Privind retrospectiv şi strict matematic, prezenţa Alinei Tănăsescu în Camera Deputaţilor se poate reduce la următoarele cifre: 14 luări de cuvânt, 27 de iniţiative legislative, 2 fiind deja promulgate legi, două proiecte de hotărâri iniţiate şi o moţiune. Mult peste media colegilor săi de la alte partide, chiar dacă în cazul ei ar fi putut exista drept scuză tracul debutantului. Dincolo însă de aceste cifre seci, se cuvine să ne aplecăm puţin asupra fondului activităţii sale parlamentare.

Salarizarea sistemului bugetar a reprezentat prioritatea zero
Alături de colegii săi din filiala doljeană a Partidului Social Democrat, Alina Tănăsescu a plecat în Parlament cu câteva misiuni asumate în campania electorală. A promis că se va face o autostradă care să lege Craiova de capitala ţării, Bucureşti, şi că se va zbate să se demareze lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă. Apoi, şi-a luat angajamentul mult mai general că, după patru ani de mandat, doljenii vor trăi mult mai bine. Pe termen scurt, ea a dat asigurări că vor creşte salariile bugetarilor, cu prioritate cele din domeniul sănătăţii. După încheierea primului an de mandat, poate bifa deja câteva reuşite. Spre exemplu, deputatul Alina Tănăsescu se numără printre iniţiatorii „Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice“, lege în baza căreia sute de mii de bugetari primesc astăzi un salariu considerabil mai mare decât în urmă cu un an. „Aşa cum am promis în campania electorală, am reuşit în mai puţin de un an de zile să reglementăm situaţia salarială a unui segment important al societăţii româneşti, bugetarii. Am reuşit, şi suntem mândri de asta, să le oferim acestor «rotiţe», fără de care statul român nu ar putea exista, un venit decent pentru munca de multe ori epuizantă pe care o depun în beneficiul societăţii româneşti“, a declarat Alina Tănăsescu. În baza acestei legi, şi angajaţii din sistemul sanitar, de la infirmieră şi până la medici, au beneficiat de o creştere semnificativă a veniturilor salariale, semn că a trecut vremea promisiunilor deşarte în Partidul Social Democrat.

Drum expres în regim de autostradă şi spitalul regional, promisiuni onorate!
În concordanţă cu promisiunile făcute cu ocazia campaniei electorale de la sfârşitul anului 2016, Alina Tănăsescu a fost printre parlamentarii doljeni care s-au zbătut pentru începerea demersurilor în vederea construirii unei autostrăzi sau drum expres care să lege Craiova de Bucureşti. „Pentru noi, parlamentarii PSD, autostrada sau drumul expres Craiova-Bucureşti, alături de construirea Spitalului Regional de Urgenţă, a reprezentat o prioritate absolută a mandatului încredinţat nouă de către doljeni. Mă bucur că, din acest punct de vedere, pot să spun că lucrurile au intrat pe un făgaş normal. Pentru drumul expres Craiova-Bucureşti sunt deja demarate procedurile specifice, urmând ca probabil anul viitor să se ţină licitaţia şi să se desemneze un câştigător. În ceea ce priveşte spitalul, am reuşit, alături de colegii mei, parlamentarii PSD, să readucem Craiova pe această listă scurtă a oraşelor care vor beneficia de construcţia unei unităţi sanitare de asemenea anvergură“, a subliniat Alina Tănăsescu.
Din postura de deputat, Alina Tănăsescu s-a numărat şi printre iniţiatorii legii prin care a făcut dreptate locuitorilor din satul Răcari, comuna Brădeşti. Sunt ani de zile de când aceştia şi-au manifestat dorinţa de a li se schimba numele localităţii în care locuiesc, dar până în acest an toată lumea le-a promis fără însă a şi face ceva în acest sens. Anul acesta, visul le-a fost îndeplinit, în Parlament, un grup de parlamentari, printre care şi Alina Tănăsescu, promovând o lege în acest sens.

Jurista Alina Tănăsescu, membră în comisiile care dezbat reforma în Justiţie
Activitatea în Camera Deputaţilor a Alinei Tănăsescu a atins, semnificativ, şi domeniul economic. În acest sens, deputata se numără printre iniţiatorii proiectului de lege cu privire la înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii al României, un proiect promis în campania electorală de Partidul Social Democrat. Totodată, deputata doljeană a iniţiat şi o propunere legislativă de completare a OUG care legiferează finanţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”, propunere menită a ajuta la realizarea Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei, generate de epidemii şi pandemii, şi încredinţarea prestării unor servicii de interes economic general instituţiilor aflate în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Sănătăţii.
O latură mai puţin mediatizată a activităţii parlamentare a Alinei Tănăsescu o reprezintă prezenţa sa în Comisia juridică, de disciplină şi de imunităţi a Camerei Deputaţilor. În calitatea sa de membru al acestei comisii, deputata a vegheat cu stricteţe la păstrarea rigurozităţii, legalităţii şi constituţionalităţii proiectelor de lege promovate atât de parlamentari, cât şi de Executiv. Ca o recunoaştere a calităţii muncii prestate de-a lungul acestui an, Alina Tănăsescu a fost propusă de conducerea centrală a partidului ca membru în „Comisia Parlamentară Specială pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiţiei“. Menirea acestei comisii speciale este punerea în acord a deciziilor pronunţate de Curtea Constituţională cu prevederile Codului Penal, Codului de Procedură Penală, Codului Civil, Codului de Procedură Civilă, precum şi cu transpunerea în legislaţia naţională a Directivelor Parlamentului European şi Consiliului cu privire la Justiţie.
„Din păcate, în aceste zile asistăm la numeroase dezinformări cu privire la activitatea acestei comisii speciale şi, o spun cu părere de rău, de multe ori se propagă numai neadevăruri despre propunerile pe care noi le facem cu privire la modificarea legilor Justiţiei. Aş da aici un singur exemplu, poate cel mai concludent. Am văzut colegi din opoziţie şi membri ai unor asociaţii neguvernamentale spunând că a fost propunerea parlamentarilor PSD ca preşedintele să nu mai poată refuza numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ei bine, adevărul este cu totul altul: Consiliul Superior al Magistraturii şi UNJR au venit cu această propunere! Iar noi nu am făcut altceva decât să le respectăm doleanţa. De altfel, vreau să subliniez că modificările care se aduc legilor Justiţiei sunt, de multe ori, cele propuse de asociaţiile profesionale ale magistraţilor sau de Consiliul Superior al Magistraturii şi sunt în concordanţă cu sugestiile Comisiei de la Veneţia. În altă ordine de idei, noi, PSD-ul, susţinem şi vom vota în plen ca magistraţii să răspundă pentru deciziile pe care le iau. Actuala legislaţie, aşa cum a subliniat şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, este total inaplicabilă, iar noi considerăm că prin noua prevedere nu vom afecta cu nimic independenţa magistraţilor şi a justiţiei. Este normal însă ca fiecare dintre noi să răspundă pentru ceea ce face, fie că suntem politicieni, medici, ingineri sau magistraţi. Din acest punct de vedere, nu trebuie să existe vreo discriminare“, a subliniat Alina Tănăsescu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ