UDMR, îţi cer respect pentru România!

0

Ca liberal, am crezut întotdeauna că respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie, este prima îndatorire a unui om care are responsabilităţi în spaţiul public. Mai mult, am considerat şi consider că înţelegerea şi protejarea de către majoritate a drepturilor cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale este definitorie pentru o democraţie modernă. În acest sens, m-am raportat ca parlamentar român şi la minoritatea maghiară.
Însă, atunci când, valorificând drepturile legitime pe care le au, reprezentanţii minorităţii maghiare în Parlamentul României calcă în picioare istoria, simbolurile şi imaginea statului român, trebuie să reacţionăm. Fără patimă, dar cu fermitatea impusă de lege. Indiferent că suntem la Cluj, la Craiova, la Iaşi sau la Constanţa.
Eu nu accept ca UDMR să-şi bată joc de Centenarul naţiunii noastre. 2018 nu este anul electoral al UDMR.
”În ajunul Centenarului, România nu va avea multe realizări de prezentat, doar că de 100 de ani există. Nu avem ce şi nu putem sărbători evenimentele de la 1918” – a declarat zilele trecute Kelemen Hunor.
Aceste declaraţii ale liderului UDMR, Kelemen Hunor, nu mai trebuie tolerate, invocându-se, pe sub masă, necesităţile electorale ale acestui partid-nepartid.
Articolul 30, alin 7. din Constituţia României spune clar, fără echivoc:
”Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ura naţională, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică…”
Păi, dacă aşa stau lucrurile, să apelăm la Lege şi la Constituţie. Să facem demersuri pentru aplicarea lor. Mai este valabilă în România semnificaţia juridică a expresiei ”Nimeni nu e mai presus de lege”?!
Dacă DA, atunci lucrurile nu trebuie lăsate aşa! Să se stingă de la sine… Nu se vor stinge. Pe măsură ce ne apropiem de anul 2018, contestarea de către UDMR a legitimităţii actului istoric de la 1 decembrie 1918 se va accentua.
Voi sta de vorbă cu colegii mei şi vom lua în calcul sesizarea Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor pentru sancţionarea tuturor parlamentarilor UDMR în frunte cu Kelemen Hunor în legătură cu declaraţiile antinaţionale, neconstituţionale şi defăimătoare la adresa statului unitar naţional român.
Cred, de asemenea, că trebuie să existe o întâlnire a Coaliţiei de guvernare cu UDMR în care liderii PSD şi ALDE să facă un ultim apel către liderii UDMR de a se abţine la a mai face aprecieri defăimătoare la adresa momentului 1 decembrie 1918 şi în general la adresa istoriei naţiunii noastre.
Personal, consider că repetarea unor astfel de declaraţii ale liderilor UDMR ar trebui să atragă sesizarea Parchetului General pentru grave încălcări aduse Constituţiei dintr-o calitate oficială. Nimeni nu are dreptul să ignore istoria unui popor, cu atât mai puţin să o jignească.
Cer totodată, în calitate de parlamentar de Dolj, Preşedintelui Romaniei, în calitate de garant al Constituţiei, să uzeze de toate prerogativele pe care le are pentru a descuraja astfel de manifestari cu iz separatist.
Preşedintele Klaus Iohannis are datoria, alaturi de noi toţi, de a crea climatul necesar pentru sărbătorirea aşa cum se cuvine a Centenarului Naţiunii Române. Peste tot în România! În decenţă, cu respect reciproc între majoritate şi minorităţile naţionale şi, în primul rând, cu cinstirea nepătată a memoriei eroilor care au făcut posibilă Marea Unire.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ