Spiritul lui Mihai Viteazul a înflăcărat artiştii craioveni
Toţi suntem viteji!

0

Banda Desenată Craioveană (Marian Mirescu, Cristian Ciomu, Valentin Iordache şi Viorel Pîrligras) a marcat sâmbătă, 19 august a.c., data trecerii lui Mihai Viteazul în eternitate prin lansarea unui fanzin (SANKI) de benzi desenate care îi este adresat. Evenimentul a avut loc la ora 19,19 fix, la statuia din piaţa care poartă numele ilustrului domnitor, loc din care artiştii au dăruit exemplare din fanzin celor care au fost prezenţi sau care doar au trecut întâmplător pe acolo, dar s-au şi pozat cu frumoase măşti cu chipul lui Mihai. Evenimentul, care s-a derulat sub deviza „Viteazul e al meu. Eu desenez”, a fost instrumentat de Marian Mirescu şi a beneficiat de contribuţia artistică a autorilor BD români ce activează atât în ţară cât şi peste hotare. A urmat o retragere cu măşti până pe str. Unirii, în locaţia denumită „Agora Artelor Arhitecturii”, la sediul „Răscruciului”, unde s-a cântat, s-a mâncat şi s-a băut.

Ce este Sanki?
Fanzinul, ajuns la numărul 26, este o iniţiativă particulară care a demarat în 2004 şi reuneşte, tematic, opera a zeci de artişti BD, chiar dacă de cele mai multe ori a fost distribuit doar în format electronic celor interesaţi pentru a-l multiplica şi a-l distribui.

Ce este un „Răscruci”?
O altă iniţiativă culturală particulară care a împlinit luna aceasta 15 ani de funcţionare, manifestarea reuneşte periodic muzicieni, artişti plastici, scriitori, încercând şi reuşind să restabilească relaţiile între societatea civilă şi cea artistică, relaţii dezvoltate cu mult succes în perioada antebelică. În cadrul seratelor se cântă, au loc expoziţii de artă plastică, se discută la un pahar sau un grătar şi se pun la cale proiecte culturale inedite.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ