Deputatul Ionuț Stroe (PNL): „Strategia de primire a refugiaților care ajung în Europa trebuie regândită“

Miercuri, 26 aprilie 2017, în cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, deputatul Ionuţ Stroe, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de numărul crescut al femeilor refugiat care sunt expuse la violenţa de gen, în cadrul dezbaterii cu tema „Protejarea femeilor refugiat împotriva violenţei de gen”.

0

60% dintre refugiații care ajung în Grecia și de acolo în Europa sunt femei și copii, conform datelor puse la dispoziție de Comisiariatul ONU pentru Refugiați. În aceste condiții, strategia de primire a refugiaților care ajung în Europa trebuie regândită din perspectiva particulară a experienței acestora. Din păcate, valul de refugiați, numărul mare de femei forțate să părăsească singure alături de copiii lor zonele de conflict, au adus în discuție modul în care acestea suportă drumul către azilele europene. De multe ori sunt expuse violenței verbale, fizice și abuzurilor sexuale. Din păcate, protecția acestora nu a fost considerată până azi o prioritate în strategia de rezolvare a crizei refugiaților.
Liberalul Ionuț Stroe a lansat un apel către toate statele membre să ratifice cât mai repede Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a planului de măsuri de stopare a traficului de persoane, astfel încât să existe un numitor comun în abordarea acestei chestiuni. „România a semnat și ratificat Convenția de la Istanbul privind violența împotriva femeilor și se pregătește intens să rezolve toate problemele administrative pentru a se asigura facilitățile adecvate recepționării, acomodării și protejării refugiaților ce vor fi alocați țării noastre. Este important ca aceste facilități să fie gândite în concordanță cu standardele de gen, ținându-se cont de sensibilitatea fizică și psihică a femeilor și copiilor refugiați. Raportul adoptat azi propune ca azilele să aibă ofițeri, traducători și asistenți sociali femei printre măsurile concrete ce vizează rezolvarea acestei probleme”, a precizat Ionuț Stroe.
Deputatul liberal Ionuț Stroe a prezentat marți în plen și punctul său de vedere cu privire la situația din Turcia, punând accent pe ideea că în criza turcă e nevoie de pragmatism, obiectivul final – stabilitatea din zonă – este definitoriu, condiția fiind însă ca Turcia să respecte drepturile omului, democrația și regulile unui stat de drept precum și legile internaționale.

În perioada 24-28 aprilie are loc la Starsbourg sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în cadrul căreia se dezbat câteva teme stringente ale politicii europene printre care situația din Turcia, crearea unui organism european de anchetare a corupției, protejarea refugiaților și situația din Ungaria cu privire la modificarea legislației cu privire la organizațiile neguvernamentale și închiderea Universității Central Europeană.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ