Evaluare cu repetiţie
Amelia Etegan spune că a avut parte de evaluatori de pluton. De execuţie!

Amelia Etegan, şefa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, a susţinut la mijlocul săptămânii trecute o conferinţă de presă, anunţată ca una de bilanţ pentru activitatea de anul trecut, dar care s-a transformat într-un rechizitoriu la adresa comisiei de evaluare a managementului instituţiei, for care a recomandat recent încetarea contractului directoarei, acordându-i notă sub linie.

0

Evaluarea performanţelor manageriale ale directorului, de obicei o operaţiune de rutină soldată invariabil cu note mari şi felicitări călduroase la instituţiile din subordinea CJ Dolj, s-a transformat în război pe faţă la CJCPCT Dolj. Asta după ce managerul Amelia Etegan a primit o notă sub 7 din partea comisiei, care a recomandat ulterior conducerii CJ încetarea contractului de management cu evaluata. Aceasta din urmă a contestat decizia şi a obţinut dreptul la o reevaluare, însă, preventiv, a convocat o conferinţă de presă unde şi-a spus oful, incriminând maniera de abordare a procedurii de evaluare, dar şi competenţa şi lipsa de imparţialitate a evaluatorilor, cu care, spune ea, a tot avut ceva de împărţit în ultimii ani. Cel puţin cu trei dintre persoanele membre în comisie, susţine directoarea CJCPCT Dolj, în frunte cu vicepreşedintele CJ Dolj, Oana Bică, nu aveau ce căuta la evaluare. „Cu două dintre doamne am avut anterior relaţii contractuale. Una dintre ele s-a ocupat în trecut de colocviile susţinute în cadrul festivalului Maria Tănase, iar cealaltă m-a invitat să fac parte din juriul unui concurs organizat de instituţia sa la Târgu Jiu. În ceea ce o priveşte pe doamna Oana Bică, eu am făcut parte din comisia care a evaluat-o în două rânduri, în perioada în care ocupa funcţia de manager al ansamblului Maria Tănase. Consider că nu aveau ce căuta în comisia de evaluare din motive de incompatibilitate. Pot să vă spun că nici măcar nu mi-a fost prezentată comisia de evaluare. Nu mi-am putut da seama cine e membru în comisie şi cine e în secretariatul tehnic, decât din faptul că cei din secretariat tăceau, restul puneau întrebări”, a declarat Amelia Etegan.

Etegan: Probabil cineva se gândea că îmi iau jucăriile şi plec acasă!
Managerul de la Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj crede că evaluatorii nu s-au arătat interesaţi în cercetarea pe fond a performanţelor manageriale ale sale, pe care le prezentase în raportul depus în faţa comisiei, fiind convinsă că verdictul în cazul său fusese dat dinainte. „Oricum, eu nici măcar nu am fost convocată oficial la evaluare, doar am fost sunată la un moment dat şi mi s-a spus să fiu prezentă într-o anumită zi, la ora 12.00, la CJ. Pe lângă problemele de procedură, nu au făcut efortul să citească raportul de evaluare pe care l-am depus şi nici nu mi-au dat posibilitatea să răspund la întrebări cum se cuvine. Mi-au dat o notă sub 7 şi a recomandat desfacerea contractului de management. Semăna mai degrabă cu un pluton de execuţie decât cu o comisie de evaluare. Probabil că cineva se aştepta să-mi iau jucăriile şi să plec acasă. Nu voi face asta, pentru că e vorba de munca mea de 13 ani. Sunt cel mai longeviv director al centrului şi dacă va fi să plec, o voi face doar în anumite condiţii”, a declarat, printre altele, Amelia Etegan.

Oana Bică: Nu comentez frustrările nimănui. Va fi reevaluată!
Şefa CJCPCT a mai precizat că a contestat decizia comisiei şi a obţinut reluarea procedurii de evaluare a managementului, dar că a decis să-şi prezinte nemulţumirile în conferinţă de presă pentru că s-a săturat să fie „întrebată pe la colţuri dacă s-a întâmplat ceva la evaluare”. Solicitată să-şi exprime un punct de vedere, vicepreşedintele CJ Dolj, Oana Bică (foto), a evitat să se refere pe larg la subiect, mărginindu-se să declare că soarta managerului de la CJCPCT Dolj va fi decisă săptămâna viitoare. „Nu comentez supărările şi frustrările nimănui. Doamna manager urmează să fie reevaluată săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) şi comisia va decide soarta managementului de la Centrul Judetean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj”, a declarat Oana Bică.

CJ Dolj, deocamdată tăcere
Problema disputei pe managementul de la instituţia de cultură din subordinea CJ a ajuns şi la urechile consilierilor judeţeni, întruniţi în şedinţă ordinară săptămâna trecută. Aleşii liberali au cerut explicaţii conducerii CJ Dolj cu privire la scandalul iscat la CJCPCT. „Am văzut că există anumite nemulţumiri cu privire la evaluarea de la centrul creaţiei populare. Poate ne lămuriţi şi pe noi ce s-a întâmplat acolo. Văd că e aici şi domnişoara vicepreşedinte Oana Bică şi doamna directoare, poate ne spun chiar dumnealor”, a spus liberalul Cosmin Călin. Conducerea CJ Dolj a refuzat însă un răspuns clar până la lămurirea situaţiei. „Domnule consilier, e vorba de o chestiune care este încă în desfăşurare, deci nu ne putem pronunţa asupra ei. La final vă vom da toate detaliile”, a replicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Şefa CJCPCT are ceva vechime şi în disputa cu autorităţile
Independent de scandalul evaluării, trebuie spus că şefa de la CJCPCT Dolj a ieşit în evidenţă în ultima perioadă prin câteva episoade ceva mai contondente în relaţia cu alte instituţii din Craiova. A fost mai întâi un clinci cu Niculina Stoican, actual directoare a Ansamblului Maria Tănase, după ce aceasta a organizat o acţiune de prezentare a tradiţiilor culinare din zona metropolitan Craiova, idee copiată după „Dolju-n bucate” organizat de CJCPCT Dolj, cum susţinea directoarea acestuia. Ulterior, Amelia Etegan a devenit liderul ad-hoc al meşterilor populari invitaţi la Ziua Olteniei, prima ediţie – organizată în această primăvară, implicaţi într-o dispută cu strigături cu agenţii poliţiei locale craiovene, pe tema maşinilor parcate lângă imobilul Teatrului Naţional ”Marin Sorescu”, locul de desfăşurare a spectacolului dedicat Zilei Olteniei.

Antecedente
Cazul de faţă nu este singular. Indiscret în Oltenia semnala, în numărul 254/10-16 august 2010, un scandal similar în jurul directoarei Amelia Etegan. În articolul „Atac la baionetă la CJCPCT”, sub semnătura lui George Mitricof, Daniela Tarniţă, şefa Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Dolj, aprecia că „Însăşi nota de 9,90 acordată directoarei centrului organizator al conferinţei de presă mi se pare uşor exagerată, întrucât nu îmi pot explica activitatea managerială a doamnei Amelia Etegan”. Daniela Tarniţă susţinea atunci şi contopirea activităţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj cu a Muzeului Olteniei, idee evaluată de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, ca neoportună. (n.r.)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ