Aleşii municipali îşi votează săptămâna aceasta indemnizaţiile pe stil nou, după apariţia legii salarizării bugetare
Consilierii locali craioveni vin la mărire în toamnă. De leafă

Proiectul de hotărâre a intrat pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local din 26 octombrie, la câteva luni distanţă după ce consilierii judeţeni beneficiaseră de mărirea indemnizaţiilor cuvenite pentru munca din şedinţele administraţiei. Aleşii craioveni au dreptul la o zecime din salariul primarului, suma brută care ar urma să le revină fiind de 1305 lei.

0

Proiectul care aşteaptă, fără emoţii, din motive evidente, votul aleşilor locali, vine să modifice o hotărâre de consiliu local adoptată în urmă cu aproximativ opt ani, în 2009. De menţionat că ar fi a doua oară în acest an când consilierii locali craioveni beneficiază de o majorare, după ce, în vară, aceasta a crescut, indirect, când indemnizaţia primarului Craiovei, în funcţie de care se calculează şi suma alocată membrilor consiliului local, a crescut ca efect al legii salarizării personalului bugetar. De data aceasta, aleşii majorează şi procentul din indemnizaţia primarului care urmează să le revină.

Derogare pentru aleşii locali
Raportul anexat proiectului de hotărâre invocă o derogare prevăzută de ultimul act normativ în domeniu, legea nr. 153/2017, acelaşi temei legal de care s-au folosit, de altfel, şi consilierii judeţeni la stabilirea indemnizaţiilor. „Potrivit art. 40 din Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care precizează că, ”prin derogare de la prevederile art. 34. alin.(2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul Aleşilor Locali, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 01.iulie 2017-31. decembrie 2021, indemnizaţia maximă lunară de care beneficiază consilieri locali pentru participarea la numărul maxim de şedinţe este de pana la 10% din indemnizaţia lunară a primarului, preşedintele consiliului judeţean sau primarului general al municipiului Bucureşti, după caz, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin.(2)”, se arată în documentul întocmit de funcţionarii primăriei Craiova.

Consilierii locali tind spre salariul minim
Noul nivel al indemnizaţiei este stabilit pentru o perioadă de ceva mai mult de patru ani, până la finalul lui 2021, de el urmând să beneficieze, deci şi consilierii aleşi la următorul scrutin. „Se aprobă indemnizaţia maximă lunară de care beneficiază consilierii municipali, în perioada 1 noiembrie 2017-31 decembrie 2021, in cuantum de 10% din indemnizaţia lunară a primarului municipiului Craiova, exclusiv majorările prevăzute la art.16 alin.2 din Legea nr.153/2017. (…) Indemnizaţia maximă lunară prevăzută la art.1 va fi acordată consilierilor municipali care participă la o şedinţă de consiliu (ordinară sau extraordinară) şi o şedinţă a comisiei de specialitate. (…) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se modifică în mod corespunzător Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.493/2009 referitoare la aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Local al Municipiului Craiova”, se arată în proiectul de hotărâre.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ