Fotografia adevărului

0

Este absolut normal ca Opoziţia să critice Guvernul acolo unde lucrurile merg rău. Nu e deloc normal însă ca opoziţia să îşi dorească să meargă lucrurile rău şi să mintă cu seninătate zilnic în această direcţie.
Datoria mea de politician responsabil este să vă spun adevărul. Iar adevărul nu poate fi întemeiat decât pe realitatea riguroasă a faptelor şi a cifrelor. Vă invit aşadar, în rândurile de mai jos, să vedeţi fotografia adevărului despre situaţia la zi a economiei noastre, fotografia stării noastre de fapt.
Creşterea economică este cel mai bun indicator, deopotrivă, al bunului mers al economiei reale, dar şi al eficienţei politicilor economice promovate. Avem o creştere economică de 5,8% – cea mai mare din UE, care ne situează printre cele mai dinamice economii din Europa. Creşterea de 5,2% asumată la începutul guvernării va fi depăşită.
Deficitul bugetar este în acest moment sub control. Sunt îndeplinite toate premisele care ne vor permite să ne respectăm angajamentul extern de a avea un deficit sub 3%. Economia românească îşi îmbunătăţeşte eficacitatea şi competitivitatea, ceea ce face ca şi creşterea economică ridicată să fie sustenabilă.
În privinţa creşterii veniturilor bugetare, se văd primele rezultate. În primele şapte luni ale acestui an, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 141,2 miliarde de lei, reprezentând 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
În privinta absorbţiei fondurilor europene, ne-am angajat în programul de guvernare la o cifră de 5,2 miliarde de euro, cifră care de asemenea va fi depăşită la finalul anului.
Guvernul PSD – ALDE a deblocat toate autorităţile de management. În ceea ce priveşte fondurile pentru agricultură, la începutul anului am fost campionii Europei, epuizând toate fondurile pe anul acesta în primele două luni.
Atenţie la următoarea tuşă a fotografiei. Creşterea economică nu s-a datorat doar consumului, aşa cum speculativ şi fals induce mica ”mare” opoziţie.
O contribuţie semnificativă au avut-o investiţiile private şi cererile externe. Investiţiile sunt mai mari decât în primul trimestru şi faţă de anul trecut. În luna iulie s-au efectuat investiţii în sumă de 2,4 mld. lei, respectiv dublul mediei lunare din primul semestru şi cu 33% peste nivelul investiţiilor publice din luna iulie 2016.
Participaţiile la capitalul societăţilor şi profitul reinvestit au fost în semestrul I 2017 în sumă de 2.179 mil. euro, respectiv cu 28,6% peste cele din semestrul I 2016 (când valoarea investiţiilor a fost de 1.695 mil. euro).
Creşterea economică începe să se resimtă cu adevărat în buzunarele românilor, în nivelul de trai. Câştigul salarial mediu net din economie a crescut cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, iar câştigul salarial real cu 14,4%. Câştigul salarial mediu brut pe total economie a ajuns la peste 3.300 lei, cu 15,3% mai mare decât cel înregistrat în luna iunie 2016, datorită majorării câştigului salarial din sectorul bugetar cu 28,4% şi câştigului salarial din mediul concurenţial cu 12%.
Majorările de salarii din sectorul privat din primele şase luni, de 12,5%, sunt cele mai ridicate de după criză. Acestea nu au afectat nici locurile de muncă şi nici competitivitatea la export a firmelor româneşti.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a ajuns în luna iulie la 1.070 lei, cu 15% peste cea din iulie 2016 (931 lei). Măsurile adoptate de guvernul PSD – ALDE au făcut ca sectorul privat să creeze tot mai multe locuri de muncă. În primul semestru s-au creat 120,3 mii locuri de muncă. În sănătate, efectivul de salariaţi s-a majorat cu 10 mii persoane. În administraţie s-a majorat cu doar 1,8 mii persoane.
Şomajul a ajuns la un nivel comparabil cu cel din 2008. Numărul şomerilor înregistraţi a fost la sfârşitul lunii iulie de 366,6 mii persoane, cu 53,5 mii persoane mai redus decât în iulie 2016 şi cu 51,6 mii persoane sub nivelul din decembrie 2016.
Producţia industrială a înregistrat cea mai mare creştere de după criză şi una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană (locul doi după Estonia). În primele 6 luni, creşterea producţiei industriale a fost de 8,0%, comparativ cu numai 1,3% în aceeaşi perioadă din 2016 şi 2,3% pe ansamblul UE. Cea mai mare contribuţie la creşterea producţiei industriale a avut-o cererea externă. Dacă cifra de afaceri din industrie a crescut cu 10,4%, vânzările de pe piaţa externă de produse industriale s-au majorat cu 14,3%.
Procesul de modernizare structurală a exportului prin produse cu valoare adăugată ridicată se amplifică. În primul semestru, exportul de bunuri s-a majorat cu 9,6%, ajungând la 30,9 mld. euro (cât exporta România în întreg anul 2008!!!).
În primele 6 luni ale anului 2017, structura exporturilor a fost dominată în proporţie de aproape 50% de livrările de bunuri din categoria maşinilor şi echipamentelor de transport.
Serviciile de piaţă pentru întreprinderi au avut un trend ascendent, valoarea cifrei de afaceri majorându-se în primul semestru cu 13,3%, fiind cea mai spectaculoasă evoluţie de după anul 2008.
Climatul economic favorabil, dar şi încrederea în Programul de guvernare s-au reflectat direct în demografia societăţilor. În primele 7 luni din acest an, s-au înmatriculat 93.851 societăţi, cu 25 mii peste înmatriculările din primele 7 luni din 2016 (36,6%).
Iată doar câteva date INCONTESTABILE oricâtă rea-credinţă ar secreta interesul politic al unora.
Poate cel mai important lucru însă este cel referitor la încrederea generală în economie. Pentru că încrederea este motorul oricărui succes. Indicele de încredere în economia românească, calculat pe bază de sondaj de către Comisia Europeană, s-a situat în luna august 2017 la 104,9 puncte peste nivelul din luna august 2016. În 2017, indicele de încredere se situează în jurul unui prag de 105 puncte, media primelor opt luni (105,1) fiind la cel mai ridicat nivel din 2009 până în prezent.
Aceasta înseamnă o îmbunătăţire a încrederii generale în economie, care, suntem convinşi, se va reflecta în lunile următoare în dezvoltarea afacerilor şi în noi investiţii străine.
Poate că privind la această fotografie a adevărului, va încerca şi Opoziţia să fie una a României, iar nu împotriva României.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ