Transferul imobilului care găzduieşte Colegiul ”Carol I” şi sala de spectacole a Operei Române Craiova către autorităţile centrale vine la capătul a câţiva ani în care edilii craioveni au încercat să rezolve proiectul la nivel local, fie cu fonduri bugetare, fie prin atragerea de fonduri europene. Toate iniţiativele demarate în acest sens au eşuat însă, Primăria Craiova având la activ deja două proceduri de achiziţie publică ratate ce vizau reabilitarea clădirii monument istoric. Aşa că autorităţile locale se îndreaptă spre soluţia transferului către Compania Naţională de Investiţii, soluţie care a funcţionat de minune în cazul stadionului ”Ion Oblemenco”, recent inaugurat printr-un proiect derulat de CNI. «Se aprobă predarea, către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii “C.N.I.”-S.A., pe baza de protocol, a amplasamentului, construcţie şi teren aferent, situat în judeţul Dolj, municipiul Craiova, str. Ion Maiorescu, nr.2 (fost 6) şi aflat în administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova, în suprafaţă construită de 4203 mp. şi teren aferent în suprafaţă de 4.973 mp., din totalul de 26.490 mp., înscrişi în cartea funciară, identificat potrivit Cărţii funciare nr.208792, nr. topo 208792 şi nr. topo 208792-C4, liber de orice sarcini, în vederea şi pe perioada realizării de către „C.N.I.”-S.A., a obiectivului de investiţii “Reabilitare şi consolidare corp central Colegiul Naţional Carol I şi Opera Română Craiova», se arată în proiectul de hotărâre supus aprobării consilierilor locali craioveni la şedinţa extraordinară din 8 martie.

Primăria Craiova cotizează pentru utilităţi
Municipalitatea nu scapă total de cheltuieli odată cu predarea imobilului către CNI, autorităţile locale obligându-se să asigure banii pentru racordurile la utilităţi, precum şi terenul necesar organizării de şantier pentru demararea lucrărilor. „Amplasamentul este viabilizat, conform documentelor urbanistice, cu respectarea reglementărilor în vigoare. (…) Se aprobă asigurarea finanţării de către municipiul Craiova, a cheltuielilor pentru racordurile la utilităţi (electrică, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat etc.). (…) Municipiul Craiova se obligă să asigure, în condiţiile legii, suprafeţele de teren necesare pentru depozitarea şi organizarea şantierului. (…) Municipiul Craiova se obligă ca, după predarea amplasamentului şi a obiectivului realizat, să menţină destinaţia acestuia şi să îl întreţină pe o perioadă de minim 15 ani”, mai precizează proiectul de hotărâre supus aprobării Consiliului Local Municipal.

Proiectul – rezoluţie
Reabilitarea Colegiului ”Carol I” a constituit în ultimii ani şi un subiect de controverse între politicienii craioveni. Acuzaţi în repetate rânduri că lasă de izbelişte clădirea monument istoric din buricul târgului, pesediştii au contracarat la nivel oficial, asumându-şi reabilitarea imobilului printr-un document adoptat de delegaţii adunaţi din tot judeţul în conferinţa extraordinară premergătoare congresului naţional al PSD, proiectul fiind pus pe acelaşi plan cu realizarea drumului expres Craiova-Piteşti şi a Spitalului Regional. «Situaţia actuală a Clădirii Colegiului Naţional „Carol I” şi Operei Romane impune, în mod impetuos, acum, ca această clădire de patrimoniu să nu se distrugă total.
Prin eforturi deosebite acest obiectiv a fost înscris în programul de guvernare şi va finanţat de Compania Naţională de Investiţii. Conferinţa Extraordinară a Organizaţiei Judeţene Dolj a Partidului Social Democrat, întrunită în data de 03.03.2018, adoptă următoarea REZOLUŢIE. PSD DOLJ susţine cu toată forţa, prin parlamentarii săi şi reprezentanţii în autorităţile locale şi centrale Proiectul reabilitării şi consolidării clădirii Colegiului Naţional Carol I şi Operei Române Craiova. În anul Centenarului Marii Uniri, noi, românii, oltenii, trebuie să ne dăm mâna şi prin eforturile tuturor acest monument istoric de interes naţional şi unul dintre cele mai remarcabile pentru oraşul nostru să dobândească iarăşi prestigiul şi strălucirea pe care le-a avut” – se arată în rezoluţia citită la adunarea social-democrată din 3 martie de primarul Mihail Genoiu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ