Indiscret Sport
Pasărea Phoenix din Severin
Voteaza Articolul

Pasărea Phoenix din Severin


În 1929 se înfiinţa sub numele de Sborul


Perioada romantică a sportului-rege a coincis şi cu atingerea apogeului pentru fotbalul severinean, care în 1943 a adus Cupa României şi Cupa OSR în Mehedinţi. Drobeta-Turnu Severin are un trecut glorios şi se mândreşte şi astăzi cu trofeele obţinute în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

de Bogdan Chirilă

Fenomenul fotbalistic a apărut în Drobeta-Turnu Severin în anul 1929, prin înfiinţarea echipei CS Sborul a Asociaţiei Căilor Ferate Române Turnu Severin.
La numai un an, fotbaliştii feroviari câştigă unul dintre primele trofee internaţionale ale vremii, învingând la data de 6 august 1930 pe Hayduk Velco Negotin (Serbia) cu 3-1 în finala “Cupei Prieteniei”.
Debutul sub titulatura de CFR are loc în 1934, 4-2 cu Ada Kaleh, echipa fiind antrenată de Ioan Kiss, fostul jucător al emblematicei Chinezul Timişoara, campioană a României în şase rânduri, în perioada 1922-1927. În 1935, fotbaliştii echipaţi pe atunci în alb-vişiniu susţin un amical cu formaţia campioană, Ripensia Timişoara, scor 3-6 (2-4), marcatori Bobrescu, Luculescu, Ciofleac, pentru severineni. Ultimul meci susţinut pe stadionul “Dr. Angelescu”, una dintre cele mai vechi arene al ţării, care în perioada anilor ’70 avea să beneficieze şi de instalaţie de nocturnă, are loc în 1939, 4-0 cu SSM Reşiţa, atunci când echipa promovează în premieră în Divizia B. Imediat se construieşte stadionul CFR, unul dintre cele mai moderne ale vremii, care era şi acoperit. În imediata apropiere se ridică şi un complex de 4 etaje, în care îşi desfăşoară activitatea secţiile de lupte, judo, box, scrimă, tenis de masă, însă la numai o zi de la inaugurare, pe 15 august 1941, este distrus de aviaţia de bombardament americană. În acel sezon, ceferiştii reuşesc să obţină biletele pentru Divizia naţională A, însă feroviarii nu apucă să călătorească prin adevărata Divizie A deoarece Tratatul de la Viena influenţează buna desfăşurare a fotbalului intern, o bună parte din Transilvania neputând lua parte la competiţie, iar FRF a considerat apoi campionatele din 1941-1944 neoficiale. Totuşi, în perioada 1941 – 1949, CFR Turnu Severin va deveni una dintre cele mai iubite echipe ale ţării, cucerind singurele trofee din istoria oraşului dunărean. „Partidele cu FC Craiova erau adevărate spectacole ovaţionate minute în şir pentru frumuseţea şi culoarea jocului din dreptunghiul verde, asigurate de jucătorii de lot naţional al ambelor echipe”, se arată în presa vremii de atunci.

Jucătorii veneau la Severin pentru a scăpa de război
Sezonul 1942-1943 îşi lasă amprenta asupra sportului cu balonul rotund din Severin prin câştigarea Cupei României şi a Cupei OSR, un fel de “Supercupă” din zilele noastre. În această perioadă, mai mulţi componenţi ai lotului naţional vin la îndrumarea lui Nicu Severineanu să joace sub culorile CFR-ului: portarul Dumitru Pavlovici, de la Ripensia Timişoara (în naţională: 16 selecţii, dintre care 3 în perioada în care a activat la CFR), fundaşii Mureşan (Ferar Cluj, o selecţie), Oprean (Ripensia), Felecan III (Mănăstir Cluj), mijlocaşii Zoltan Beke (Ripensia, 6 selecţii), Silviu Bindea (Ripensia 27 selecţii, 11 goluri), Marcu (Ripensia, 2 selecţii), atacanţii Erwin “Rici” Ludwig (AMEFA Arad), Felecan II (Mănăstir Cluj, 9 selecţii), Nicolae Reuter (CAMT Timişoara, 14 selecţii). Cu toate că au pierdut titlul neoficial de campioană de război în detrimentul formaţiei FC Craiova, terminând pe locul doi, CFR are un parcurs excelent în cupă, care este omologată de FRF, trecând rând pe rând de DSMR Reşiţa, 2-1 (1-1) în şaisprezecimi, 2-1 (1-1) cu FC Craiova, în optimi, ambele în deplasare, 3-0 (1-0) cu “U” Cluj-Sibiu, în sferturi, şi cu 2-1 (2-1) de Jiul Petroşani în semifinale.

Anul 1943, anul de graţie pentru echipa severineană
Finala de la Bucureşti, desfăşurată în faţa unui stadion arhiplin, care a aplaudat în delir calitatea jocului prestat de severineni, a fost presărată cu 4 goluri şi numeroase ocazii de ambele părţi. Astfel, CFR Turnu Severin a întrerupt seria de şase trofee consecutive ale CFR-ului Bucureşti, prin câştigarea finalei cu 4-0 în faţa Sportului Studenţesc, şi pentru prima şi singura oară Cupa a poposit în oraşul de la “Piciorul podului lui Traian”. La Sportul evolua atunci şi viitorul antrenor al Rapidului, Valentin Stănescu, cel ce avea să aducă în 1967 primul titlu de campioni pentru giuleşteni. “Severinenii au devenit idolii Capitalei, fiind aşteptaţi în gară de mii de suporteri, conduşi la plecare cu mare alai, aclamaţi pe străzi, devenind cea mai simpatizată echipă din provincie după “U” Cluj, Sibiu şi din Bucureşti, după CFR Rapid, datorită jocului prestat. Întorşi acasă, feroviarii severineni sunt aşteptaţi în gară de o imensă mulţime de simpatizanţi, iar coborârea lor din tren şi ridicarea cupei au creat o manifestaţie greu de descris.(…) Nici nu s-a uscat bine cerneala scrisă pe marginea acestui meci, şi CFR-ul obţine tot în Bucureşti un alt succes de răsunet, învingând în mod categoric pe campioana ţării, FC Craiova, în «Cupa ORS» pusă în joc de Federaţie”, relata la acea vreme presa centrală.

9-1 cu FC Craiova
În vara lui 1943, s-au cules cei mai frumoşi trandafiri pentru urbea ce mai târziu devenea prin multitudinea florilor prezente “oraşul rozelor”. Superba Cupă OSR, decernată definitiv severinenilor, a fost practic luată de câţiva oameni din Craiova, cei de la Drobeta explicând că doresc şi astăzi să pună mâna pe acel trofeu.
“A fost o demonstraţie de fotbal, o escaladare a celor mai înalte piscuri, severinenii fiind o maşină infernală de goluri. A fost un caz unic ca o campioană să piardă la un asemenea scor în faţa câştigătoarei cupei. S-au întâlnit doi goliaţi ai jocului, dar a învins echipa care a dorit să demonstreze că este cea mai bună din ţară la ora respectivă. Pentru FC Craiova a fost o înfrângere usturătoare, umilitoare, s-a găsit întocmai ca un boxer făcut groggy.(…) Cel ce a semnat scorul categoric a fost micuţul şi tânărul Guţă Vidan, 19 ani, cel ce a fost un argint viu, mutându-se permanent pe toată lăţimea terenului, făcând imposibilă marcarea lui de către oricare apărător craiovean…”, a sunat cronica făcută la acea vreme în presa din Bucureşti.

După război apar problemele
Barajul anului 1945 a reprezentat poate cea mai mare dezamăgire pentru Severin. În urma dublei înfrângeri din barajul cu rivalii lor de la FC Craiova, CFR Tr. Severin nu a reuşit să evolueze sub soarele Diviziei naţionale A. Au urmat ani grei, foştii internaţionali, apăsaţi de trecerea anilor, au fost nevoiţi să se reîntoarcă pe meleagurile natale. Prima ediţie a fotbalului de după război a început în toamna anului 1946 şi s-a încheiat în vara anului 1947, trofeul fiind adjudecat de ITA, actuala UTA. “Bătrâna Doamnă” a reuşit apoi în decurs de 25 de ani să-şi adjudece alte cinci titluri. Următoarea perioadă a adus pentru severineni atât satisfacţii, prin obţinerea unor victorii de răsunet asupra unor formaţii emblematice, cât şi decepţii, cauzate de înfrângerile din octombrie 1946, 1-7 la Unirea Tricolor, şi 0-7 la Sparta Arad, iunie 1946.

Severinenii îi privează pe bucureşteni de câştigarea ceasurilor Schafhaussen
Anul 1955 îi găseşte pe severineni în Divizia B, sub denumirea de Locomotiva. Apar atunci noi jucători emblematici: Stefi Huttl, Biolan, Croitoru şi alţii. “Unul din cele mai senzaţionale meciuri disputate în acest oraş după 1944, când într-un stadion arhiplin, peste 10.000 de spectatori îşi susţin frenetic echipa locală, în faţa vechiului rival din zilele de glorie (n.r. - CFR Bucureşti, actualul Rapid Bucureşti), care şi el trăia într-o metamorfoză continuă. Giuleştenii conduceau detaşat cu două etape înainte de terminarea campionatului, fără să fi gustat din paharul amar al înfrângerii. Veneau aureolaţi de mari victorii cu gândul de a trece şi de acest ultim hop, de aceste furci caudine, pentru a fi încununaţi ca singura echipă care să nu fi cunoscut înfrângerea şi să primească drept premiere pentru fiecare component câte un ceas Schafhaussen. Astfel, bucureştenii şi-au făcut prezenţa cu câteva zile înainte, iar deplasarea s-a făcut cu un vagon special….”, se arată într-un articol publicat pe 18 octombrie 1955. Oltenii s-au impus atunci cu 3-2.

Barajul de la Piatra Neamţ constituie un alt moment de bucurie pentru olteni
În 1956, Locomotiva retrogradează în C, după 3-3 cu Progresul Satu Mare, rezultat ce nu a avantajat niciuna dintre formaţii, deoarece ambele aveau nevoie de victorie sau de un “match de 6-6”. În 1962, în urma barajului de la Piatra Neamţ, Drubeta reuşeşte promovarea împreună cu Progresul Alexandria, spre dezamăgirea Rapidului Ploieşti, favorită la obţinerea biletelor pentru eşalonul doi, a Rulmentului Braşov, a Metalului Colibaşi şi a echipei Filaret Bucureşti. În acest ultim meci s-a decis practic promovarea, scorul de 9-1 (5-0) consfinţind cea mai mare surpriză a barajului, atât prin prisma rezultatului, cât şi a locului doi ocupat de mehedinţeni. Din păcate, în sezonul viitor echipa a retrogradat.

Sub bagheta marelui Ilie Balaci
Echipa condusă de Ilie Balaci a fost poate cea mai frumoasă din istoria fotbalului severinean, peste 20.000 de oameni venind de multe ori la meciuri pentru a vedea la lucru formaţia “Marelui blond”. Ultima performanţă a unui club cu tradiţie a reprezentat-o sezonul 1989-1990. Atunci, “Marele blond”, mândria Olteniei, Ilie Balaci, a evoluat la AS Drobeta în calitate de antrenor-jucător, terminând sezonul pe locul secund, la patru puncte de Rapid Bucureşti. Partida cu giuleştenii a strâns pe “Municipalul” severinean nu mai puţin de 30.000 de spectatori, care au asistat la un meci superb în care favoriţii au învins cu 2-1. Totuşi, cei care au promovat au fost bucureştenii, aceştia revenind în primul eşalon fotbalistic al ţării după mai multe peripluri prin Divizia B. Aceasta a fost cea mai iubită şi poate cea mai frumoasă echipă a oraşului, suflarea fotbalistică mehedinţeană având posibilitatea de a-i vedea la lucru în acel retur pe Gheorghe Craioveanu, Dumitru Mitriţă, Ion Mircea sau Predoi, ultimii trei împrumutaţi de Universitatea Craiova. Totuşi, dintre ceilalţi componenţi severineni doar Vali Tiţa a jucat peste câţiva ani în prima divizie, la Corvinul Hunedoara.

Desfiinţaţi şi renăscuţi
După exact 60 de ani de la marele trofeu, din 1943, echipa-fanion a Mehedinţiului se desfiinţează. Mehedinţiul a dat loturilor naţionale, şi nu numai, mari jucători începând cu Nicolae Tătaru, Gh. Tătaru, Doru Popescu, Sorin Vlaicu, Flavius Stoican, Florin Şoavă, Mirel Rădoi, Gabriel Boştină şi terminând cu Cornel Mihart sau Boby Verdeş. În 2006, sub titulatura de Severnav Drobeta- Turnu Severin, echipa promovează în eşalonul secund şi revine la titulatura de Drobeta, pentru a continua tradiţia şi a menţine vie istoria unui club care este de departe mândria oraşului mehedinţean. Drobeta a încheiat turul pe locul al şaptelea, fiind invincibilă pe teren propriu, după 17 etape, acumulând 26 de puncte.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
Parlamentul European zboară capete la Vâlcea

Parlamentul European zboară capete la Vâlcea

Vâlcea nu şi-a contrazis nici de această dată faima de judeţ roşu, Partidul Social Democrat (PSD) obţinând cel mai bun procent: 27,21% din numărul...
Politicienii doljeni analizează europarlamentarele

Politicienii doljeni analizează europarlamentarele

Curioşi să vedem care sunt concluziile trase de liderii filialelor doljene în urma alegerilor din 25 noiembrie şi mai ales cât de şifonaţi au ieşit...
Scandal cu nisip la Primăria Râmnicu Vâlcea

Scandal cu nisip la Primăria Râmnicu Vâlcea

Totul a început în urmă cu două săptămâni, când mass-media i-a adus primarului Gutău la cunoştinţă că Ion Nicolae a blocat accesul pietonilor...

La ANL, chirie pe metru pătrat

Dacă în alte oraşe se dă o bătălie acerbă pentru intrarea în posesia unei locuinţe ANL, în Motru oamenii au văzut prima dată dezavantajele obţinerii unui lăcaş. Chiria unui apartament cu una sau două camere este luată la metru pătrat, lucru stipulat în contractul de închiriere şi care nu poate fi modificat. Acest lucru este însă...
Deţinuţii “manageri” de ocazie

Deţinuţii “manageri” de ocazie

Tehnică de detenţie Ingeniozitatea deţinuţilor şi naivitatea oamenilor de rând se sincronizează perfect în ultima perioadă de timp. Cu ajutorul...
 
Festivalul Internaţional „Craiova muzicală“, la final

Festivalul Internaţional „Craiova muzicală“, la final

Oratoriul “Matthauss – Passion”, de I.S. Bach B W V 244, în interpretarea Orchestrei simfonice şi a Coralei academice din cadrul Filarmonicii “Oltenia”,...
O viată consacrată cântecului popular românesc

O viată consacrată cântecului popular românesc

Marţi, 11 decembrie, ora 18.00, la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Bănie are loc un spectacol aniversar cu prilejul împlinirii vârstei de...

LEGISLAŢIA BUGETARĂ - ÎN ATENŢIA JURIŞTILOR

Direcţia Finanţelor Publice Dolj a găzduit recent lansarea unei interesante şi atractive lucrări, intitulată “Obligaţia bugetară”, semnată de judecătorul Cristian Nicolae Iliescu, doctor în ştiinţe juridice. Autorul s-a străduit şi în acelaşi timp a reuşit să efectueze o analiză sistematică şi argumentată, teoretic şi pragmatic,...
 
Infractorii, stăpânii Craiovei

Infractorii, stăpânii Craiovei

Din statisticile întocmite de către poliţiştii doljeni în acest an reiese că infracţionalitatea din Craiova este împărţită relativ uniform pe...
Se zguduie P.N.L.- ul

Se zguduie P.N.L.- ul

Primul care a aruncat batista de pe ţambalul liberalilor doljeni a fost Cosmin Enea. Sincer şi deschis, el a mărturisit că scorul electoral obţinut...
Morţun, de la colaborarea cu Secu, la groparul PNL Mehedinţi

Morţun, de la colaborarea cu Secu, la groparul PNL Mehedinţi

„Un anonim medic pediatru până la «ciudăţenia» din decembrie 1989, care a dus la înlocuirea unora cu alţii de acelaşi fel, Alexandru Morţun...
Dosarul şpăgii de la Porţile de Fier II aşteaptă prescrierea

Dosarul şpăgii de la Porţile de Fier II aşteaptă prescrierea

Cei anchetaţi în acest dosar erau acuzaţi de infracţiuni precum luare şi dare de mită, fals intelectual, delapidare, uz de fals, creare de plusuri...
Evazioniştii

Evazioniştii

Mulţi întreprinzători privaţi s-au bucurat de venirea guvernului liberal, sperând că astfel vor scăpa de birurile insuportabile stabilite de social-democraţi,...
Ficaţi şi testicule, de vânzare la „tarabă“

Ficaţi şi testicule, de vânzare la „tarabă“

„Tânăr, 22 ani, sănătos, analize la zi, donez rinichi sau lob ficat grupa AB, RH pozitiv”. „Donez rinichi şi lob ficat. Am grupa sanguină 0.1...
CV-ul universitarilor, istorii de familie

CV-ul universitarilor, istorii de familie

Ca angajator, mare patron de firmă cu profil tehnic, s-ar putea să treci cu vederea anumite informaţii din CV-ul pretendentului la post cum ar fi numele...
 
Manechini la catedră

Manechini la catedră

Studentele din Craiova au fost puse în dificultate atunci când a venit vorba să desemneze pe cel mai atrăgător, sexy, elegant şi stilat dintre profesorii...
O craioveancă pictează icoane într-un bar din Bucureşti

O craioveancă pictează icoane într-un bar din Bucureşti

Aurelia Ciobanu are 21 de ani şi este studentă în anul III la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Secţia restaurare pictură murală....
Mercenarii

Mercenarii

Soldaţii nu mai au acelaşi regim de când armata nu mai este obligatorie. Caporalul este mai blând, mai înţelegător şi ştie că peste ceva timp...
 
Cele 40 de greşeli în jocul sexual

Cele 40 de greşeli în jocul sexual

Greşeala nr. 1: Dacă neglijezi buzele partenerei şi cauţi imediat zonele erogene, asta o va face să creadă că eşti plătit cu ora şi că încerci...
 
7 Sport
Telenovela Neagoe...

Telenovela Neagoe...

Urmează să vorbesc după acest meci cu preşedintele Marin Condescu, dar o să-mi depun demisia şi sper să fie acceptată. Este nevoie de un şoc la...
Pasărea Phoenix din Severin

Pasărea Phoenix din Severin

Fenomenul fotbalistic a apărut în Drobeta-Turnu Severin în anul 1929, prin înfiinţarea echipei CS Sborul a Asociaţiei Căilor Ferate Române Turnu...
Dor de un palme d’or

Dor de un palme d’or

Mi-aş dori să nu ne întâlnim cu româncele în sferturi sau semifinale, ci doar în finală”, prefaţează Evgheni Trefilov, antrenorul rusoaicelor,...
CSM la ora bilanţului

CSM la ora bilanţului

Cu un lot mult schimbat faţă de sezonul trecut, CSM Râmnicu Vâlcea a început acest campionat cu gândul la promovare, obiectiv pe care încearcă...
„Ne-am cheltuit“ porţia de sărbătoare

„Ne-am cheltuit“ porţia de sărbătoare

Fuse şi se duse! Ca în fiecare an, şi de această dată ne-am scremut să sărbătorim Ziua Naţională şi, fie că o recunoaştem, fie că nu, iar...
Români, vă ordon – fiţi patrioţi!

Români, vă ordon – fiţi patrioţi!

„Românii nu mai sărbătoresc 1 Decembrie cu intensitate“..., o spune chiar preşedintele ţării, care a identificat şi vreo câteva motive ce au...
Marea lehamite

Marea lehamite

Mi-am pus, deseori, întrebarea: ce mai înseamnă pentru noi, românii, Ziua Naţională? Ce importanţă îi acordăm şi dacă ne face ea să vibrăm...
Noiembrie, ultimul bal

Noiembrie, ultimul bal

Sorin Roşca Stănescu a declarat la un post de televiziune (nu mai intru în detalii, ştiţi prea bine unde, când şi cum) că europarlamentarele din...

Topul cu prazul

Locul I – Adio, dar rămân cu tine Şase membri ai PNL Dolj şi-au dat demisia săptămâna trecută din Biroul Judeţean al partidului ca urmare a rezultatului slab, sub media pe ţară, obţinut de filiala judeţeană la alegerile europarlamentare. Aceştia sunt Dan Mogoş, Cosmin Enea, Veronel Coloneanu, Cristina Calangiu, Marius Toma şi Isidor...

7 zile

Luni, 26 noiembrie. Săptămâna aceasta, la fel ca precedenta, începe sub amprenta alegerilor. Conform datelor BEJ Dolj, 29% din doljeni au mers la vot. PD-ul a obţinut 31,52%, urmat de PSD cu 31,38%, PNL cu 11,28%, PLD cu 5,83% şi PRM cu 5,02%. Doi saci cu buletine din localitatea Slătioara, judeţul Vâlcea, sunt recuperaţi, după ce fuseseră...

Indiscreţii de Vâlcea

Directorul CEC Vâlcea, Dorin Dobrişan, a afirmat săptămâna trecută că în mod cert va candida pentru postul de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea. După toate probabilităţile, din poziţia de candidat al Partidului Social Democrat, care, de altfel, l-a şi inclus pe lista preferaţilor, vreo şase la număr. Preferaţi dintre care urma...

Indiscreţii de Gorj

Procurorii desfăşoară o anchetă penală care vizează aspecte legate de posibila fraudare a examenului pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul parchetelor din Gorj, fiind puse sub învinuire mai multe persoane din magistratură. Această măsură a fost luată ca urmare a solicitărilor formulate de către mai mulţi reprezentanţi...

Indiscreţii de Mehedinţi

Luminiţa Vrăbete, contabila şefă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi, s-a născut în zodia “norocului”. Altfel nu ne putem explica multitudinea de acte aflate la limita legii din subordinea sa rămase nesancţionate. Exemple: la două accidente s-au prezentat două ambulanţe însoţite una de un medic şi alta de un asistent,...

Indiscreţii de Olt

Preşedinţii organizaţiilor judeţene ale principalelor partide au evitat, în prima săptămână de după alegeri, să facă o analiză a rezultatelor obţinute la scrutinul din 25 noiembrie. Motivul ţine de situaţia nu tocmai plăcută în care ar fi puşi liderii atunci când şi-ar urechea subordonaţii. Cum ar fi să le reproşeze dur preşedintele...

Secretele Sănătăţii omoară românii

La 1 ianuarie 2007, din momentul în care am căpătat calitatea de cetăţeni europeni, am fi putut beneficia de dreptul la asistenţă medicală în statele UE. Însă, cea care trebuia să aducă vestea bună populaţiei, CNAS, nu numai că nu a mediatizat absolut deloc acest lucru, ci chiar a ascuns această informaţie. Buba are rădăcini la nivel...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva