1000 de participanţi la atelierele creative derulate în timpul verii, la Muzeul Olteniei!

Demarate la începutul verii, cu multă emoţie, bucurie şi nenumărate aşteptări, atelierele creative organizate în spaţiile interactive ale celor trei secţii ale Muzeului Olteniei Craiova (Ştiinţele Naturii, Etnografie şi Istorie-Arheologie), s-au bucurat de participarea unui public numeros, creând astfel, o adevărată şcoală muzeală de vară.

0

Susţinute financiar de către Consiliului Judeţean Dolj, cele 12 ateliere creative, de vară, organizate în cadrul unor proiecte culturale-cadru, precum: „Ateliere de meşteşuguri tradiţionale și îndeletniciri meşteşugăreşti”, „Prietenii Istoriei”, „Matineu muzeal de vacanţă”, „Bios-Art, în vacanţă” şi „Caravana Culturală”, au fost frecventate de peste 1000 de copii, ce au transformat secţiile Muzeului Olteniei, în spaţii interactive, dinamice şi primitore, deschise către comunitatea în cadrul căruia funcţionează.
Diversitatea tipologică de organizare şi desfăşurare a proiectelor cultural-educative anterior menţionate, în cadrul cărora se remarcă existenţa unora cu o continuitate de peste şapte ani, dar şi funcţionalitatea şi eficienţa unor programe nou create, certifică preocuparea specialiştilor muzeografi în elaborarea şi operaţionalizarea de acţiuni educativ-recreative care să asigure copiilor, tinerilor şi adulţilor, un cadru cultural-educativ necesar şi eficient în a descoperi: misterele arheologiei şi istoriei, metamorfozele micro şi macro-climatului din zona Olteniei, timpul tainic în care a evoluat lumea dinozaurilor şi plantele gigantice, fascinaţia Cosmosului dar şi uimitoarele tehnici populare, meşteşugăreşti (broderie, olărit, modelaj, sculptură în lemn, icoane pe lemn şi sticlă, bijuterii handmade).
Desfăşurate atât în spaţiile expoziţionale cât şi în cele interactive ale muzeului, tocmai pentru a asigura îmbinarea perfectă a informaţiei teoretice cu activităţile practice, atelierele de creaţie constituie ocazia perfecta pentru participanţi de a folosit informaţia acumulată, imaginaţia şi bucuria de joc în scopul realizării de activităţi şi acţiuni creative muzeale specifice: modelajului în lut, decoupajului, art stringului (tablouri realizate din fibre vegetale şi animale), papier mâchéului (animale şi diverse alte obiecte din hârtie), picturii pe panză, realizării de colaje, realizării icoanelor şi tablourilor religioase, bijuteriilor handmade, reconstituirii de obiecte ceramice vechi.
Dacă la Secţiile de Istorie-Arheologie, respectiv Ştiinţele Naturii, activităţile creative au fost coordonate de către specialiştii Muzeului Olteniei, în cadrul atelierelor de „Meşteşuguri tradiţionale și îndeletniciri meşteşugăreşti”, organizate la Secţia de Etnografie – „Casa Băniei”, instituţia muzeală are ca invitaţi permanenţi, meşteri populari şi artişti plastici, dintre care amintim: vestitul meșter olar din Oboga, Vâlcea, Ștefan Truşcă, artiştii plastici: Doru Dragomir şi Cătălin Ostroveanu , pentru atelierele de iconărit pe lemn şi sticlă, prof. Iacob Costinela pentru bijuterii handemade. Atelierele creative meşteşugăreşti se vor derula până în luna decembrie, însă operându-se modificări în formatul de derulare, ce se doreşte a fi corelat cu programul anului şcolar.

Demarat în data de 3 iulie şi finalizat la 26 iulie, proiectul cultural „Prietenii Istoriei”, elaborat de specialiştii Secţiei de Istorie-Arheologie, a fost preferatul publicului craiovean tocmai pentru că a mizat pe interesul şi pasiunea celor mici pentru istorie şi arheologie. Atelierele creative propuse: “Micul Arheolog”, „Mânuțe pricepute” și „Creație bijuterii”, au avut un important rol educativ şi trebuie percepute în cheia transferului interactiv, interdisciplinar, ce conduce imaginaţia şi creativitatea participanţilor de la artefactele istorice la dezvoltarea cunoştinţelor teoretice de cultură, istorie şi arheologie.
Dacă, în cadrul atelierului „Micul arheolog”, cei mici au învățat tehnicile de săpătură arheologică și au descoperit obiecte din diferite epoci istorice, dar și povestea lor, participanţii modulului „Mânuțe pricepute” şi-au arătat îndemânarea în prelucrarea lutului și ipsosul, realizarea de vase ceramice și statuete antropo și zoomorfe, inspirându-se de la artefactele ce se găsesc în patrimoniul muzeal. În cadrul atelierului „Creație bijuterii”, copii și-au dat frâu liber imaginației şi au creat obiecte de podoabă istorică– cercei, brățări, coliere, inele.

Proiectul cultural „Matineu muzeal de vacanţă”, iniţiat în luna iulie a.c., se va derula săptămânal, în fiecare zi de joi, până în 15 septembrie şi, va oferi publicului interesat, proiecţii de filme şi documentare istorice centrate pe personajele istorice remarcabile ale istoriei româneşti, obiecte/artefacte de excepţie din patrimoniul cultural al României, dar şi al culturii universale. Digitalizarea produselor şi serviciilor muzeale moderne, oferă deopotrivă specialiştilor şi publicului craiovean, şansa de a explora virtual şi într-o manieră interactivă, mii de ani de istorie, artă naţională şi universală, în câteva minute, şi a înţelege fenomene istorice, decizii diplomatice, curente din pictură, literatură, acţiuni socio-politice au influenţat generaţii întregi.
Atelierele creative mobile, derulate în cadrul proiectului cultural “Caravana Culturală”, sunt propuse comunităţii locale tocmai din dorinţa de a oferi oportunităţi de explorarea a noi metode educaţionale şi creative , pentru categorii de public atipice(inclusiv grupuri vulnerabile social), şi au ca scop atât acumularea de elemente de bază de din sfera istoriei, etnografiei, mediului înconjurător, cât şi dezvoltarea unor afecte pozitive la nivelul beneficiarilor (distracţie, integrare socială, pozitivitate, încredere, auto-estimare, valorizare în comunitate, toleranţă faţă de diferenţe etc). Atelierele se vor derula până în luna decembrie 2017.

Atelierele creative, derulate la Secţia de Ştiinţele Naturii, în cadrul proiectului cultural „Bios Art în vacanţă” s-au bucurat, ca în fiecare an, de un real succes şi de susţinerea/participarea voluntarilor din cadrul proiectului „I like the museum”, iniţiat la nivelul Muzeului Olteniei Craiova. Ca o noutate a programului, în acest an, s-au desfăşurat o serie de module în spaţiul expoziţional al Muzeului de Artă din Craiova. Proiectul se va încheia, cu o festifitate de premiere, în ziua 31 august.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ