Leul dă semne de dezmorţire

Piaţa valutară continuă să fie atentă la politicile guvernamentale din domeniul fiscal şi salarial care, conform analiştilor, sunt nesustenabile şi pot produce depăşirea deficitului bugetar. Cursul euro a testat la începutul perioadei pragul de 4,57 lei, maximul atins fiind de 4,5631 lei. A urmat o scădere a mediei până la un minim de 4,55 lei, la finalul intervalului aceasta fiind stabilită la 4,5514 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,55 şi 4,555 lei.

0

Leul a preluat astfel trendul pozitiv din regiune, unde performera a fost moneda poloneză, care a reuşit să se aprecieze până la 4,243 zloţi.
În opinia unei părţi a pieţei, este posibil ca euro să coboare spre 4,54 lei, însă investitorii continuă să fie foarte atenţi la modul în care Guvernul gestionează politicile sale fiscale şi bugetare, în contextul în care numeroase voci, fie locale, fie ale unor instituţii internaţionale, au atras atenţia că deficitul bugetar al României va depăşi pragul de 3% la finalul acestui an.
Între timp, Finanţele continuă să se împrumute de pe piaţa internă, fie în lei, la dobânzi tot mai ridicate, fie în valută. Trezoreria a plasat, în 27 martie, obli-gaţiuni de stat cu scadenţa la patru ani în valoare de 240 milioane euro, la o dobândă de 0,4% pe an. Cererea băncilor s-a ridicat la 516 milioane euro. Reamintim că dobânda-cheie a BCE este de circa 0%, iar băncile comerciale trebuie să plătească în cazul în care doresc să depoziteze banii la instituţia cu sediul la Frankfurt.
Conform analiştilor grupaţi în CFA România, în următoarele 12 luni vom asista la deprecierea leului. Astfel, pentru următoarele şase luni se anticipează o medie de 4,55 lei, iar cursul anticipat pentru 12 luni este de 4,56 lei. Reamintim că un raport recent al celor de la Erste Bank indică pentru finalul acestui an o creştere a euro la 4,62 lei.
Dolarul a avut un început de an fulminant, pieţele fiind încântate de promisiunile făcute de preşedintele Trump. Treptat interesul s-a pierdut, la aceasta contribuind, probabil, şi declaraţiile echipei de la Casa Albă referitoare la faptul că moneda americană este supraapreciată.
De aceea, în ultimele săptămâni am asistat la o evoluţie descendentă a monedei americane, care s-a reflectat şi în piaţa locală. În perioada analizată, cursul a scăzut de la 4,2286 la 4,1870 lei, minim al ultimelor două luni. La finalul perioadei, media a fost stabilită la 4,1912 lei, iar cotaţiile din piaţă au scăzut până la 4,185 lei.
După o scădere la 1,075 franci/euro, moneda elveţiană s-a apreciat pe finalul perioadei la 1,069 – 1,071, astfel că media ei a fluctuat între 4,2529 şi 4,2568 lei, cea de la sfârşitul intervalului fiind anunţată la 4,2536 lei.
Perechea euro/dolar a fluctuat peste pragul de 1,08 dolari, cu un minim de 1,0761 şi un maxim de 1,0906, nivel care nu a mai fost atins de la jumătatea lui noiembrie.
Aprecierea euro a venit ca urmare a primului eşec major suferit de preşedintele Trump în Congres, unde a fost respins ”dealul” de a reforma celebrul program de sănătate din perioada predecesorului său (Obamacare).
Analiza cuprinde perioada 22 – 28 martie

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ