Liberalii doljeni pun tunurile pe Cabinetul Tudose
Ştefan Stoica: „Pesediştii reiau asaltul asupra Justiţiei!“

0

În timp ce în ultima vreme subiectul zilei sunt modificările la Codul fiscal pe care, probabil, le va propune guvernul Tudose, o propunere legislativă cel puţin la fel de importantă pare să treacă oarecum neobservată. Modificările propuse de PSD la Codurile Penale sunt aspru criticate de liberalii doljeni, prin vocea preşedintelui Ştefan Stoica.
„Asistăm la un nou asalt al PSD-ului la adresa independenţei Justiţiei din România! Printre propunerile de modificare a Codurilor Penale, unele necesare şi obligatorii, partidul de guvernământ a strecurat şi câteva prevederi menite a da naştere unui mecanism de control politic al actului de Justiţie.
Spre exemplu, reprezentanţii PSD au încercat să creeze aparenţa că actualele reglementări care privesc implicarea preşedintelui României în procesul de numire în funcţie nu vor mai fi modificate. Fals! Preşedintele României este eliminat din mecanismul de revocare din funcţie a procurorului general, procurorului şef DIICOT, procurorului şef DNA şi adjuncţilor acestora. Chiar dacă este menţinut în procesul de numire în funcţie, în cazul revocării nu mai are niciun atribut, fiind încălcat principiul simetriei juridice (cine numeşte şi revocă). Preşedintele României este eliminat şi din mecanismul actual de numire a procurorilor şefi de secţie din cadrul Parchetului General, DNA, DIICOT! În prezent, procurorii şefi de secţie sunt numiţi în funcţie pe acelaşi mecanism ca şi procurorul general, şefii DNA şi DIICOT. Astfel, proiectul PSD-ALDE impune control politic direct asupra procurorilor şefi de secţie, care lucrează sub procurorul general, şefii DNA şi DIICOT. Conform proiectului, numirea efectivă o face ministrul Justiţiei (inerent politic), chiar dacă în mod formal numirea în funcţie aparţine secţiei de procurori din CSM. Aceasta pentru că propunerile făcute de ministrul Justiţiei pot fi refuzate doar o singură dată!
Practic, ministrul Justiţiei poate numi în aceste funcţii, efect al acestor prevederi, pe cine doreşte pentru că, dacă prima propunere va fi refuzată, a doua propunere devine obligatorie pentru CSM“, a declarat preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica. Totodată, liderul liberal avertizează că guvernul PSD-ALDE, prin propunerile de modificare a legislaţiei în materie de Justiţie, doreşte desfiinţarea Inspecţiei Judiciare: „PSD-ALDE propune eliminarea tuturor normelor legale în baza cărora funcţionează în prezent Inspecţia Judiciară, fără să instituie nicio normă tranzitorie. Sunt propuse câteva paragrafe de principiu, care prevăd instituirea unui Consiliu Naţional de Integritate, cu activitate nepermanentă, a cărui organizare şi funcţionare nu este reglementată acum, ci printr-o lege viitoare. Nu este prevăzută nicio garanţie cu privire la statutul independent al viitoarei Inspecţii Judiciare, componenţa acesteia, mecanismele de selecţie şi numire în funcţie, raportul juridic clar în raport cu CSM. Practic, este temporizată decizia asupra Inspecţiei Judiciare, astfel încât printr-o viitoare propunere legislativă majoritatea PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, să impună controlul politic şi asupra funcţionării acesteia. În aceste condiţii, ne întoarcem în timp cu peste 20 de ani, progresele înregistrate de România în combaterea corupţiei la toate nivelurile urmând a fi anulate în următorii ani!“

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ