Oraşul Dăbuleni a devenit, de mai bine de o săptămână, patria lubeniţelor şi a pepenilor galbeni. Producătorii din zonă se trezesc cu noaptea în cap pentru a răspunde cerinţelor comercianţilor ce vin din toate colţurile ţării. Culesul fructelor se face la primele ore ale zilei, temperaturile extrem de ridicate fiind un alt factor al muncii matinale.

„Nu putem vinde kilogramul de lubeniţă sub 80 de bani”
Cea mai mare supărare a producătorilor de lubeniţe din Dăbuleni este legată de faptul că negustorii care ajung în zonă nu le respectă munca. Negocierea preţului este una dură, fiecare având interesele lui. Dacă nu le convine preţul oferit, producătorii aşteaptă următorul client, având un minimum sub care nu pot coborî preţul cerut. „Peste tot se negociază, dar nu te uiţi ca din primele zile de când au apărut lubeniţele să le iei cu 30 sau 40 de bani/kilogramul şi să le duci la piaţă cu 2,5 sau chiar 3 lei. Este sub puterea mea de a înţelege de ce să îţi baţi joc de munca noastră. La ora actuală, să ne rămână şi nouă ceva, nu putem vinde kilogramul de lubeniţă sub 80 de bani. Nu muncim nici noi degeaba. Ei încearcă marea cu sarea, dar eu unul nu cedez”, a spus unul dintre producătorii de pepeni roşii din Dăbuleni.

În pieţele din Capitală
Pe lângă faptul că vând lubeniţele direct din câmp, la preţ cu ridicata, foarte multe familii din Dăbuleni şi-au instalat deja tarabe şi în pieţele din Bucureşti. Chiar dacă suportă costul transportului, cei care practică această variantă de comerţ se declară mulţumiţi. Important este ca membrii familiei să se înţeleagă în ceea ce priveşte programul, iar munca să fie făcută în echipă. „De cum începem să culegem, mergem şi la Bucureşti, în Piaţa Obor. Soţia este acolo şi noi asigurăm transportul cu un microbuz din acela de marfă. La două zile ducem marfă. Acum, în Bucureşti, un kilogram de lubeniţă este 2,5 lei. Sigur că preţul va scădea la un leu, dar mai durează un pic. Am încercat să aducem şi în Craiova, dar tot mai bine este cu Bucureştiul, în ciuda costului combustibilului. Dacă ai familie unită şi toţi muncesc, este imposibil să nu te descurci. Unii rup lubeniţele, alţii încarcă, alţii pleacă cu ele la piaţă, apoi ne mai rotim. Pe timpul nopţii le asigurăm paza pentru că pericole sunt. Anul acesta pare a fi unul bun, dar vom vedea exact cum stau treburile, în septembrie”, a completat doljeanul. Potrivit oamenilor din zonă, sute de tone de lubeniţe sunt livrate zilnic din Dăbuleni, pieţele de desfacere fiind în toate colţurile ţării.

Primul festival al lubeniţelor
Pentru că este renumită în ţară, lubeniţa de Dăbuleni a fost sărbătorită pentru prima dată, în perioada 23-25 iunie a.c. Autorităţile locale au organizat primul festival al pepenilor roşii, scopul principal al evenimentului fiind acela de a certifica autenticitatea fructului. Din program nu au lipsit momentele de muzică populară, concursurile de mâncat pepeni, o competiţie a celor mai bune reţete pe bază de pepeni, meci de bowling cu pepeni şi multe alte astfel de acţiuni ce fac referire directă la lubeniţe.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ