Deputatul Vasile Cocoş – precizări privind modificările la Legea contenciosului administrativ

Deputatul PSD de Vâlcea, Vasile Cocoş, a făcut câteva consideraţii faţă de Legea contenciosului administrativ, adoptată, recent, în Camera Deputaţilor. Parlamentarul social-democrat spune că modificările legislative urmăresc reducerea duratei de soluţionare a dosarelor, echilibrarea volumului de activitate între secţiile instanţelor şi între instanţe, precum şi crearea premiselor respectării în mod real a prevederilor constituţionale privind accesul liber la justiţie.

0

Principalele modificări
„Conform unor texte adoptate, este îndreptăţită să introducă plângere prealabilă şi persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, în termen de 30 de zile din momentul în care a luat cunoştinţă, pe orice cale, de conţinutul acestuia, dar nu mai mult de 6 luni de la data luării la cunoştinţă în cazul depăşirii termenului de 30 de zile pentru motive întemeiate.
În ce priveşte acţiunile introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, al celor referitoare la cererile persoanelor vătămate prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe sau al acţiunilor îndreptate împotriva actelor administrative care nu mai pot fi revocate întrucât au intrat în circuitul civil şi au produs efecte juridice nu este obligatorie plângerea prealabilă.
Litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 3.000.000 de lei se soluţionează în fond de tribunalele administrativ-fiscale, iar cele privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora mai mari de 3.000.000 de lei se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel, au mai stabilit deputaţii.
De asemenea, se mai prevede că cererile adresate instanţei se judecă în şedinţă publică, în completul stabilit de lege. Întâmpinarea este obligatorie şi se va comunica reclamantului cu cel puţin 15 zile înainte de primul termen de judecată ”, informează deputatul Cocoş.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul fiind decizional.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ