ghindeni, pofta ce-a poftit se va materializa. Indiferent dacă va reuşi sau nu să rezilieze contractul, viceprimarul a avut o revelaţie care este posibil să-i schimbe complet viaţa. „Nu mai beau. De-a doua zi de după incidentul de la baltă am promis că n-o să mai beau“, s-a confesat viceprimarul din Ghindeni.

Pescuitul sportiv, o enigmă pentru Motoi
Revenind la principalul motiv pentru care viceprimarul din Ghindeni este decis să rezilieze contractul pe care tot el l-a semnat pe vremea când ţinea în mâini frâiele Primăriei Malu Mare, ajungem la problema pescuitului. Cel sportiv, desigur! Deşi în contract se arată că „oamenii din comună nu vor fi opriţi de la pescuitul sportiv“, Marian Motoi înţelege altceva. „Deci chiriaşul n-a mai lăsat pe nimeni să pescuiască acolo. El zice că oamenii veneau şi prindeau peşte cu care plecau acasă. Păi şi ce-ar fi vrut să facă? Să-l arunce înapoi în baltă. Pescuit sportiv înseamnă să pleci şi tu cu 3-4 kilograme de peşte, nu cu sacii. Dar el nu lasă pe nimeni. Decât pe prietenii lui. Păi adică unii au voie, iar alţii nu? De-aia s-a ajuns aici. Că oamenii din comună sunt nemulţumiţi“, a tunat „vicele”, convins că definiţia pescuitului sportiv pe care o ştie el este cea corectă.

Administraţia locală nu poate interveni peste chiriaş
Cu contractul în mână, Ion Stănel ne arată că una dintre clauze spune clar că „proprietarul este obligat să nu tulbure pe chiriaş în exerciţiul drepturilor“ şi spune că taman „vicele” şi ceilalţi consilieri sunt cei care nu respectă contractul. „Păi Motoi este nemulţumit că eu las pe unii să pescuiască, iar pe alţii nu! Da’ ce, eu îi zic lui de ce la cârciuma sa bea la masă cu unii şi nu cu alţii?“, se întreabă retoric Stănel. Mai mult, o altă clauză spune că „chiriaşul are dreptul de a exploata în mod direct bunurile şi serviciile care fac obiectul contractului“, ceea ce înseamnă că are voie să-şi prindă peştele pe care l-a băgat în baltă. „Eu am investit zeci de milioane în puiet. Iar acum, când s-a făcut mare şi ar trebui să-l vând, nu pot să-l mai prind pentru că nu mă lasă ei. Şi asta în condiţiile în care le mai dau şi 20 de milioane de lei pe an chirie. Dar n-au decât să rezilieze contractul pentru că voi câştiga în instanţă“, a mai spus Stănel.

Suspiciuni de otrăvire
Şi cum niciun scandal nu este complet dacă nu apar pe parcurs şi ceva victime, Ion Stănel este convins că, după episodul cu poliţia, „vicele” şi oamenii săi i-au otrăvit peştii. „A doua zi după scandal am început să găsesc peşti morţi. Iar de atunci găsesc tot mai mulţi. Sunt sigur că mi-au aruncat cu otravă. Eu am luat probe şi m-am dus la Direcţia Sanitar-Veterinară, iar inspectorii de acolo vor trimite probele la Bucureşti. Să vedem exact cu ce-au aruncat. Sunt chitiţi să mă termine“, a conchis bărbatul.

Consilier supărat că n-a primit peşte
În timpul discuţiei purtate cu viceprimarul Marin Motoi, în biroul acestuia a aterizat şi consilierul PNL în CL Ghindeni, Dumitru Măceşanu. Trecând peste susţinerea arătată de liberal în demersul „vicelui”, acesta a lansat, mai în glumă, mai în serios, o serie de acuzaţii grave la adresa lui Ion Stănel. „Vă spun eu că acesta a mituit majoritatea consilierilor cu peşte pentru ca aceştia să nu-i rezilieze contractul. Toţi au mâncat peşte din balta aia. Toţi, mai puţin eu. Eu n-am luat nici măcar o coadă de peşte. De-aia a stat contractul ăla şase ani. Dar nu va mai sta mult pentru că-l vom rezilia la prima şedinţă“, a spus, vădit deranjat, consilierul Măceşeanu.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
ComentariuLa fiecare alegeri, Spiridon fraudeaza alegerile cu urna mobila, care aduna cam 300 de voturi si este de fiecare data dusa in sat de cumnatul lui. Nu se stie cum face, dar pleaca sa o duca la 3-4 persoane dar vine brusc cu peste 300 de voturi. Nu exista atatia handicapati in comuna. Il plus, are doua jigodii de fii, care i-au taiat odata cauciucurile lui Calin, cand nvenise sa sustina cauza lui Geoana in campania prezidentiala. Cei doi handicapati fac taxi electoral. Duc taranii la vor sa ii dea vot lu ta-sau, apoi ii duc la carciuma. Mari hoti la Daneti!
Scris de Enceanu
ComentariuLa Daneti a "populat" primarul Spiridon lacul, desi era deja plin de peste. Adica a luat o factura de sute de milioane de lei si a pretins ca a cumparat pui de peste de banii astia. A interzis pescuitul, ca pestele sa se inmulteasca in voie. Nu se va dovedi niciodata frauda de proportii. Banii i-a bagat in buzunar, bineinteles. Un escroc.
Scris de Aurelia
Tai-Pan-ul

Tai-Pan-ul

Orice s-ar spune despre Radu Berceanu, nimeni nu-l poate acuza pe liderul democrat-liberal că nu şi-a făcut lecţiile politice. Omul o fi baron local...
Politica, necunoscută politicienilor

Politica, necunoscută politicienilor

Cu toată sinceritatea posibilă, ideea materialului a apărut după vizionarea unui filmuleţ pe youtube.com, în care un reporter punea întrebări de...
Politicienii olteni bat judeţul pe caniculă

Politicienii olteni bat judeţul pe caniculă

Printre politicienii preferaţi de electoratul oltean se numără şi cei autohtoni. Cele mai mari şanse le au parlamentarii în funcţie care au ,,mişcat”...
Falsificatoarea de omenie

Falsificatoarea de omenie

O tânără în vârstă de 28 de ani, din localitatea Copăceni, judeţul Vâlcea, riscă 15 ani de închisoare, după ce a reuşit, prin înşelătorie...
Judecătoarea Crăciunoiu a pus „la colţ” ierarhii ortodocşi

Judecătoarea Crăciunoiu a pus „la colţ” ierarhii ortodocşi

Gravele abuzuri cu caracter penal comise de către mitropolitul Teofan, cum ar fi acapararea prin falsuri a pădurilor aparţinând mânăstirilor şi...
BAC-ul contestaţiilor, la Vâlcea

BAC-ul contestaţiilor, la Vâlcea

Deşi procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat în judeţul Vâlcea, înainte de rezolvarea contestaţiilor, era de 92,12%, unul dintre...
L-au lăsat în fundu’ gol!

L-au lăsat în fundu’ gol!

De câteva luni, umblă brambura pe uliţele Doljului, căutându-şi norocul înecat în câteva sticle de bere prin cătunele de pe malul Dunării. Culoarea...
 
Violatorul Vişan

Violatorul Vişan

Buclucaşul proces-verbal, încheiat pe data de 4 mai 1993, în şedinţa Consiliului de Administraţie a Liceului nr. 1 Craiova (actualul „Traian Vuia”),...

Angelica şi Niculina Stoican - ambasadoarele folclorului mehedinţean

La finalul recentului concert de muzică populară românească desfăşurat la Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova, sub genericul „În braţele mamei”, ediţia a III-a, am realizat un comentariu-blitz cu două dintre invitatele spectacolului şi anume distinsa interpretă Angelica Stoican şi adorabila sa fiică, Niculina. Artista...

„Trofeul electricianului“

Tradiţionala competiţie a electricienilor, ediţia a 29-a, desfăşurată timp de două zile, la începutul lunii iulie 2008, a reunit în Bănie 18 “combatanţi” care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Electrice Oltenia - SISE. ”Organizată de societatea noastră, întrecerea anuală a celor...
 
Chiată-Caminof, tandem penal

Chiată-Caminof, tandem penal

În urmă cu două săptămâni, Indiscret în Oltenia dezvăluia afacerea din spatele modernizării drumului Filiaşi-Melineşti, început în urmă cu...
Scandal cu miros de peşte la Primăria Ghindeni

Scandal cu miros de peşte la Primăria Ghindeni

Povestea începe în urmă cu şase ani, atunci când, prin contractul 1.070 din 28 martie 2002, Consiliul Local Malu Mare, reprezentat de primarul Marin...
Miracole curative la Ocnele Mari

Miracole curative la Ocnele Mari

Situată la 12 kilometri de Râmnicu Vâlcea, staţiunea este cunoscută de pe vremea romanilor, căutată şi apreciată pentru celebrele băi de sare...
Haiducul Andri Popa, ctitorul satului Palilula

Haiducul Andri Popa, ctitorul satului Palilula

Localitatea Palilula, aflată la o aruncătură de băţ de Craiova, se numără printre puţinele sate doljene cu o încărcătură istorică. Despre...
Joaca, privită de adulţi

Joaca, privită de adulţi

Vremea a trecut, iar copiii au uitat ce înseamnă să se joace în faţa blocului sau în curtea şcolii alături de alţi micuţi de vârsta lor. Au...
Hora păcălelilor

Hora păcălelilor

Cântăreţii folclorului românesc sunt şi foarte buni actori şi ar putea realiza cu succes o emisiune televizată cu farse. În turneele pe care le...
Vârtop, comuna măgarilor

Vârtop, comuna măgarilor

Cum nicio masă fără peşte, aşa şi la Vârtop nicio curte parcă nu-i gospodărie dacă nu are un măgar. Cel puţin aşa spun localnicii care afirmă...
 
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

În postura balansoarului, femeia este aşezată peste bărbat, cu spatele la el. Acesta, în poziţie aşezat, întinde picioarele şi le desface uşor...
 
7 Sport
Pasul împăcării

Pasul împăcării

După aproape doi ani de război deschis, în care s-au atacat ori de câte ori au avut ocazia, finanţatorul Craiovei, Adrian Mititelu, şi primarul Antonie...
Cât au crescut fraţii Costea!

Cât au crescut fraţii Costea!

Florin şi Mihai Costea au clauze de reziliere a contractelor de 27 milioane de euro, Mihai 15, iar Florin 12, fiind deja supranumiţi „comoara lui Mititelu”. Pe...
„Vreau să dau cât mai multe goluri…“

„Vreau să dau cât mai multe goluri…“

Fără îndoială că lipsa mijlocaşulului Alexandru Păcurar, o bună bucată a campionatului trecut, a fost resimţită parcă, mai mult ca oricând,...
Tunurile pe Piţurcă

Tunurile pe Piţurcă

Penalty-ul. Sau penaltiul. Ambele forme de scriere sunt corecte. Dar, şi într-un caz, şi în celălalt, deşi pe mulţi i-a făcut fericiţi, rămâne...
Oltchim a avut noroc!

Oltchim a avut noroc!

Federaţia Europeană de Handbal a organizat la Göteborg tragerea la sorţi pentru grupele principale ale Ligii Campionilor Europeni, fază în care,...
 
Să nu mai ascundem prostia sub preş

Să nu mai ascundem prostia sub preş

După o săptămână lungă în care, fie că vroiai, fie că nu, auzeai musai, de multe ori pe zi, ştiri despre Bacalaureat, a venit şi momentul rezultatelor....
Strigoiul Naţiunii

Strigoiul Naţiunii

Iulie, lună caniculară pentru toată ţara, nu doar peste Oltenia în prag de „saharizare”. O caniculă ca de Infern. România pare blestemată de...
Fiţi fericiţi, în lipsă de altceva

Fiţi fericiţi, în lipsă de altceva

The Last Days of America”, de Paul Erdman, a văzut lumina tiparului în 1981. Au trecut de atunci 27 de ani şi nici pomeneală de acele „ultime zile”...
 

7 zile

Marţi, 1 iulie Sunt prinşi copiind trei candidaţi de la Dăbuleni şi unul din Craiova la proba de matematică a Bacalaureatului. Aceştia sunt eliminaţi din examen. Cel care a ucis un minor din Corabia cu mai multe lovituri de cuţit este prins de anchetatori. Leonard Asan, de 19 ani, din Corabia, şi-a recunoscut iniţial fapta, apoi s-a răzgândit...

Indiscreţii de Olt

Nebunia susţinută de la centru Circulă un zvon potrivit căruia şefii PNL Olt nu-i pot aplica nicio corecţie politică consilierului lor de la Priseaca, Nicolae Luţu, chiar dacă acesta face mari deservicii partidului prin acţiunile sale ilegale, dar şi prin comportament, deoarece are pile la Bucureşti. Unii zic că prin partid, alţii că...
Indiscreţii de Vâlcea

Indiscreţii de Vâlcea

Liberalii îşi trag un candidat care se crede sfânt Potrivit unor surse liberale, pe listele pentru Parlament ale PNL Vâlcea va apărea un nume nou:...

Indiscreţii de Dolj

Aurică fără frică După ce a fost votat de doar 30 dintre colegii pedelişti la „marea adunare PD-L” de săptămâna trecută, Aurică Solomon şi-a pus cenuşă în cap şi a dat drumul la cuvinte ruşinoase de necaz. Planurile pe care şi le făcea înainte de consiliu, cum că va deveni preşedinte de partid şi, de pe scaunul lui Berceanu,...

Halate la puterea a 6-a

După cum aminteam în rândurile de început, toate personajele din acest articol provin din sistemul sanitar şi au ca punct comun Şcoala Postliceală Sanitară a Grupului Şcolar „Charles Laugier“ din Craiova. Spre exemplu, doctorul Puşa Bărbulescu, angajată cu normă întreagă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, îşi găseşte...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva