Pe principiul „Scump doamnă, scump”, pesediştii rup contractul pentru achiziţia sediului de pe strada Kogălniceanu
PSD nu mai vrea casă de la Primăria Craiova

Un proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local Municipal Craiova prevede „rezoluţiunea” contractului încheiat între Primăria Craiova şi organizaţia judeţeană a PSD pentru achiziţia unui sediu în centrul municipiului reşedinţă de judeţ. Asta după ce social-democraţii s-au lămurit că investiţia necesară reabilitării imobilului monument istoric sare cu mult de preţul achiziţiei clădirii propriu-zise.

1

„Se aprobă rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare nr.3747/11.01.2017 încheiat între Municipiul Craiova şi Partidul Social Democrat, Organizaţia Judeţeană Dolj, având ca obiect imobilul situat în municipiul Craiova, str. M.Kogălniceanu, nr.12, imobil care face parte din categoria IIB, monument de arhitectură de interes local, cod LMIDJ-II-m-B-08028, precum şi terenul curte (terasa), în suprafaţă de 124 mp., cu repunerea părţilor în situaţia anterioară. (…). Se împuterniceşte Primarul Municipiului Craiova să semneze convenţia de rezoluţiune a contractului de vânzare-cumpărare prevăzut la art.1 din prezenta hotărâre. (…) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, îşi încetează efectele Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.106/2015, nr.340/2015 şi nr.421/2015. (…) Primarul Municipiului Craiova, prin aparatul de specialitate: Serviciul Administraţie Publică Locală, Direcţia Patrimoniu şi Partidul Social Democrat, Organizaţia Judeţeană Dolj vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri”, se arată în proiectul de hotărâre supus aprobării consilierilor locali craioveni la şedinţa ordinară de joi a CLM.

PSD Dolj, speriat de reabilitarea de 2 milioane de lei
Potrivit raportului întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova, Partidul Social Democrat, Organizaţia Judeţeană Dolj, ca dobândit prin contractul de vânzare – cumpărare nr. 3747 din 11 ianuarie 2017, încheiat cu Municipiul Craiova, imobilul situat în str. M. Kogălniceanu, nr. 12, imobil care face parte din categoria IIB, monument de arhitectură de interes local, cod LMIDJ-II-m-B- 08028, precum şi a terenului curte (terasa) în suprafaţă de 124mp. Preţul de achiziţie a fost de 993.510 lei, plata acestuia urmând a se face în rate lunare pe o perioadă de 3 (trei) ani, cu un avans de 10% (99351 RON), avans achitat deja de pesedişti. Numai că social-democraţii s-au lăsat păgubaşi când au aflat cât ar avea de achitat pentru a reabilita clădirea. „Prin cererea înregistrată cu numărul 59655/2017 la Primăria Municipiului Craiova, Partidul Social Democrat, Organizaţia Judeţeană Dolj, solicită rezilierea, pe cale amiabilă a contractului de vânzare – cumpărare nr. 3747 din 11 ianuarie 2017 şi repunerea părţilor în situaţia anterioară, inclusiv restituirea sumei achitată conform art. 3, lit. a) din contract. În sensul solicitării se precizează faptul că pentru a putea aduce imobilul la o stare funcţională sunt necesare ample lucrări de reabilitare. În acest sens s-a solicitat obţinerea unor puncte de vedere tehnice de specialitate privind stabilirea unor costuri estimative ale acestor lucrări. În urma acestor verificări tehnice s-a constatat că suma necesară lucrărilor de reabilitare depăşeşte cu mult preţul de achiziţie aceasta fiind de aproape 2 (două) ori mai mare, motiv pentru care Partidul Social Democrat, Organizaţia Judeţeană Dolj, se află în imposibilitatea executării acestor lucrări”, se arată în raport.

Vicii la structura de rezistenţă
Angajaţii primăriei consideră îndreptăţită cererea social-democraţilor de reziliere a contractului din cauza „viciilor ascunse” la structura de rezistenţă a clădirii, vicii care, precizează raportul, nu au putut fi constatate înainte de semnarea contractului nici de primărie, nici de pesedişti şi nici de evaluatorul care a stabilit preţul clădirii de pe strada Mihail Kogălniceanu. „În conformitate cu legislaţia privind executarea lucrărilor de construcţii, în vigoare la această dată, orice intervenţie asupra acestui imobil nu poate fi făcută fără avizul Ministerului Culturii, neputând fi aduse nici un fel de modificări asupra structurii şi arhitecturii acestuia. Mai mult, de-alungul timpului acest imobil s-a aflat în posesia unor persoane juridice care au executat lucrări de reparaţii, însă aceste lucrări au fost făcute fără respectarea legislaţiei în vigoare, lucrări prin care nu s-a făcut decât să se ascundă deficienţele structurii de rezistenţă ale clădirii. Însumând toate aceste aspecte precizate, rezultă fără putinţă de tăgadă că motivele invocate de către cumpărător sunt întemeiate, orice lucrare de intervenţie asupra clădirii generând o cheltuială cu mult mai mare decât preţul de achiziţie. Motivul principal care conduce la aceste cheltuieli fiind existenţa unor vicii ascunse la structura de rezistenţă a imobilului, vicii care la data derulării procedurii de vânzare a acestui imobil nu au putut fi constatate de nici una dintre părţile semnatare ale contractului de vânzare – cumpărare şi nici măcar de evaluatorul care a stabilit preţul de piaţă al acestui imobil. Considerăm aşadar că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 1549 – 1554 şi art. 1635 Noul Cod Civil, cauze în temeiul cărora poate opera rezoluţiunea contractului de vânzare – cumpărare nr. 3747 din 11 ianuarie 2017cu efectele repunerii părţilor în situaţia anterioară”, se arată în raport.

Trei, Doamne, …şi toate trei
Ironia sorţii face ca mai sus pomenitul contract să fie printre primele acte semnate în calitate de primar de actualul edil pesedist Mihail Genoiu, la data aceea interimar din partea PMP (UNPR) după demisia primarului Lia Olguţa Vasilescu. Mai trebuie menţionat că, odată cu abandonul PSD Dolj, se alege praful de ultima tentativă de împroprietărire a partidelor din Craiova cu sedii oferite de primărie. Organizaţia pesedistă făcea parte iniţial dintr-un lot de trei formaţiuni care aveau şansa cumpărării unui sediu de la municipalitate, alături de PNL şi UNPR. Aceste două filiale au declinat însă oferta încă din faza rapoartelor de evaluare a celor două sedii, preţurile stabilite de evaluatorii primăriei în cazul lor fiind considerate prea piperate.

Facebook Comments

1 COMENTARIU

  1. […] „Se aprobă rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare nr.3747/11.01.2017 încheiat între Municipiul Craiova şi Partidul Social Democrat, Organizaţia Judeţeană Dolj, având ca obiect imobilul situat în municipiul Craiova, str. M.Kogălniceanu, nr.12, imobil care face parte din categoria IIB, monument de arhitectură de interes local, cod LMIDJ-II-m-B-08028, precum şi terenul curte (terasa), în suprafaţă de 124 mp., cu repunerea părţilor în situaţia anterioară. (…). Se împuterniceşte Primarul Municipiului Craiova să semneze convenţia de rezoluţiune a contractului de vânzare-cumpărare prevăzut la art.1 din prezenta hotărâre. INTEGRAL în INDISCRET […]

LĂSAȚI UN MESAJ