Vâlcea: Fostul director al CET ar putea mătura frunze la Câineni

Condamnat la închisoare cu suspendare pentru acte de corupție, precum și la 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii la primăriile Câineni sau Vlădești, fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, nu a început, încă, executarea acestei pedepse complementare. Pedeapsă care, așa cum se anunță, pare floare la ureche.

0

Pe 20 iunie a.c., Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamat pe Bălan la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată, la interzicerea mai multor drepturi pe o perioadă de doi ani, obligându-l și la plata sumei de 1.056.000 lei către CET Govora. De asemenea, Instanța supremă a decis că ”În baza art.93 alin.3 Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul Bălan Mihai va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Câineni sau în cadrul Primăriei Vlădeşti”. În dosarul CET, și fostul senator PSD, Dan Șova, a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru că a primit în total suma de 100.000 de euro de la CET, prin contracte de asistență juridică făcute de această societate cu o casă de avocatură, la presiunile lui.

La Câineni, muncă de igienizare
Până marți, 10 iulie, la ora 12,00, niciuna dintre cele două primării nu primise vreun document oficial referitor la decizia în cazul Bălan, și nici condamnatul nu făcuse vreun demers în acest sens. Dar ce îl așteaptă pe fostul director al CET Govora în cazul în care va presta, totuși, muncă în folosul comunității la Cîineni sau Vlădești? Primarul comunei Câineni, Ion Nicolae, spune că sarcinile sunt clare pentru astfel de pedepse: ” Curăță rigole, strâng gunoaie, mătură frunze. În genere, execută munci de igienizare în comună. Am înțeles că în alte localități, unii dintre ei fac și muncă de arhivare. Nu avem nevoie, arhiva noastră arată impecabil. Însă până astăzi, 10 iulie, ora 12,00, Primăria Câineni nu a primit niciun document oficial în legătură cu această condamnare și nici Mihai Bălan nu s-a prezentat să ne informze. Eu am aflat despre sentința în cauză de la juraliști”, spune edilul.

Primarul din Vlădești ia în calcul și pregătirea profesională
Primarul din Vlădești, Adrian Cosac, dă de înțeles că în cazul în care va presta muncă în folosul comunității pe care el o conduce, Bălan ar putea să aibă un stagiu mai puțin umilitor: ” Trebuie să studiem cu atenție legea, să vedem dacă nu cumva cei care au studii pot să își foloseasca si pregătirea profesională. Nu ni s-a adus la cunoștință această hotărâre judecătorească, dar va fi cazul, vom decide conform legii.”.

Ești bolnav, ai scăpat. Și reversul….

Dacă va dovedi că este bolnav, Mihai Bălan va scăpa această pedeapsă complementară : ”Pe durata termenului de supraveghere, condamnatul va presta o munca neremunerată în folosul comunității  (intre 60 si 120 de zile), în afara cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă”( art.93 alin.3 Cod penal).
Există însă și reversul, conform căruia instanţa înlocuieşte zilele-amendă neexecutate prin muncă în folosul comunităţii cu un număr corespunzător de zile cu închisoare, dacă persoana condamnată nu execută această decizie din rea credință.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ