Indiscret Dezvaluiri
La Oltchim se liniştesc apele concedierilor
Voteaza Articolul

La Oltchim se liniştesc apele concedierilor


SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea nu stă pe un butoi cu pulbere, iar situaţia celor aproximativ 800 de angajaţi de la sectorul agroalimentar al acestei companii este pe cale de a fi rezolvată, fie prin angajarea lor de către noii proprietari, fie prin plăţi compensatorii, precum şi prin reluarea licitaţiei pentru Conservil, cu modificarea caietului de sarcini sau prin repartizarea unei părţi a muncitorilor la alte secţii. Acesta este mesajul pe care, recent, l-au transmis prin intermediul presei directorul general Constantin Roibu şi Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.

de Marielena Popa

Directorul Constantin Roibu (foto centru) a făcut o scurtă prezentare a situaţiei economice de la subunităţile diviziei agroalimentare: Complex Avicola Băbeni, Fabrica de Nutreţuri Combinate Băbeni, Complex Porcine Suinprod Băbeni, care recent au fost vândute SC Carvil Mizil, precum şi a situaţiei Conservil, subunitate care, deşi a fost scoasă la vânzare, nu a fost cumpărată încă, din varii motive. „În politica noastră managerială nu avem intenţia de lăsa oamenii pe drumuri ori de a-i disponibiliza. Am demarat din 2005 scoaterea la vânzare a diviziei agroalimentare separat, dar am eşuat, iar în 2007 au fost scoase la pachet şi alte subunităţi ca Avicola, FNC-ul, Suinprodul. Fabrica de Conserve a fost scoasă separat la licitaţie. S-a cumpărat caietul de sarcini de mai multe societăţi, dar din cauza valorii mari, a pierderilor şi a numărului mare de angajaţi, nu am putut să vindem aceste societăţi.”

Pierderi de miliarde în timp
Directorul SC Oltchim SA a făcut o trecere în revistă, pe ani, a datoriilor celor patru unităţi ale diviziei agroalimentare: „În anul 2005, Avicola, Suinprod şi FNC-ul au avut pierderi de 1.400.000 de euro, Fabrica de Conserve de 1.022.000 de euro. În 2006, Avicola şi FNC au înregistrat pierderi de 3.970.000 de euro, Fabrica de Conserve - 3.950.000 de euro, în 2007 - 3.100.000 de euro pierderi Avicola, FNC-ul şi Suinprod, iar Fabrica de Conserve 2.400.000 de euro. În ianuarie-februarie 2008, Avicola şi FNC-ul pierdeau 834.000 de euro, iar Fabrica de Conserve 434.000 de euro. În situaţia în care nu am fi avut aceste subunităţi, profitul Oltchim în 2005 ar fi fost de 8.600.000 de euro, în 2006 de 10.400.000 de euro, în 2007 am fi fost pe plus de asemenea. Cât priveşte ianuarie şi februarie 2008, avem o pierdere cumulată de 200.000 de euro, iar dacă nu aveam subunităţile, profitul unităţii ar fi fost de 1.100.000 de euro.“

„Nu mai putem lua bani de la combinat pentru agro“
„Noi am plecat de la ideea de a le asigura protecţie socială salariaţilor, însă văzând că nu reuşim să vindem, împreună cu sindicatul, am făcut demersuri la AVAS, propunând un program de restructurare cu protecţie socială, urmând ca AVAS să aprobe aceste închideri de activităţi deoarece aduc pierdere societăţii. Şi nu este normal să influenţăm negativ activitatea combinatului cu activitatea acestor subunităţi. De ce nu am reuşi să le redresăm? Societăţile cu profil agricol din România şi UE, după 1 ianuarie 2007, au posibilitatea să acceseze fonduri nerambursabile, dar acest lucru nu este permis societăţilor cu capital de stat (…) Nu putem şi nu ne permitem să luăm bani din activitatea combinatului, unde trebuie să ne dezvoltăm, şi să îi folosim în activitatea de agro. Cel mai bine şi echitabil este să treacă în sectorul privat şi să acceseze fonduri europene pentru redresare“, a declarat Constantin Roibu.

„Unii au vrut să ia şi salarii compensatorii, şi să se şi angajeze”
„Deoarece în 2007 nu am reuşit vânzarea, am hotărât, de comun acord cu sindicatele şi cu aprobarea Consiliului de Administraţie, trimiterea programului de restructurare către AVAS. În situaţia în care aceste active nu se vor vinde prin licitaţie, urma ca oamenii să beneficieze de protecţie socială. Şi anume să primească cele cinci salarii de la Oltchim, şi la vremea aceea în programul de restructurare am gândit să beneficieze şi de cele 12 salarii prin care le oferea statul, prin Ordonanţa 98 sau 116. La data respectivă, nu am ştiut că nu se pot aplica cele două ordonanţe. Noi vom da însă cele cinci salarii celor care rămân fără locuri de muncă. De asemenea, nu am putut prinde în caietul de sarcini pentru vânzarea activelor obligativitatea viitorului proprietar de preluare a personalului. Am pus în vânzare caietul de sarcini prin licitaţie şi s-a găsit un cumpărător: SC Carvil Mizil. Cei care au câştigat licitaţia au încercat de a prelua mai puţin de jumătate din numărul de angajaţi, în ideea de a nu li se da toate drepturile salariale, la nivelul contractului colectiv de muncă şi contractului individual de muncă. În ultimele zile de valabilitate a licitaţiei, prin intermediul AVAS, am notificat, conform Legii 67 din martie 2006, că viitorul proprietar are obligativitatea preluării salariaţilor, cu menţinerea contractelor individuale de muncă, cu recunoaşterea contractului colectiv de muncă. Dar, conform legislaţiei, nu puteam obliga viitorul proprietar să încheie acord social. Din cauza înţelegerii greşite ori a altor motive, majoritatea salariaţilor au refuzat să se angajeze la noul proprietar. Mulţi dintre ai au înţeles că pot să beneficieze de salariile compensatorii şi după aceea să se angajeze, lucru care este interzis prin lege. Mai mult decât atât, nici noi, ca societate, nu suntem de acord să dăm salarii compensatorii ca apoi să mergă să se angajeze. Nu ascund faptul că, în momentul în care am negociat salariile cu sindicatul, în ianuarie şi februarie, salarii pentru toţi angajaţii societăţii, inclusiv divizia agroalimentară, şi am căzut de comun acord pe o creştere salarială de 20% faţă de 2007, ne-am angajat faţă de AVAS pe un program de producţie cu o cifră de afaceri care să justifice prin creşterea productivităţii acest lucru. Această creştere nu a fost posibilă şi nu e posibilă fără disponibilizarea unui număr de salariaţi“, a mai spus directorul general al SC Oltchim SA.

Variante de ieşire din criză
Potrivit acestuia, situaţia se va decongestiona parţial şi se va asigura şi mărirea salariilor, prin trimiterea acasă a unei părţi a lucrătorilor care cumulează pensia cu salariul. „Din cei 300 de pensionari vor pleca peste 250 acasă, pentru a putea să ne încadrăm în indicatorii pe care i-am semnat cu AVAS, pentru a putea da mărirea de salarii de 20%. De asemenea, SC Carvil Mizil s-a angajat ca din cei 598 de angajaţi să preia 400. Pentru cei care sunt la Conservil, sunt convins că dacă scoatem din nou la vânzare această fabrică, cei care o vor lua, vor lua şi cei 233 de salariaţi. Practic, pentru noi rămâne problema să asigurăm protecţie socială la 200 de oameni“, a adăugat Constantin Roibu. Acesta i-a sfătuit, o dată în plus, pe lucrătorii de la diviziile agroalimentare să se angajeze la noul cumpărător: „Cei care riscă să nu treacă la Carvil nu au nicio garanţie că vor primi protecţie socială. Legea nu le permire să cumuleze protecţia socială, adică cele 12 salarii, prin ordonanţă de guvern, cu cele cinci salarii pe care le dă Oltchimul. Primesc în cel mai fericit caz, dacă se aprobă ordonanţa de guvern, cele 12 salarii. Salariile nu se dau cumulat, se vor da în fiecare lună şi vor fi diminuate. Eu nu îi văd rău intenţionaţi pe cei de la Carvil Mizil. Niciun nebun nu ar da peste şapte milioane de euro, plus stocurile, peste 10 milioane de euro pe această activitate pentru ca apoi să o închidă. Vor să se dezvolte pe producţia de carne de pasăre, vor să modernizeze halele. Sunt convins că vor face eforturi şi vor dezvolta această activitate.”

Propunerile sindicatului
La rândul său, Mihai Diculoiu (foto stinga), preşedintele sindicatului Oltchim, a spus: „Noi avem o singură problemă. Voi cere în continuare respectarea Legii 67/2006 de către Oltchim SA, în sensul că vrem să se menţioneze foarte clar faptul că nu reprezintă un motiv de concediere colectivă transferul, inclusiv din vânzare, nici pentru cedent, respectiv Oltchimul, şi nici pentru censinar, care este Carvil Mizil. Va urma un proces în care legiuitorul să ne spună clar dacă în această situaţie se aplică sau nu Legea 67/2006, pentru că, de o parte, AVAS spunea că se aplică această lege, pe de altă parte se eschiva.” Mihai Diculoiu a mai cerut să se retragă previzele de concediere, făcute în opinia sa cu încălcarea anumitor normative, părţile să se aşeze la masa negocierilor, iar cei de la Carvil să spună cât personal vor angaja. ”Dorim acestor salariaţi să li se asigure, când vor fi preluaţi, drepturile din contractul colectiv de muncă actual. A doua problemă este diferenţa de la 598 de angajaţi la 400 şi vom găsi, pe de o parte, formula să îi înlocuim cu ei pe cei care cumulează pensii cu salariile, iar pentru cei 233 de la Conservil părerile sunt împărţite. Domnul director doreşte să reluăm caietul de sarcini şi să introducem clauza preluării pesonalului, dar vrem să avem garanţia de la AVAS că nu se va mai semna contractul de vânzare-cumpărare dacă personalul nu va fi preluat cu respectarea contractului colectiv de muncă şi individual de muncă”.

Concluziile lui Roibu
Concluzionând, directorul Constantin Roibu a spus că urmează discuţiile cu SC Carvil Mizil pentru angajarea celor disponibilizaţi conform Codului Muncii, o adresă la AVAS pentru completarea caietului de sarcini de la Conservil, precum şi retragerea preavizelor dacă cei care se vor angaja la Carvil Mizil vor demisiona de la actualul loc de muncă pentru a face cerere de angajare către noul loc de muncă. „În momentul în care mi-au dat hârtia că renunţă la vechiul loc de muncă, retragem şi preavizul”, a mai declarat Constantin Roibu. Potrivit acestuia „rămân în discuţie cei 200 de angajaţi care vor fi concediaţi şi pentru care vom găsi soluţii ca şi ei să primească plăţi compensatorii, fără ca efortul Oltchim să influenţeze salariile celor care rămân“.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Mogoş Jr., politicianul din spatele tatălui

Mogoş Jr., politicianul din spatele tatălui

Reporter: Care ar fi primele trei lucruri pe care le-ai face dacă ai ajunge preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj? Dan Mogoş: Ca să ajung preşedinte...

Guţă „îi fură“ lui Trăistaru consilierii

Cu numai trei săptămâni şi ceva înaintea debutului campaniei electorale, spiritele se încing pe scena politică a Calafatului. În timp ce Mircea Guţă, candidatul liberal pentru primărie, a luat la colindat toate coclaurile oraşului de la malul Dunării, actualul primar, social-democratul Petre Trăistaru, a ieşit la atac, preferând câteva...
Calangiu a dat lovitura!

Calangiu a dat lovitura!

După mai multe runde de negocieri, conducerea spitalului craiovean a reuşit să învingă Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi Spitalul Judeţean...
“Tătuca Bleotu îşi bate joc de Drăgăşani!”

“Tătuca Bleotu îşi bate joc de Drăgăşani!”

Gheorghe Iordache, primarul municipiului Drăgăşani, îi acuză pe consilierii Partidului Social Democrat (PSD) că blochează dezvoltarea economică...

Pregătiri de Paşte

Siguranţa târgujienilor este una din priorităţile Primăriei Târgu Jiu. În acest fel, reprezentanţii municipalităţii se vor întâlni cu preoţii din oraş pentru a pune la punct ultimele amănunte legate de noaptea de Înviere. “În limita posibilităţilor îi vom ajuta pe preoţi. În scurt timp vom avea întâlniri cu aceştia la primărie,...
Prioteasa „a rupt“ de la gura europenilor 374 de milioane de euro

Prioteasa „a rupt“ de la gura europenilor 374 de milioane de euro

În cei patru ani de mandat ai preşedintelui Ion Prioteasa, judeţul Dolj a înregistrat o absorbţie de fonduri europene care depăşeşte de mai multe...
Asociaţia Depresiunea Horezu, la Târgul de Turism al României

Asociaţia Depresiunea Horezu, la Târgul de Turism al României

În perioada 27-30 martie 2008, a avut loc la Bucureşti a XIX-a ediţie a Târgului de Turism al României, cel mai important târg de acest gen din ţară....
Gutău, primar de maidan

Gutău, primar de maidan

Aociaţia “Grupul Contra”, condusă de jurnalistul Tudor Iosifaru, ia atitudine faţă de ceea ce consideră “comportamentul tot mai nepotrivit...
În Zona Sud mocneşte nemulţumirea

În Zona Sud mocneşte nemulţumirea

Cei trei liberali de frunte au fost întrebaţi de către cetăţeni unde sunt investiţiile majore ale acestui oraş, câtă vreme bugetul local este...
“Sănătatea din România trebuie resuscitată”

“Sănătatea din România trebuie resuscitată”

În data de 7 aprilie 2008, s-a celebrat Ziua Sănătăţii, eveniment cu semnificaţii deosebite, fiind cunoscut că sănătatea este un bun de mare preţ...
Primarul Amuzan reclădeşte Călimăneştiul

Primarul Amuzan reclădeşte Călimăneştiul

Primarul localităţii Călimăneşti, Ilie Amuzan (foto), este pe cale de a materializa câteva proiecte, cu investitori străini care, în 2009, vor...
Multe s-au făcut, foarte multe urmează

Multe s-au făcut, foarte multe urmează

Stimaţi cetăţeni ai comunei Mihăeşti, în urmă cu trei ani şi jumătate, dumneavoastră mi-aţi încredinţat votul. A venit vremea să vă înformez...

Maidanezii din municipiu, pe cale de dispariţie

Târgujienii se vor plimba pe străzile din municipiul Târgu Jiu în siguranţă. Dacă până acum maidanezii creau neplăceri locuitorilor, în aproximativ o lună, maidanezii vor rămâne o amintire. “Lucrătorii din cadrul DSC au început lucrările de extindere a padocului. De această dată, construcţia va avea o suprafaţă foarte mare, reuşindu-se...
 
Berceanu a dat piept cu agricultorii băileşteni

Berceanu a dat piept cu agricultorii băileşteni

Problemele fermierilor, pe care nimeni nu le luase în seamă până acum, au ajuns la urechile lui Radu Berceanu, candidatul PD-L la fotoliul de preşedinte...
O premieră cu tentă cazonă

O premieră cu tentă cazonă

În ultima zi a lunii martie, Teatrul Liric “Elena Teodorini” din Craiova a prezentat în premieră absolută opereta “Soldăţelul de plumb”,...
„La fântână-n vale“

„La fântână-n vale“

Ansamblul artistic “Maria Tănase” din Craiova invită pe iubitorii muzicii populare româneşti, vineri, 11 aprilie, la Teatrul Liric “Elena Teodorini”...

„Directorul de teatru“ deschide concertul

Nu cu mult timp în urmă, dirijorul Misha Katz (Franţa), în calitate de director artistic, s-a remarcat printr-o implicare deosebit de consistentă şi bogată în succese concertistice la organizarea Festivalului internaţional “Solomon Mykhoels”, sub patronajul preşedintelui Jacques Chirac, precum şi a Festivalului internaţional al păcii...

Ensemble „Raro“

Duminică, 13 aprilie, Filarmonica “Oltenia” din Bănie găzduieşte un concert de excepţie susţinut de Ansamblul “Raro”. Constituită din 9 interpreţi, formaţia la care predomină vioara, viola, violoncelul şi pianul a participat la prestigioase competiţii internaţionale de profil, implicându-se totodată în organizarea de master-classes...
 
Modificat, dar fără autorizaţie

Modificat, dar fără autorizaţie

Toate lumea ştie că Solomon are un spaţiu comercial pe Calea Bucureşti. Pe numele soţiei, este adevărat, dar tot familia încasează „dividendele“....
Poliţişti reeşapaţi, comunitari de nădejde

Poliţişti reeşapaţi, comunitari de nădejde

Înfiinţat în anul 2005, Serviciul Public Poliţia Comunitară Craiova a reuşit, în foarte scurt timp, să se transforme într-un veritabil „cimitir...
Hoţi în halate

Hoţi în halate

Numărul furnizorilor de servicii medicale din judeţ este de aproape 1.000. Deşi angajaţii Serviciului de control, un organism independent din cadrul...
Strâmba lege a lui Cotigă

Strâmba lege a lui Cotigă

Dacă în numărul trecut v-am vorbit despre angajări licitate la mii de euro, examene trucate, înscenări ale unor neglijenţe în serviciu subordonaţilor,...
La Oltchim se liniştesc apele concedierilor

La Oltchim se liniştesc apele concedierilor

Directorul Constantin Roibu (foto centru) a făcut o scurtă prezentare a situaţiei economice de la subunităţile diviziei agroalimentare: Complex Avicola...
 
Dicu, primarul tinerilor

Dicu, primarul tinerilor

Alexandru Dicu se află la primul mandat şi a ales să candideze în 2004 la funcţia de primar din dorinţa de a face ceva pentru localitatea Malu Mare...
Primari, studenţi de noapte

Primari, studenţi de noapte

Cu toate că sunt trecuţi de a doua tinereţe şi ocupă scaunul de primar, mai mulţi doljeni au decis să urmeze cursurile unor facultăţi. Recunosc...
Gustul şi culoarea dezrădăcinării

Gustul şi culoarea dezrădăcinării

Chiar dacă viaţa i-a adus numai greutăţi, probleme şi durere, Claudia Bădărău, în vârsta de 76 de ani, de origine din satul Stolniceni – Basarabia,...
 
Figurile sexului

Figurile sexului

Şi anii de liceu, şi primele experienţe sexuale sunt deja departe! Cu toate acestea, Kamasutra permite retrăirea tinereţii pe care nu mai năzuiai...
 
7 Sport
Ştiinţa, din nou 007

Ştiinţa, din nou 007

Iar la 380 de volţi“. Aşa începe discursul Adrian Mititelu, după fiecare meci al Craiovei sau, mai bine spus, de când oltenii au făcut o repriză...
„Sper să nu fim noi cei care decidem campioana…“

„Sper să nu fim noi cei care decidem campioana…“

Reporter.: Credeţi că dacă aţi fi rămas şi în perioada de iarnă la echipă, putea Pandurii să aibă mai mult de cinci victorii consecutive? Eugen...
„Victor era mai jigodit în joc...“

„Victor era mai jigodit în joc...“

Considerat de mulţi unul dintre cei mai talentaţi şi poate cei mai buni jucători pe care i-a dat fotbalul gorjean, alături de Dorian Gugu, fostul...
Un egal cât o enciclopedie

Un egal cât o enciclopedie

În Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, ediţia Ioan Ovidiu Sabău, magister de Bistriţa, există lacune. Descoperite,...
Blestem la Oltchim?

Blestem la Oltchim?

Timp de doi ani, campioana en-titre a României la handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea, a avut parte de un adevărat blestem al accidentărilor....
 
De ce Mititelu?

De ce Mititelu?

Mulţi s-or fi întrebat ce dracu-i trece prin capul chelios lui Mititelu de i-a căşunat să candideze la primărie. Mulţi, experţi în felul lor,...
Sunt anarhist, dar mă tratez

Sunt anarhist, dar mă tratez

Ştiu că subiectul summit nu prea mai prezintă interes pentru mulţi, însă nu pot să trec peste un aspect pe care l-am observat în perioada când...
Şi tu, Sabin Bălaşa?...

Şi tu, Sabin Bălaşa?...

Nu am calitatea să dilatez timpul şi spaţiul şi nu vreau să par pretenţios. Dar întâlnirea cu pictorul Sabin Bălaşa, pentru două pagini de interviu...
Pâine şi circ

Pâine şi circ

Spectacolul presei mă fascinează şi mă dezamăgeşte deopotrivă. Mă fascinează căci, asemenea unui personaj colectiv, musteşte de viaţă, de...

7 zile

Marţi, 1 aprilie Pictorul Sabin Bălaşa moare la spitalul Sf. Maria din Bucureşti, decesul survenind în urma unui atac de cord. Noul prefect de Gorj, Victor Banţa, este instalat în funcţie. Directoarea Agenţiei de Mediu Craiova, Monica Mateescu, este suspendată din funcţie printr-un ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Mediu. Doi...

Topul cu prazul

Locul I – „Judeţul roşu“ îşi respectă blazonul Liderul PD-L Dolj, senatorul Radu Berceanu, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că salariul mediu în Dolj rămâne mediu deoarece investitorii sunt alungaţi de „comuniştii“ care conduc încă judeţul. „Doljul înseamnă un judeţ în care, din 1947 şi până în prezent,...
Indiscreţii de Vâlcea

Indiscreţii de Vâlcea

Un poliţist şi un necropsier pe lista PSD. Pe lista de consilieri a PSD la Consiliul Municipal Râmnicu Vâlcea s-ar afla, se zvoneşte, cel mai cunoscut...

Indiscreţii de Gorj

După vulpe Focarele de rabie se extind în Gorj. Numărul acestora a ajuns la 54, fiind afectate peste 30 de localităţi. Ultimul caz a fost înregistrat în comuna Negomir, unde o vulpe a fost găsită moartă chiar în gura vizuinii. Autorităţile sanitar-veterinare sunt sceptice în ceea ce priveşte stoparea focarelor. Mulţi veniţi, puţini...

Indiscreţii de Olt

Copilău începe să facă greşeli Preşedintele CJ Olt, Jenel Copilău, simte că se apropie de finalul carierei sale în fruntea celei mai importante instituţii din judeţ şi face greşeli. Din ce în ce mai mari. Ultima a săvârşit-o la finele săptămânii trecute, când a invitat ziariştii într-o conferinţă de presă pentru... a mai sta...
Indiscreţii de Dolj

Indiscreţii de Dolj

Lui Drăgancea îi fuge scaunul de sub fund Liberalul Drăgancea, cunoscut pentru slăbiciunea pe care o are faţă de reprezentantele sexului frumos,...
Oamenii care văd moartea zi de zi

Oamenii care văd moartea zi de zi

Oricine s-ar pune în locul autopsierilor spune că nu ar rezista nici măcar să privească, darămite să disece trupurile celor decedaţi. Este o meserie...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva