Indiscret Actualitate

Politicienii olteni bat judeţul pe caniculă


La start pentru „generale”


Parlamentarii au intrat şi nu prea în vacanţă. Mai exact, vacanţă îşi vor lua politicienii din prima linie, dar va fi una scurtă. Cei ce doresc să-şi păstreze fotoliul de ales în forul legislativ naţional vor intra în campanie electorală. Nu oficial. Va fi ceva de genul atleţilor care fură startul. Nu vor aştepta până la declanşarea oficială a campaniei pentru că, din cauza votului uninominal, vor trebui să fie cunoscuţi de electorat dacă doresc să primească votul lor. Sigla partidului va conta şi ea, dar nu va fi singura care-i va ajuta să-şi împlinească visul de a deveni parlamentar sau de a-şi reînnoi mandatul. Aşadar, vom avea politică pe... caniculă. Pentru că meteorologii anunţă o vară caniculară cu nopţi tropicale.

de Mihaela Bobaru

Printre politicienii preferaţi de electoratul oltean se numără şi cei autohtoni. Cele mai mari şanse le au parlamentarii în funcţie care au ,,mişcat” ceva. Din păcate, nu toate formaţiunile politice parlamentare reprezentate la nivel judeţean au aşa ceva: parlamentari capabili să fi făcut ceva pentru electoratul care le-a dat votul. Cei mai mulţi aleşi în Parlament aparţin social-democraţilor. Tot din PSD fac parte şi cei mai buni parlamentari ai noştri: senatorul Ion Toma şi deputatul Florin Iordache, primul pentru că a adus în judeţ cei mai mulţi bani, cel de al-doilea pentru activitatea legislativă intensă ce l-a propulsat în topul deputaţilor români de către Institutul de Politici Publice. Lor li se adaugă tânărul Matei Cătălin şi senatorul ex-democrat Marin Bobeş.
Democrat-liberalii şi-au trimis reprzentanţii în Parlament pe lista ADA. Din cei trei aleşi din 2004 de pe lista alcătuită cu PNL, nu mai au decât unul. Dar nu un om al locului. Liberalii nu au trimis în Parlament în urmă cu patru ani niciun om al locului, dar au pus mâna pe deputatul Renică Diaconescu.
Deputatul Marin Diaconescu, fost lider PSD Olt, s-a pierdut pe traseu după ce a părăsit partidul care l-a propulsat la statutul de demnitar şi a făcut o scurtă escală prin ,,parohia” lui Vadim. În aceste condiţii, putem vorbi de o primă şansă de reînnoirea mandatelor de către cei cinci parlamentari cu familie pe meleagurile noastre: senatorii Ion Toma şi Marin Bobeş, şi deputaţii Florin Iordache, Matei Cătălin şi Renică Diaconescu.

Vedete pentru scor
Pentru completarea cu candidaţi a colegiilor, formaţiunile politice vor nominaliza pe lângă cei enumeraţi mai sus vedete locale, dar şi de la centru. Totul pentru un scor politic cât mai bun la alegerile din noiembrie.
Din ce a ,,transpirat” până acum, social-democraţii se vor baza pe notorietatea fostului director al Fiscului oltean, Marin Gubandru, a directorului filialei judeţene a unei puternice companii de asigurare, Stancu Radu, la o adică ar putea intra în joc şi fostul deputat Ion Bozgă. Cât despre oamenii de la centru, se vehiculează două nume: Cornel Ciocan, un prosper om de afaceri din Bucureşti, de fel din Olt, şi Valeriu Steriu, fost senator de Olt, un tânăr charismatic, cu priză la electorat.
Democrat-liberalii îl vor trimite să candideze într-un colegiu pe profesorul Mircea Coşea, ales deputat pe lista ADA din partea liberalilor. Printre candidaţii autohtoni se vor regăsi, dacă este să ţinem cont de declaraţiile oficiale ale liderului PD-L Olt, Darius Vâlcov, Daniel Bărbulescu, Gabriel Diaconu, Mihai Niţă şi Marin Ionică. Niciunul dintre ei nu va candida pe cel mai bun colegiu pentru democrat-liberali: Slatina. El rămâne barca de salvare pentru familia lui Vâlcov. Soţia acestuia, Lavinia Şandru, a declarat la ultima sa întâlnire cu ziariştii că doreşte acest lucru. Cum din partea partidului de familie-PIN nu are şanse, singura soluţie rămâne Colegiul Slatina, controlat de soţ. La fel stau lucrurile şi în cazul naşului Cozmin Guşă. Cel mai probabil, acesta va fi trimis să candideze la Senat pe colegiul ce include reşedinţa judeţului.
Liberalii din Olt au şi ei un parlamentar local cu care vor ieşi: Renică Diaconescu. În rest, vedete locale. Nu-şi vor da soarta pe mâna celor din afară, nefiind obligaţi să facă acest lucru. Printre potenţialii candidaţi se numără fostul preşedinte al CJ Olt, Jenel Copilău, interesat de un colegiu pentru Senat, secretarii de stat Gigel Sorinel Ştirbu şi Carol Kovacs, dar şi managerii spitalelor din Slatina şi Scorniceşti, Florian Dumitrescu şi Andrei Iordache.

Favoriţii colegiilor
Ca urmare a structurii colegiilor uninominale, există şi favoriţi în ceea ce priveşte obţinerea posturilor de parlamentar. Astfel, în colegiile dominate de primari social-democraţi, avantajaţi sunt candidaţii acestei formaţiuni politice. Liberalii au şi ei două colegii în care aleşii lor de la locale administrează cele mai multe comunităţi. Democrat-liberalii sunt favoriţi doar într-un colegiu. Astfel, pesediştii sunt favoriţi în colegiile uninominale pentru Camera Deputaţilor numerele 2,3,4,5, liberalii în 6 şi 7, iar democrat- liberalii în 1. Şansele diferă de la un colegiu la altul, o influenţă deosebită având-o şi nominalizările făcute în colegiile respective de către adversarii politici. În ceea ce priveşte colegiile pentru Senat, PSD-iştii obţin sigur mandatul pe colegiul II şi se bat în I cu democrat-liberalii, iar în III cu liberalii. Singurele candidaturi bătute în cuie sunt cele ale senatorului Ion Toma, preşedintele PSD Olt, care doreşte reînnoirea mandatului în Colegiul II, deputatului social-democrat Florin Iordache, care va candida pe Colegiul numărul 5 pentru Cameră, secretarul de stat liberal Gigel Sorinel Ştirbu, care va candida în colegiul numărul 6 pentru Camera inferioară a Parlamentului şi ex-preşedintele CJ Olt, Jenel Copilău, care va candida pentru Senat în colegiul numărul 3. Primii trei sunt şi singurii care au şanse reale de a fi aleşi din ,,prima”, restul intră la calcul...

Colegiile sunt gata
Majoritatea reprezentanţilor partidelor parlamentare din Olt au căzut de acord cu privire la împărţirea localităţilor pe colegii electorale. Judeţul a fost împărţit în şapte colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi în trei pentru senat.
Potrivit celor declarate de deputatul PSD Olt, Florin Iordache, membru în comisia de cod electoral, structura colegiilor din judeţ a fost făcută în aşa fel, încât să corespundă cerinţelor legale cu privire la numărul de electori.
Pentru alegerile deputaţilor, Colegiul electoral nr.1 cuprinde doar municipiul Slatina.
Colegiul numărul 2 a fost construit în jurul oraşelor Scorniceşti şi Potcoava. Pe lângă acestea, mai cuprinde comunele Optaşi Măgura, Sârbii Măgura, Cungrea, Grădinari, Teslui, Dobroteasa, Sâmbureşti, Leleasca, Făgeţelu, Verguleasa,Vultureşti, Vitomireşti, Topana, Spineni, Bărăşti, Poboru, Tătuleşti, Oporelu, Movileni, Coloneşti şi Priseaca.
Oraşul Piatra Olt este localitatea în jurul căreia a fost construit Colegiul electoral numărul 3. Acestuia i s-au alipit comunele Icoana, Corbu, Şerbăneşti, Crâmpoia, Văleni, Ghimpeţeni, Nicolae Titulescu, Tufeni, Schitu, Strejeşti, Pleşoiu, Găneasa, Bobiceşti, Milcov, Slătioara, Curtişoara Bălteni, Perieţi, Brebeni, Grădinari, Valea Mare şi Vâlcele. Colegiul numărul 4 este alcătuit din oraşul Balş şi comunele Vulpeni, Cârlogani, Iancu Jianu, Călui, Oboga, Morunglav, Ipoteşti, Bârza, Voineasa, Baldovineşti, Găvăneşti, Brâncoveni, Pârşcoveni, Osica de Jos, Şopârliţa, Dobrun, Cezieni, Dobrosloveni şi Drăghiceni.
În jurul municipiului Caracal a fost constituit Colegiul uninominal numărul 5. În afara acestuia, din colegiu mai fac parte comunele Fărcaşele, Fălcoiu, Redea, Deveselu, Stoeneşti, Vlădila, Rotunda, Grădinile, Studina, Bucinişu şi Obârşia.
Colegiul numărul 6 cuprinde localităţile Drăgăneşti-Olt, Coteana, Mărunţei, Dăneasa, Izvoarele, Stoicăneşti, Mihăeşti, Seaca, Radomireşti, Sprâncenata, Traianu, Gostavăţu, Băbiciu, Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni şi Osica de Sus. Ultimul colegiu pentru Camera Deputaţilor, cel cu numărul 7, este constituit din localităţile din zona de sud a judeţului, în jurul oraşului Corabia. El mai cuprinde comunele Vişina, Vădastra, Vişina Nouă, Vădăstriţa, Vădastra, Brastavăţu, Urzica, Ştefan cel Mare, Ianca, Gura Padinii, Grojdibodu, Orlea, Gârcov, Giuvărăşti, Izbiceni şi Tia Mare.
În ceea ce priveşte colegiile pentru Senat, ele au fost constituite pe structura celor de la Camera Deputaţilor. Astfel: Colegiul I cuprinde colegiile 1 şi 2 pentru Camera Deputaţilor, Colegiul II va cuprinde colegiile uninominale pentru Cameră numerele 3, 4 şi 5, iar în Colegiul III pentru Senat îşi vor exprima votul electorii din colegiile 6 şi 7 de la Camera Deputaţilor.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Tai-Pan-ul

Tai-Pan-ul

Orice s-ar spune despre Radu Berceanu, nimeni nu-l poate acuza pe liderul democrat-liberal că nu şi-a făcut lecţiile politice. Omul o fi baron local...
Politica, necunoscută politicienilor

Politica, necunoscută politicienilor

Cu toată sinceritatea posibilă, ideea materialului a apărut după vizionarea unui filmuleţ pe youtube.com, în care un reporter punea întrebări de...
Politicienii olteni bat judeţul pe caniculă

Politicienii olteni bat judeţul pe caniculă

Printre politicienii preferaţi de electoratul oltean se numără şi cei autohtoni. Cele mai mari şanse le au parlamentarii în funcţie care au ,,mişcat”...
Falsificatoarea de omenie

Falsificatoarea de omenie

O tânără în vârstă de 28 de ani, din localitatea Copăceni, judeţul Vâlcea, riscă 15 ani de închisoare, după ce a reuşit, prin înşelătorie...
Judecătoarea Crăciunoiu a pus „la colţ” ierarhii ortodocşi

Judecătoarea Crăciunoiu a pus „la colţ” ierarhii ortodocşi

Gravele abuzuri cu caracter penal comise de către mitropolitul Teofan, cum ar fi acapararea prin falsuri a pădurilor aparţinând mânăstirilor şi...
BAC-ul contestaţiilor, la Vâlcea

BAC-ul contestaţiilor, la Vâlcea

Deşi procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat în judeţul Vâlcea, înainte de rezolvarea contestaţiilor, era de 92,12%, unul dintre...
L-au lăsat în fundu’ gol!

L-au lăsat în fundu’ gol!

De câteva luni, umblă brambura pe uliţele Doljului, căutându-şi norocul înecat în câteva sticle de bere prin cătunele de pe malul Dunării. Culoarea...
 
Violatorul Vişan

Violatorul Vişan

Buclucaşul proces-verbal, încheiat pe data de 4 mai 1993, în şedinţa Consiliului de Administraţie a Liceului nr. 1 Craiova (actualul „Traian Vuia”),...

Angelica şi Niculina Stoican - ambasadoarele folclorului mehedinţean

La finalul recentului concert de muzică populară românească desfăşurat la Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova, sub genericul „În braţele mamei”, ediţia a III-a, am realizat un comentariu-blitz cu două dintre invitatele spectacolului şi anume distinsa interpretă Angelica Stoican şi adorabila sa fiică, Niculina. Artista...

„Trofeul electricianului“

Tradiţionala competiţie a electricienilor, ediţia a 29-a, desfăşurată timp de două zile, la începutul lunii iulie 2008, a reunit în Bănie 18 “combatanţi” care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Electrice Oltenia - SISE. ”Organizată de societatea noastră, întrecerea anuală a celor...
 
Chiată-Caminof, tandem penal

Chiată-Caminof, tandem penal

În urmă cu două săptămâni, Indiscret în Oltenia dezvăluia afacerea din spatele modernizării drumului Filiaşi-Melineşti, început în urmă cu...
Scandal cu miros de peşte la Primăria Ghindeni

Scandal cu miros de peşte la Primăria Ghindeni

Povestea începe în urmă cu şase ani, atunci când, prin contractul 1.070 din 28 martie 2002, Consiliul Local Malu Mare, reprezentat de primarul Marin...
Miracole curative la Ocnele Mari

Miracole curative la Ocnele Mari

Situată la 12 kilometri de Râmnicu Vâlcea, staţiunea este cunoscută de pe vremea romanilor, căutată şi apreciată pentru celebrele băi de sare...
Haiducul Andri Popa, ctitorul satului Palilula

Haiducul Andri Popa, ctitorul satului Palilula

Localitatea Palilula, aflată la o aruncătură de băţ de Craiova, se numără printre puţinele sate doljene cu o încărcătură istorică. Despre...
Joaca, privită de adulţi

Joaca, privită de adulţi

Vremea a trecut, iar copiii au uitat ce înseamnă să se joace în faţa blocului sau în curtea şcolii alături de alţi micuţi de vârsta lor. Au...
Hora păcălelilor

Hora păcălelilor

Cântăreţii folclorului românesc sunt şi foarte buni actori şi ar putea realiza cu succes o emisiune televizată cu farse. În turneele pe care le...
Vârtop, comuna măgarilor

Vârtop, comuna măgarilor

Cum nicio masă fără peşte, aşa şi la Vârtop nicio curte parcă nu-i gospodărie dacă nu are un măgar. Cel puţin aşa spun localnicii care afirmă...
 
Poziţiile sexului

Poziţiile sexului

În postura balansoarului, femeia este aşezată peste bărbat, cu spatele la el. Acesta, în poziţie aşezat, întinde picioarele şi le desface uşor...
 
7 Sport
Pasul împăcării

Pasul împăcării

După aproape doi ani de război deschis, în care s-au atacat ori de câte ori au avut ocazia, finanţatorul Craiovei, Adrian Mititelu, şi primarul Antonie...
Cât au crescut fraţii Costea!

Cât au crescut fraţii Costea!

Florin şi Mihai Costea au clauze de reziliere a contractelor de 27 milioane de euro, Mihai 15, iar Florin 12, fiind deja supranumiţi „comoara lui Mititelu”. Pe...
„Vreau să dau cât mai multe goluri…“

„Vreau să dau cât mai multe goluri…“

Fără îndoială că lipsa mijlocaşulului Alexandru Păcurar, o bună bucată a campionatului trecut, a fost resimţită parcă, mai mult ca oricând,...
Tunurile pe Piţurcă

Tunurile pe Piţurcă

Penalty-ul. Sau penaltiul. Ambele forme de scriere sunt corecte. Dar, şi într-un caz, şi în celălalt, deşi pe mulţi i-a făcut fericiţi, rămâne...
Oltchim a avut noroc!

Oltchim a avut noroc!

Federaţia Europeană de Handbal a organizat la Göteborg tragerea la sorţi pentru grupele principale ale Ligii Campionilor Europeni, fază în care,...
 
Să nu mai ascundem prostia sub preş

Să nu mai ascundem prostia sub preş

După o săptămână lungă în care, fie că vroiai, fie că nu, auzeai musai, de multe ori pe zi, ştiri despre Bacalaureat, a venit şi momentul rezultatelor....
Strigoiul Naţiunii

Strigoiul Naţiunii

Iulie, lună caniculară pentru toată ţara, nu doar peste Oltenia în prag de „saharizare”. O caniculă ca de Infern. România pare blestemată de...
Fiţi fericiţi, în lipsă de altceva

Fiţi fericiţi, în lipsă de altceva

The Last Days of America”, de Paul Erdman, a văzut lumina tiparului în 1981. Au trecut de atunci 27 de ani şi nici pomeneală de acele „ultime zile”...
 

7 zile

Marţi, 1 iulie Sunt prinşi copiind trei candidaţi de la Dăbuleni şi unul din Craiova la proba de matematică a Bacalaureatului. Aceştia sunt eliminaţi din examen. Cel care a ucis un minor din Corabia cu mai multe lovituri de cuţit este prins de anchetatori. Leonard Asan, de 19 ani, din Corabia, şi-a recunoscut iniţial fapta, apoi s-a răzgândit...

Indiscreţii de Olt

Nebunia susţinută de la centru Circulă un zvon potrivit căruia şefii PNL Olt nu-i pot aplica nicio corecţie politică consilierului lor de la Priseaca, Nicolae Luţu, chiar dacă acesta face mari deservicii partidului prin acţiunile sale ilegale, dar şi prin comportament, deoarece are pile la Bucureşti. Unii zic că prin partid, alţii că...
Indiscreţii de Vâlcea

Indiscreţii de Vâlcea

Liberalii îşi trag un candidat care se crede sfânt Potrivit unor surse liberale, pe listele pentru Parlament ale PNL Vâlcea va apărea un nume nou:...

Indiscreţii de Dolj

Aurică fără frică După ce a fost votat de doar 30 dintre colegii pedelişti la „marea adunare PD-L” de săptămâna trecută, Aurică Solomon şi-a pus cenuşă în cap şi a dat drumul la cuvinte ruşinoase de necaz. Planurile pe care şi le făcea înainte de consiliu, cum că va deveni preşedinte de partid şi, de pe scaunul lui Berceanu,...

Halate la puterea a 6-a

După cum aminteam în rândurile de început, toate personajele din acest articol provin din sistemul sanitar şi au ca punct comun Şcoala Postliceală Sanitară a Grupului Şcolar „Charles Laugier“ din Craiova. Spre exemplu, doctorul Puşa Bărbulescu, angajată cu normă întreagă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, îşi găseşte...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva