Indiscret Reportaj

Comorile ascunse din IZVERNA


Zona de nord a judeţului Mehedinţi este locul unde căutătorii de comori speră să-l apuce pe Dumnezeu de picior. Existenţa unor hărţi, legende şi peşteri a făcut ca în ultimii ani să vină aici români din toată ţara, dar şi străini. Cei mai mulţi declară că vor să viziteze peşterile de la Ponoare şi Izverna, dar de fapt caută comori.

de Costin Bădoiu

La Izverna, febra comorilor ţine de câteva generaţii. Dacă vrei să afli cum stă treaba despre comori, localnicii te privesc cu suspiciune. Faptul că întrebi despre legende şi căutători deranjează localnicii „Da’, ce vreţi, domn’e, cu comorile astea?! Aici, la noi, vin mulţi oameni. Unii din ţară, alţii de prin Canada sau engleji. Toţi spun că vin să vadă Peştera Izverna, că au auzit cât e de frumoasă. Dar noi nu suntem proşti, ştim că vin să caute comori”, afirmă Grigore Gârmencea, localnic. Dacă îl întrebi cu ce se ocupă, răspunde: „De parcă eu ştiu... Acum, nu prea sunt vizitatori. Dar cum se încălzeşte vremea, să-i vedeţi. Îşi pun corturile aici lângă peşteră, apoi îşi scot aparatele de detectat metale şi umblă ca bezmeticii pe aici”. Câţiva localnici, curioşi, ni se alătură discuţiei. „Lasă, mă, că ştim noi. Vă aduceţi aminte, mă, de Ioniţă ăla de a găsit peste 100 kg monede de aur? Daaaa, s-a îmbogăţit şi şi-a făcut sat de vacanţă. Da` de Ioana a lui Bozovonici, care a văzut comoara şi a paralizat? Vă mai amintiţi? Da` de Stoian, ăla de şi-a făcut căsoaia aia, că pe vremea la care a ridicat-o el numai dacă găsea o comoară putea să-şi facă aşa o casă?” Despre alţi căutători de comori, localnicii nu ştiu sau se fac că nu ştiu, numai să nu spună de ei. După ce le captăm încrederea, împărţindu-le exemplare din Indiscret în Oltenia, oamenii din Izverna ne dezvăluie care sunt cele mai mari comori pe care le caută oamenii în zonă: „Comoara lui Obrenovici – tezaurul Serbiei şi comoara împărătesei Maria Tereza”.

Pe urmele tezaurului Serbiei
„În vremea lui Cuza, spune Gârmencea, Milan Obrenovici, prinţ al Serbiei, s-a certat pentru putere cu fratele său Mihai. A trecut Dunărea cu 80 de cai cu poveri. Acesta era tezaurul Serbiei, bijuterii, diamante, perle. Nu se ştie de ce a hotărât să aducă comoara aici, în munţii noştri. Se spune că a îngropat-o undeva în Valea Perilor – Cerna Vârf. Timp de 3 ani au lucrat nişte zidari ajutaţi de soldaţi ca să pregătească culcuşul tezaurului. La gură, peştera era largă de putea să intre în ea un car cu fân. La uşa ei, era o piatră care semăna cu un străjer. Galeriile au fost zidite în formă de cameră la amândouă capetele şi aici s-a îngropat cea mai mare cantitate de aur. Peştera a fost zidită cu un zid gros de doi metri în galeria principală, iar acesta a obturat izvorul şi acolo s-a format un lac. Poate este Peştera Izverna, căci aici e lac, nu? Cine poate şti?” După ce au pus la loc tezaurul, au fost ucişi toţi martorii, 300 de soldaţi şi zidari. A scăpat doar un paznic şi de la el se ştie de comoară. Cum găseşti comoara? Identifici piatra pătrată, snopul de grâu şi şarpele. Sau poate reuşeşti să pui mâna pe hartă, căci Obrenovici a avut mai multe exemplare asupra sa când i-au scos turcii cadavrul din Dunăre. Dar o hartă a fost găsită de un preot din Zegujani. Popescu, aşa îl chema pe „norocos”, a săpat ani de zile şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a plecat cu un car tras de boi. Să fi găsit comoara sau momeala comorii? Prin anii 1981-1982, un severinean, Bebe Băcanu, a căutat comoara după ce primise undă verde de la Securitate. La faţa locului a fost văzut şi Ilie Ceauşescu. Săpăturile au durat până în vara lui 1989.

Unde este argintul Mariei Tereza?
Cealaltă mare comoară căutată este cea a fostei împărătese austro-ungare Maria Tereza. Comoara de argint se crede că ar putea fi ascunsă în Peştera Izverna. „Oare de ce este atât de bună apa de băut?” se întreabă localnicii. Se ştie, unde este mult argint apa este foarte curată, plată şi bună de băut. În primele luni din 1990, în zonă a sosit cu echipa sa de scafandri celebrul Jacques-Yves Cousteau, care a stat zile bune aici. Permisiunea de a cerceta peştera era semnată personal de primul-ministru de atunci, Petre Roman. Culmea este că niciun român, fie autoritate, fie localnic, nu a avut voie să stea lângă francezi.

Ce spune legenda
În momentul când ajungi la Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele, în zona de nord a Mehedinţiului, eşti pe tărâmul celor 10 comori. „Ţinutul din Plaiul Cloşani se întinde de la Piatra Cloşani până la Dunăre, pe sub poalele Munţilor Carpaţi. (...) La Furca Coşuştii este o comoară într-o peşteră care coboară vreo 20 de metri în jos şi pe urmă o ia pe laterale. (...) Altă comoară se află băgată în Valea Seacă în satul Selişte, având ca semn de recunoaştere ţapul cu trei picioare. O comoară se află în locul numit Cuţui, într-o peşteră. Cea de-a patra comoară este între Bratosin şi Cerboanea, într-o peşteră zidită cu cărămidă la gură, între două pietre mari. A cincea comoară este pusă pe Valea Coşuştei în locul numit <>, într-o peşteră care are ca semn o suliţă şi jumătate dăltuită din piatră. Altă comoară se află tot pe Valea Coşuştei într-o peşteră în care ar intra populaţia din trei sate. Aici se spune că mai există încă două comori dacice, care nu se pot lua până nu se construieşte o biserică. Cea de-a şaptea comoară se află la Ponorălul de Baltă şi se spune că sunt două care pline cu aur. A opta comoară a fost la intrarea în peştera Topolniţa. Altă comoară se află la Muntele Băii, la trecerea spre Herculane. A zecea comoară se află în Cracul Bătăiuşului în Cerboanea Mică”, spune Cornel Boteanu în „Legendele comorilor din Plaiul Cloşani”.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Comentariunu luati in ras aceste marturisiri care par niste basme eu cred ca zona muntilor mh este bogata in comori inca nedescoperite deoarece si aceste legende au un sambure de adevar si de altfel localnici au trait si au auzit despre tot ceea ce inseamna adevar si mit TOCMAI DE ASTA TIND SA CRED CA MULTE DIN COMORI ZAC ASCUNSE BINE IN ACEST IMPREJURIMI DAR NU POT FI DESCOPERITE USOR PNT CA AURUL ESTE BLESTEMAT IAR CEL CARE ARE NOROCUL SAL GASEASCA NU VA SFARSI BINE Pe de alta parte nu trebuiesc trecute cu vederea semne dupa parerea mea reale ce justifica prezenta aurului precumincendi din acel loc luminozitate ciudata in nopti sacre stanci si pietre ce par a fi puse de mana omului
Scris de CIUVAT VASI DIN Sat Costeni or
Comentariupar legende dar nu uitati de descoperirile arheologice care aproximativ in aceasi zona au demonstrat cu exactitate existenta comorilor daca le putem numi asa.De ce nu se intreaba nimeni ca dupa anii 89 oficial in Romania nu s-au mai facut descoperiri arheologice semnicative...dar totodata cu asta apar BRATARI DACICE si nu numai in occident. acum intelegeti de ce multi isi mai incearca norocul .Nu sunt toti diletanti si aventurieri
Scris de ovidiu
ComentariuParerea mea este ca fiind o zona cu oameni saraci unde toti viseaza la inbogatirire peste noapte,sau creat de-a lungu timpului tot felu depo vesti fara nici un adevar. ASTA E PAREREA MEA.
Scris de Costel Badescu
Comentariuec u una cred cu siguranta ca exista
Scris de dana 39 ani bucuresti
Comentariude ce spuneti asta intrun sat uitat de lume nu dau nume era o femeie batrana.aceasta tot spunea ca niste barbati batrani au venit si au ingropat ceve intro pestera din zona.apoi toti vorbeau dar nimeni nu sa dus la acea pestera sa se uite.in timp am facut rost der un detector.am plecat cu 2 frati de ai mei si zi de zi am cautat si am sapat in stanca timp de 6 luni.de sfanta marie pe 15 august am gasit o lada plina cu monezicocoseide aur.a fost greu sa sapam in piatra 6 luni dar acum eu si fratii mei avem bani pentru nepotii nostri.si tot continuam sa cautam ptr noi asta a devenit o aventura ca nu mai traim in saracie si chin. asa ca toate povestile astea au un adevar uneori.......
Scris de nutu
ComentariuSint si eu fiu al cerna virfului nu am fost de peste 22 de ani toata lumea este frumoasa dar cel mai frumos este CERNA VIRF ca acolo mam nascut acolo am facut primi pasi
Scris de TRONCOTA GHEORGHE
ComentariuNu vad nimic rau in ceeace spuneti aici, uni oameni cred ca sunt basme, dar locurile sunt adesea brazdate de adevaruri incontestabile. Ce e drept nimeni nu stie nimic concret si de aceea povestile nu pot deveni realitate. Sincer daca as descoperi o asemenea comoara, as construi un locas asemanator celui de la Lourde din sudul Frantei unde oameni bolnavi se pot vindeca de boli incurabile, nu stiu cum as face, dar as dori sa realizez asta pana la sfarsitul zilelor mele. Stiti cum este..daca Dumnezeu vrea...totul e posibil.. Mult succes in continuare!
Scris de COSTEL NECULAE
Comentariumie mia placut foarte mult va felicit bravo
Scris de andrei
Comentariubag bula in tine
Scris de vlad
Comentariuthis is a forbidden land who do not need any new strangers around , the earth gonna be mad , and trust me that...is smthg that u would never want to occure:. Hopefully u will understand what i am saying. My best regards.
Scris de Dandu
ComentariuEu sunt de parere ca nu trebuie sa.... dezlantuiti ...ceva ce nu intelegeti...si daca deja cautatorii de comori au inceput sa apara cu atat mai rau. Doar anumite persoane stiu secretul fiecarei comori. Sfatul meu luati un lion , and try to stay out of these lands untill the gatekeeper won.t come back to these lands and punish you. Soon i.m gonna be back :
Scris de Dandu
Comentariunu cred despre comoara....cred ca sunt doar inventii!!
Scris de andrey
Copy-paste în varianta Cămătaru-Radu

Copy-paste în varianta Cămătaru-Radu

Doar 5 din cei 27 de consilieri ce bat culoarele Primăriei Craiova şi-au postat rapoartele de activitate pe site-ul instituţiei. Pentru faptul că sunt...
Pentru cine tragi clopotele, Nicoleto?

Pentru cine tragi clopotele, Nicoleto?

Sunt luni bune de când asaltul a început. Mai întâi au fost câteva critici nevinovate, aruncate pe la colţurile primăriei, care aveau şanse de...
Târgu Jiu, un oraş european

Târgu Jiu, un oraş european

Conceptul dezvoltării durabile determină o reevaluare permanentă a legăturilor dintre om şi natură, evidenţiind solidaritatea între generaţii...
„Daţi-mi bani pentru poduri!“

„Daţi-mi bani pentru poduri!“

În data de 6 februarie a.c., Stănică a înaintat Cancelariei Primului-Ministru, precum şi Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor,...
Odolbaşa scoate cămaşa

Odolbaşa scoate cămaşa

Mult discutata lege a migraţiei politice pare să aibă scăpări pe care vicele CJ Dolj, Victor Odolbaşa, le exploatează din plin pentru a-şi păstra...
Deţinuţii PMS Craiova se joacă cu justiţia

Deţinuţii PMS Craiova se joacă cu justiţia

Ca să mai schimbe aerul, ca să-şi diversifice programul, deţinuţii PMS Craiova apelează la tot felul de metode. Una dintre ele este acţionarea în...
Premieră cu tentă shakespeareană

Premieră cu tentă shakespeareană

Letopiseţul vremurilor apuse menţionează faptul că, în urmă cu aproximativ patru secole, spectatorii din Anglia asistau la premiera shakespeareană...
 
Gutău, Vodă prin lobodă

Gutău, Vodă prin lobodă

La nivel declarativ, şi-a dat dovada megalomaniei şi a faptului că nu îşi mai ştie limitele, la doar câteva luni după ce devenise primar. Atunci,...
Ministrul Adomniţei, chemat să scoată “Elena Cuza” din ghearele Mitropoliei

Ministrul Adomniţei, chemat să scoată “Elena Cuza” din ghearele Mitropoliei

Subiectul, deloc uşor, nu a lăsat nepăsătoare punţile de legătură dintre judeţ şi centru. Deputata PSD Monalisa Găleteanu a depus în luna februarie...
Partidul Democrat-Liberal  sabotează presa vâlceană

Partidul Democrat-Liberal sabotează presa vâlceană

Un grup de tineri, membri ai Partidului Democrat-Liberal (PDL), a scos pe piaţa vâlceană, de vreo două săptămâni, o publicaţie distribuită...
Apa răpune la Spitalul Judeţean Olt

Apa răpune la Spitalul Judeţean Olt

Peste 70% din analizele probelor de apă recoltate de reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Olt pe raza judeţului au indicat depăşiri...
Chirie simbolică pentru notăriţă

Chirie simbolică pentru notăriţă

În timpul guvernării PSD-iste (2000-2004), chiriile pentru spaţii RA-APPS acordate fundaţiilor sau potentaţilor zilei (cu suprafeţe de 100-500 mp)...
Televiziuni fantomă în Severin

Televiziuni fantomă în Severin

Datina TV face parte din trustul de presă condus de jurnalistul şi omul de cultură George Bureţea. Televiziunea Datina are un program preponderent...
Fraţii Cameniţă, la cuţite!

Fraţii Cameniţă, la cuţite!

Disputele imobiliare din sânul familiei Cameniţă au început undeva la sfârşitul anilor ’90. Motivul: o impunătoare casă boierească de pe strada...

Taxe haotice la AJVPS Dolj

Nu e tendenţios deloc articolul. Chiar foarte deloc. Şi l-aş mai ruga pe semnatar să se mai intereseze de organizarea examenelor de vânători. (Vezi pe 8 decembrie 2007, când a venit o comisie de supraveghere tocmai de la Bucureşti, neînţelegând care e rostul???!!!). Din 160 de candidaţi au promovat cu aproximaţie 40. Restul... să mai aştepte....
Scandalul „Antena“ cu familia Tudor

Scandalul „Antena“ cu familia Tudor

Pe adresa redacţiei Indiscret în Oltenia a sosit o notă de protest faţă de această situaţie, susţinută de 11 dintre cei 16 locatari din blocul...

Agenţia de turism „CJ Mehedinţi“

Pentru a da crezare vorbelor sale, fostul consilier judeţean Cioclei a prezentat situaţia deplasărilor în străinătate efectuate de angajaţii CJ Mehedinţi în cursul anului 2007, aşa cum reiese din actele publice. Suma totală a deplasărilor angajaţilor CJ Mehedinţi pe întreg anul 2007 se ridică la 258.621 lei. Printre funcţionarii cu...
Luxul Laurei: cultura generală

Luxul Laurei: cultura generală

Reporter: Care este cea mai frumoasă amintire a ta, Laura? Laura Cosoi: Copilăria îmi trezeşte cele mai frumoase amintiri. Locurile unde am fost, mirosul...
Arme în politică

Arme în politică

Înainte de 1989, în afară de cei din miliţie şi armată, nimeni nu avea voie să deţină arme. După revoluţie însă, lucrurile s-au mai schimbat,...
“Majoritatea bătrânilor din Rojişte iau afrodisiace”

“Majoritatea bătrânilor din Rojişte iau afrodisiace”

Era o zi mohorâtă atunci când ne-am gândit să mergem în vizită la Rojişte. Subiectul ales este: “Ce ştim despre afrodisiace?” Cuvântul nu...
Vasile Jianu, omul care sfinţeşte locul

Vasile Jianu, omul care sfinţeşte locul

O dată la patru ani, fiecare localnic trage o linie şi pune în balanţă ce a promis şi ce a făcut gospodarul-şef al comunei. Analizează atent activitatea...
Comorile ascunse din IZVERNA

Comorile ascunse din IZVERNA

La Izverna, febra comorilor ţine de câteva generaţii. Dacă vrei să afli cum stă treaba despre comori, localnicii te privesc cu suspiciune. Faptul...
 
Un sărut în 9 mişcări!

Un sărut în 9 mişcări!

Aşa s-ar explica mitul conform căruia prostituatele nu sărută, iar femeile care fac sex de dragul satisfacţiei, şi nu din dragoste, nu înţeleg...
 
7 Sport
Înapoi la realitate

Înapoi la realitate

1-2 cu Sturm Graz II, 0-0 cu Zalaegerszeg, 0-1 cu Winterthur, 1-0 cu Zaglebie Sosnowiek şi 0-0 cu NK Osijek sunt rezultatele înregistrate de Universitatea...
Ca la Mondiale!

Ca la Mondiale!

Oltchim Râmnicu Vâlcea a debutat în Grupa A semifinală a Ligii Campionilor în Germania, contra campioanei acestei ţări la handbal feminin, FC Nürnberg,...
,,Trebuie să ne gândim doar să câştigăm…“

,,Trebuie să ne gândim doar să câştigăm…“

Reporter: Care a fost motivul principal pentru care aţi acceptat această provocare de a antrena o echipă din România aflată la retrogradare? Joaquim...
O miuţă, please!…

O miuţă, please!…

Mie, amicalul cu Israel nu mi-a plăcut nici de frică. Şi eram pregătit să nu-mi placă. Eram pregătit pentru că, de la o vreme, pe seama naţionalei...
La loc comanda, poliţişti!

La loc comanda, poliţişti!

Fuse, fuse şi se duse. Cam asta ar fi povestea domniei comisarului-şef Georgel Enescu în fruntea poliţiştilor doljeni. Cu bune şi rele, cu săbii...
Nici furtul nu mai e ce-a fost odată

Nici furtul nu mai e ce-a fost odată

Nu ştiu câţi dintre cei ce vor avea răbdarea să citească aceste rânduri îmi vor da dreptate, însă mie unul mi se pare că, pe zi ce trece, lumea...
Cartea de nisip

Cartea de nisip

Mărturisesc că am considerat întotdeauna cultura ca un bastion împotriva pierderii identităţii unui neam, un element de echilibru în faţa asaltului...
Craiova, mon omor

Craiova, mon omor

După “Hiroshima, mon amour”, filmul de prin anii ’60 al cunoscutului regizor francez Alain Resnais (cu Emmanuelle Riva), multe au devenit clişeu....
Topul cu prazul

Topul cu prazul

Locul I – Ai carte, ai parte... de teren Deputata PSD Monalisa Găleteanu a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că peste 2.000 de elevi...

7 zile + una

Luni, 4 februarie Început agitat de săptămână plină de evenimente. În urma unui scandal între două grupări ale lumii interlope, cinci persoane ajung la spital cu răni uşoare. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, face presiuni asupra demisiei lui Georgel Enescu, şefului poliţiei doljene. Marţi, 5 februarie Zeci de poliţişti...
Indiscreţii de Vâlcea

Indiscreţii de Vâlcea

Între ei nu-i pic de ură, doar că şi-ar da pumni în gură Aşa cum am informat în premieră, comisarul-şef Adrian Cazan (foto), fostul inspector-şef...

Indiscreţii de Gorj

Pace, pace, între două personaje Adversarii politici Ionel Manţog (foto stânga), preşedintele PD-L Gorj, şi Dan Ilie Morega (foto dreapta), liderul PNL Gorj, au căzut la pace. De câteva săptămâni, aceştia au încetat să se mai atace în presă. Surse apropiate de cei doi conducători susţin că Manţog şi Morega au făcut pace datorită...
Indiscreţii de Mehedinţi

Indiscreţii de Mehedinţi

Armaşu, stânga-mprejur! Constantin Armaşu, primarul PD-L din Şimian, vrea înapoi la PSD. Nu ştim dacă şi fostul partid de guvernământ vrea să-l...

Indiscreţii de Dolj

Popimea ameninţă ziariştii cu Doamne-Doamne Lupul moralist, „avocatul“ lui Doamne-Doamne şi consilierul mass-media al Mitropoliei, Marius Răsceanu, ceartă cu degetul ameninţător reporterii Indiscret care îi calcă bătătura: „Nu e bine să scrieţi rău de Casa Domnului, căci nu se ştie ce vi se poate întâmpla“, încearcă să...
Indiscreţii de Olt

Indiscreţii de Olt

Lacrimi democrat-liberale Fostul prefect de Olt, Octavian Popescu (foto), nominalizat în funcţie din postura de reprezentant al PD-ului, ca urmare a...
 
Curat murdar la spital!

Curat murdar la spital!

Indolenţă, bătaie de joc, nepăsare. Aşa s-ar putea descrie gestul la care recurg câteva cadre medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova....
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva