Indiscret Dezvaluiri

Ginecologii Tică şi Ebâncă scot securea războiului


Cancerul din sistemul sanitar este la metastază şi nu se poate vindeca nici cu panaceul (medicamentul despre care se credea că vindecă orice boală). Dar nu vorbim aici despre lipsa medicamentelor din spitale sau despre dotarea săracă a secţiilor, ci mai degrabă despre mentalitatea medicilor în cauză. Deşi au depus un jurământ, aceştia confundă bisturiul cu o armă folosită la „ciopârţirea" ziariştilor care au îndrăznit să scrie despre plicul cu bani pretins de unii doctori de la pacienţi. Şi dacă la mâna lor nu ajung jurnaliştii cu pricina, medicii se mulţumesc să se răzbune pe rudele acestora. Astfel, dragi colegi, aveţi grijă pe mâna cui intraţi şi, dacă vreţi să rămâneţi în viaţă, evitaţi să ajungeţi la vreunul dintre medicii pe care i-aţi avut protagonişti în articolele voastre.

de Mădălina Bălan

În urmă cu 10 luni, „Indiscret în Oltenia" a publicat un articol în care se făcea referire la „Halatele albe pătate de şpagă". Lista medicilor care pretindeau anumite sume de bani de la bolnavi era lungă, iar în tot acest interval de timp cei specificaţi că iau şpagă nu au răspuns oficial şi nici nu i-au acţionat în instanţă pe autorii articolelor, aşa cum ar trebui să facă cei ce consideră că au fost victima unor neadevăruri. S-au mulţumit să înjure între pereţii cabinetelor medicale şi să susţină în faţa colegilor că au mâinile nepătate de mită. Atât!

Gravidele urlă de durere, iar medicii mănâncă seminţe
Despre naşterea la Secţia de Maternitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova nu se mai poate spune că este un eveniment minunat, iar orice bucurie este umbrită de comportamentul lipsit de etică al unora dintre medici. De această dată nu vorbesc bazându-mă doar pe declaraţiile pacienţilor. S-a întâmplat chiar sub ochii mei. Profitând de faptul că este duminică seara, iar cei din conducerea instituţiei spitaliceşti nu sunt la birou, medicii de gardă Andrei Tică, Elena Ebâncă şi rezidentul acesteia, George Jianu, au uitat pentru ce se aflau la locul de muncă. Aşa se face că într-unul dintre saloanele secţiei, trei viitoare mămici, deşi erau pe punctul de a naşte, au fost lăsate să se chinuie ore în şir pe patul de spital. În tot acest timp medicii ba au servit masa, ba s-au plimbat prin faţa rudelor, iar dacă nu făceau niciunul dintre aceste lucruri, atunci mâncau seminţe sau fumau. Totul decurgea normal, aşa cum, probabil, se întâmplă în fiecare zi, până când cadrele medicale au aflat de prezenţa mea, fiind unul dintre autorii articolului specificat mai sus. De această dată nu mă aflam în calitate de ziarist, ci de vizitator.

Accesul în secţie permis oricui, dar interzis ziariştilor!
Prezenţa mea l-a deranjat atât de tare pe medicul Andrei Tică, încât şi-a luat imediat rolul de paznic al secţiei interzicându-mi accesul la patul bolnavei, pentru a mă ţine, probabil, departe de neregulile din secţie sau doar pentru a se răzbuna pentru că în urmă cu ceva timp redactorii “Indiscret în Oltenia" au îndrăznit să dezvăluie care sunt taxele pe care anumiţi doctori le pretind de la paciente. Cu toate că aveam halatul impus de regulament, dr. Andrei Tică mi-a spus clar că nu am voie să stau lângă pacientă, în timp ce alte persoane din afara spitalului păşeau nestingherite pe culoarul secţiei. Ba mai mult decât atât, o parte dintre medici fumau, iar alţii mâncau seminţe la un pas de sala de naşteri, fără să le pese câtuşi de puţin de consecinţele grave pe care le pot avea aceste lucruri. „Nora mea este de 11 ore aici. Ar fi trebuit să nască, dar doctorul Tică, aflat de gardă, ne-a tot amânat. Nici noi nu i-am dat vreun ban până acum, dar i-am spus că dacă ne ajută o să fim oameni cu dumnealui. Nu se gândeşte la nora mea care se chinuie, săraca. A pierdut lichidul de azi dimineaţă şi copilul se poate asfixia în orice moment", spunea revoltată soacra uneia dintre paciente.

“Nenorociţii! Tot la mâna noastră ajung"
După câteva ore de chin, o rudă a mea care se afla pe masa de operaţie, în loc să fie supusă intervenţiei chirurgicale, a asistat cu stupefacţie la o scenă de toată jena. Medicii de gardă Andrei Tică, Elena Ebâncă şi un oarecare rezident cu aere de mare profesor, George Jianu, au renunţat pentru câteva minute la meseria pe care o au şi au încercat să facă pe poliţiştii. M-au chemat de pe holul spitalului şi, înconjurându-mă din toate părţile, mi-au cerut să mă legitimez. “Cum te cheamă? Tu eşti ziarista care ai scris de noi?", „Nenorociţii! Tot la mâna noastră ajung!", strigau în gura mare medicii care, de când auziseră de prezenţa mea în spital, uitaseră de ce veniseră la muncă. Adevărul este că venisem în spital, dar asta nu însemna că eram la mâna lor, Doamne fereşte, ci doar un simplu vizitator. Sinceră să fiu, nu i-aş dori nici celui mai mare duşman să ajungă pe mâna acestor oameni, dacă îi pot numi aşa. Pe tot parcursul operaţiei, dr. Elena Ebâncă a făcut tot posibilul să nu-i dea pace viitoarei mămici, reproşându-i faptul că este ruda jurnalistei care a scris despre ea, de parcă biata pacientă aflată în chinurile naşterii ar fi avut vreo vină.

„Nu o să tolerez asemenea comportament"
Conducerea spitalului s-a arătat stupefiată de atitudinea medicilor Tică, Ebâncă şi Jianu şi a luat măsuri imediat. „Aşa ceva este inadmisibil. Nu o să tolerez asemenea comportament şi o să fiu alături de bolnavi. Medicii respectivi nu aveau niciun drept să hărţuiască vizitatorii şi cu atât mai puţin să-i legitimeze. Spitalul nu este al doctorilor, ci al pacienţilor. Medicii ar trebui să înţeleagă că nu suntem împăraţi. Conform Codului Muncii, aceştia au primit avertisment scris", a declarat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Cristina Calangiu. Aceasta a mai spus că va fi mult mai atentă la activitatea celor trei medici, iar la prima abatere vor fi sancţionaţi cu reţinerea din salariu.

Incidentul, în atenţia MSP şi a Colegiului Medicilor
Despre cele întâmplate în cadrul Secţiei de Maternitate a luat la cunoştinţă şi conducerea Colegiului Medicilor Dolj, care a anunţat că va ancheta cazul. “Nu pot să cred aşa ceva. Este inadmisibil ca nişte medici să aibă un asemenea comportament şi mai ales de faţă cu pacienţii. Din cauza unor astfel de persoane ni se strică nouă, medicilor, firma, iar apoi toţi sunt trataţi în consecinţă. Pacienta era nevinovată şi nu trebuia să suporte aceste ieşiri necontrolate ale colegilor mei. Probabil a fost o răzbunare", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Dolj, dr. Doru Dobrescu.
Incidentul a fost semnalat şi ministrului sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu, care a promis că va analiza situaţia şi va lua măsurile necesare.

Pe noi ne intereseaza parerea dumneavoastră! Exprimaţi-vă obiectiv în legatura cu articolul de mai sus, iar dacă "l-am ochit", aveţi colţişorul dumneavoastră de pagină. De ce facem asta? Pentru că lucrul cel mai de preţ care-i lipseşte acestei ţări este conversaţia şi posibilitatea de a citi şi analiza alte păreri ale românilor ei. Şi nu vă daţi la o parte din a ne critica.

Vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

Nume:
Comentariu:
ComentariuDatorita d-lui dr. TICA, baietelul meu acum in varsta de 10 ani este sanatos.Nu a cerut nimic pentru nastere sau consultatiile din timpul sarcinii.Este un OM de inalta tinuta morala caruia ii multumesc toata viata si pentru alte probleme de natura ginecologica tot la dumnealui o sa apelez! Nu crede tot ce auzi, nu spune tot ce stii ! Multa sanatate tuturor!
Scris de Daniela
ComentariuDoamna Balan, eu am o curiozitate: de unde stiau medicii cine sunteti, cum aratati? Va cunosteau personal, v-ati recomandat? Si cum ati putut afla ce faceau medicii in camera de garda, ati intrat acolo? Ca daca da, cred ca aveau dreptul sa va interzica sa o faceti, indiferent de ceea ce ei faceau acolo. Sigur ca nu aveau dreptul sa va interzica sa stati langa pacient, dar camera de garda e a medicilor, au dreptul si ei la intimitate, ca doar sunt oameni ca si noi, nu? Dr. Tica a fost medicul meu cativa ani buni, m-a operat si este unul dintre putinii medici "adevarati" pe care i-am cunoscut in Romania. NU FUMEAZA, ba chiar este total impotriva fumatului, sunt convinsa ca nu ar fi stat intr-o incapere in care se fumeaza. Si nici nu e genul care sa manance seminte, sa fim seriosi. Eu nu vreau sa spun ca nu aveti dreptate, dar presupunand ca articolul ar fi "o rafuiala" cu medicii in cauza, ar fi greu sa se demonstreze asta, nu? Va doresc numai bine!
Scris de Cora
Comentariunu cred nimic din tot ce sa scris doamna doctor ebanca elena este un anger printre oameni datorita domniei sale eu acum traiesc
Scris de balcangiu luminita lacramioare
ComentariuArticol foarte, foarte prost! Mai documentati-va un pic inainte de a scrie dragi "jurnalisti". Femeile nu nasc nici cand vor medicii, nici cand vor ziaristii...de travaliu ati auzit? Poate sa dureze si 24 de ore la o primipara, doctorii nu pot decat sa astepte pana cand exista o dilatatie suficienta a colului, care sa permita nasterea. Cele 3 femei probabil nu erau pregatite inca pentru nastere, asta nu inseamna ca medicii nu isi fac meseria.
Scris de Merle
ComentariuDespre d-na dr. Ebinca am toata consideratia si tot respectul, sa-i dea Dumnezeu sanatate ca datorita dumneaei am un ingeras de baiat de 4 ani, mai rar intalnesti un astfel de doctor.O iubesc din tot sufletul, mai ales ca atunci cand trebuia sa nasc nici nu era de garda si a venit de acasa special pentru mine la ora 23 si 15 minute.Pe aceasta cale ii multumesc si sa ma ajute Dumnezeu sa raman a doua oara insarcinata ca tot la dumneaei ajung.Sa aiba parte de tot binele din lume
Scris de meri
Comentariuvoi ziaristii nu aveti de lucru decat sa va bagati nasu unde nu trebuie .dr tica andrei e un super doctor care isi face ffffff bine meseria
Scris de eu
Comentariupentru mine doctorul Tica a fost un inger,ma operat gratis si datorita dinsului am o fetita frumoasa si sanatoasa.5 ani am mers la multi medici renumiti din craiova si miau zis ca nu pot avea copiii,si dupa o interventie a domnului Tica in 2 saptamini am ramas insarcinata ,pt mine dr Tica a facut minuni si nu mia cerut nimic in schimb.pentru mine ramine cel mai bun doctor ginecolog si il recomand cu incredere celor cu probleme
Scris de Liliana
Un maghiar la conducerea SJA Gorj

Un maghiar la conducerea SJA Gorj

Un nou scandal politic este la un pas de a izbucni în judeţul Gorj şi asta după ce „mâna" de maghiari care şi-au deschis filială aici îşi cere...
Plantatie de sendvisuri în miezul Craiovei

Plantatie de sendvisuri în miezul Craiovei

Povestea florăriei craiovene în care se vând sandvişuri e una destul de interesantă. Practic, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public...
Vili Pasăre, încă liber

Vili Pasăre, încă liber

După “scurta" vacanţă, magistraţii gorjeni au revenit la muncă, dar se pare că procesele nu le dau încă mari bătăi de cap şi asta pentru că...
Jurnalul unui europarlamentar oltean

Jurnalul unui europarlamentar oltean

Marian-Jean Marinescu, singurul europarlamentar oltean la Bruxelles, a participat săptămâna trecută la întâlnirea pregătitoare a membrilor delegaţiei...
Copiii italienilor şi spaniolilor, aruncaţi în Oltenia

Copiii italienilor şi spaniolilor, aruncaţi în Oltenia

Un moment de plăcere însumat cu neştiinţa de a se proteja se încheie pentru multe reprezentante ale sexului frumos cu un chiuretaj. Şocant este însă...
Telefonul copilului, apelat doar de adulţi

Telefonul copilului, apelat doar de adulţi

Linia 983 a fost înfiinţată în urmă cu doi ani, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, special pentru apărarea...
Schimbare de urgenţă la Slatina

Schimbare de urgenţă la Slatina

Ministerul Sănătăţii vrea să construiască până în 2011 nu mai puţin de 20 de spitale de urgenţă şi alte 8 regionale. Potrivit declaraţiilor...
Germinări artistice

Germinări artistice

Expoziţia „Mărturisiri" a pictorului craiovean Emil Paşcalău se anunţă chiar de la vernisare a fi un eveniment expoziţional al sezonului. Specialist...
Fiesta băileştenilor

Fiesta băileştenilor

Un oraş cu evoluţie ascendentă Forţa economică a Băileştiului este asigurată de câteva societăţi comerciale printre care Fulcri (fosta Turnătorie)...
 
DNA-ul  pe urmele pompierilor blătuitori

DNA-ul pe urmele pompierilor blătuitori

Una peste alta, după ce am publicat materialul despre proaspeţii pompieri ajunşi pe funcţii cu mai mult sau cu mai puţin ajutor din partea familiei...
Popândăul în jungla politică

Popândăul în jungla politică

Să tot fie zeci de ani de când, prin jungla mare a Băniei, a venit timid pe lume un animal interesant, căruia-i zice popândău. Cu faţa lungă, obrajii...
Căpităneasca a luat Bacul dintr-a doua

Căpităneasca a luat Bacul dintr-a doua

La 18 ani, o vârstă la care alţi tineri se pregătesc să susţină examenul de Bacalaureat şi se gândesc ce facultate să urmeze, Mariana Ionescu...
Ginecologii Tică şi Ebâncă scot securea războiului

Ginecologii Tică şi Ebâncă scot securea războiului

În urmă cu 10 luni, „Indiscret în Oltenia" a publicat un articol în care se făcea referire la „Halatele albe pătate de şpagă". Lista medicilor...
Viaţa între zdrenţe şi internet, la Câineni

Viaţa între zdrenţe şi internet, la Câineni

Majoritatea sunt de etnie rromă şi îşi duc zilele în nişte cutii de chibrituri, şubrezite şi acelea, fără curent electric şi fără apă potabilă....
Baroana Tudor,  ilegalistă în buricul Râmnicului

Baroana Tudor, ilegalistă în buricul Râmnicului

Un e-mail anonim, ajuns zilele trecute la redacţia noastră, ne-a trezit interesul. Iată textul: “Deşi presupun că trimit email-ul degeaba, ţinând...
Gâlceavă primară

Gâlceavă primară

Gigi şi Aurică nu mai încap sub acelaşi acoperiş în primărie. Primul a făcut alergie la mirosul celuilalt şi viceversa. Săptămâna trecută,...
Să tot fii politician!

Să tot fii politician!

Cariera politică pare să-i priască deputatului PSD de Mehedinţi, Manuela Mitrea. Exemplul cel mai elocvent este cel al declaraţiei de avere cu nr.361...
La Segarcea, felinarul e... galben

La Segarcea, felinarul e... galben

Cum părerea cetăţeanului este cea mai sinceră, un reporter a poposit în localitatea doljeană cunoscută îndeaproape de fostul prefect, Nicolae Giugea,...
 
ABC-ul seductiei

ABC-ul seductiei

Mai întâi, unde să-ţi exersezi talentele de seducător? Terenurile de vânătoare ideale nu lipsesc, dar cele mai atractive rămân instituţiile de...
 
7 Sport
Omul care bătea Dinamo

Omul care bătea Dinamo

Pe 5 noiembrie 1989, Universitatea Craiova, considerată atunci o echipă care lupta împotriva sistemului, a primit vizita lui Dinamo. Neînvinsă după...
De n-ar fi fost Bornescu...

De n-ar fi fost Bornescu...

1-2, 1-3, 0-2, 0-1, 0-2. Acestea sunt ultimele cinci rezultate ale Universităţii Craiova. Cinci înfrângeri, dintre care trei meciuri şi o repriză...
„Pandurii merită respect?

„Pandurii merită respect?

În timp ce Universitatea Craiova nu şi-a regăsit încă forma arătată pe finalul campionatului trecut, cealaltă grupare ce reprezintă Oltenia în...

Deficitul de manieră

Cristi Borcea se întoarce din concediu şi declară că, deşi ridiculizată de Lazio, Dinamo nu va mai pierde nici măcar un meci până la încheierea campionatului. Gigi Becali e gata să renunţe la Dică şi să rupă gura târgului în Champions League cu Ochiroşii, pe care însă îl trimite la Buzău, unde este foarte… bine! Hagi pune iluzoriu...
Oltchim şi Rulmentul, bătălia pentru titlu

Oltchim şi Rulmentul, bătălia pentru titlu

Sezonul 2007-2008 din Liga Naţională de handbal feminin se anunţă a fi unul dintre cele mai disputate de după 1989. Campioana en-titre, Oltchim Râmnicu...
 
Un pas înainte, trei înapoi

Un pas înainte, trei înapoi

A-l bănui pe Mititelu de rea credinţă ar fi o mare greşeală. A-l bănui de avariţie, iarăşi aş cădea în păcat. A-l suspecta că-i lipseşte...
Stângă reloaded!

Stângă reloaded!

Demis în urmă cu un an de la cârma echipei, în urma unei serii ruşinoase de înfrângeri, Ovidiu Stângă apare din nou pe firmament, scos din joben...
Să-ngropăm  „maxima“ obsesie!

Să-ngropăm „maxima“ obsesie!

Spun ce cred eu, din postura unui tip care preferă să joace cărţi decât fotbal. Eu unul n-o să-mi mai răcesc gura vorbind despre Universitatea....
Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Atrăgând atenţia că nu despre cornere şi repuneri de la margine e vorba în rândurile de mai jos, finala Cupei Campionilor Europeni din 1989 am urmărit-o...
Topul cu prazul

Topul cu prazul

Locul I – Care pe Topul (par)care Primarul Slatinei, democratul Darius Vâlcov, i-a ameninţat pe liderii PNL Olt că, dacă vor bloca ridicarea parcării...

7 zile-n Indiscret

Luni, 27 august. Săptămâna începe cu ameninţări pentru un nou val de căldură. Meteorologii anunţă temperaturi de 35 de grade Celsius, în special pentru sudul ţării. În ciuda acestor anunţuri, în satul Rast, furtuna din noaptea precedentă îi lasă pe mai mulţi săteni fără acoperişuri. Tot în Dolj, poliţiştii capturează cinci...

Indiscreţii de Olt

Partidele politice, deşi nu şi-au definitivat listele pentru alegerile europarlamentare, au intrat în campanie electorală. Liderii organizaţiilor judeţene şi-au chemat primarii la instruire, au comandat sondaje pentru a afla cum stau în preferinţele electoratului şi... au început declaraţiile defăimătoare la adresa adversarilor şi chiar...
Indiscreţii de Mehedinţi

Indiscreţii de Mehedinţi

În exclusivitate, săptămânalul nostru a descoperit o întâmplare adevărată petrecută şi ţinută ascunsă în interiorul zidurilor Penitenciarului...
Toamna cad stelele Jandarmeriei

Toamna cad stelele Jandarmeriei

Nici nu a apucat să se obişnuiască bine cu steaua de pe epoleţi, şi generalul Popa, capul jandarmilor doljeni, se vede pus în dificultate de „dansurile“...
 
Găurile negre din cap

Găurile negre din cap

47 de ani şi o zi. Atât a trăit Mircea Radu, din satul Bobiceşti, judeţul Olt, cu tot creierul în cutia craniană. Şi nu este vreo glumă înţepătoare...
 
Indiscret Cele mai citite
Indiscret Comentarii Recente
Indiscret Parteneri
Indiscret Arhiva