Vânzarea locuinţelor ANL din Craiova bate pasul pe loc

Vânzarea locuinţelor ANL din Craiova continuă să fie o mare dilemă pentru chiriaşii care au cerut în repetate rânduri cumpărarea acestor locaţii. Deşi au fost puse în vânzare în urmă cu aproximativ cinci ani, procedura nu pare a fi deloc una uşoară. La ora actuală, documentele se află la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj, autorităţile locale aşteptând ca această instituţie să finalizeze operaţiunile de publicitate imobiliară. Doar în acel moment, apartamentele şi garsonierele ANL vor putea fi vândute.

0

Autorităţile locale craiovene încă nu au o dată sigură la care locuinţele ANL vor putea fi cumpărate de chiriaşi. Rezolvarea problemei ţine de operaţiunile de publicitate imobiliară, OCPI Dolj având în lucru documentele în vigoare. „În vederea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege referitoare la vânzarea locuinţelor pentru tineri destinate închirierii, au fost luate măsurile necesare pentru întocmirea documentaţiilor cadastrale, urmând ca OCPI Dolj să comunice autorităţilor locale extrase din Cartea Funciară la data finalizării operaţiunilor de publicitate imobiliară, dată la care va putea începe vânzarea efectivă a locuinţelor ANL”, au precizat reprezentanţii Serviciului administrare locuinţe din cadrul Primăriei municipiului Craiova.

„Au crescut chiriile şi automat nu mai este convenabil”
Potrivit ultimului bilanţ, vor fi scoase la vânzare nu mai puţin de 440 de unităţi locative. Nu toţi chiriaşii şi-au depus cereri de cumpărare, solicitări în acest sens venind din partea unui număr de 176 de persoane. Mulţi locatari ai blocurilor ANL din Craioviţa Nouă îşi pun toată baza în autorităţi şi spun că nu ar vrea să cumpere locuinţe în altă parte întrucât s-au obişnuit deja aici. „Noi am depus cerere de cumpărare, dar nu ştim ce să mai credem. Să sperăm că anul acesta va fi unul mai bun. Locuiesc în acest apartament de când s-a dat blocul în folosinţă. Am reuşit să strâng o parte din bani pentru achitarea unui avans şi nu aş vrea să cumpăr locuinţă în alt bloc. M-am obişnuit aici, dar dacă o să vedem că nu se face nimic în acest sens, vom fi nevoiţi să ne reorientăm. Au crescut şi chiriile şi automat nu mai este convenabil. Mai adaug ceva la suma pe care o dau pe chirie şi fac exact contravaloarea unei rate pentru un apartament, cu care şi rămân. Cei de la primărie ne spun că sunt actele în lucru. Să sperăm că se va termina odată această procedură şi să ne putem cumpăra locuinţele”, a spus unul dintre chiriaşii ANL din Craioviţa Nouă.

Preţ achitat integral sau în rate lunare
În ceea ce priveşte preţul final de vânzare, acesta se va stabili de către autorităţile locale, pornind de la valoarea de înlocuire pe metru pătrat aprobată anual prin Ordin al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Această valoare va fi diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia, sumă la care se adaugă un comision de 1% pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliară, ponderată cu un coeficient determinat în funcţie de ierarhizarea localităţilor pe ranguri. „Preţul se poate achita integral la data încheierii contractului de vânzare cumpărare sau în rate lunare egfale, inclusiv dobânda aferentă, cu un avans minim de 15% din valoarea de vânzare”, au adăugat reprezentanţii Primăriei Craiova.

Chirii de peste 360 de lei
La nivelul municipiului Craiova, autoritatea publică administrează, în prezent, nu mai puţin de 440 de locuinţe ANL, fond ce are în componenţă 257 de garsoniere şi 183 apartamente cu două camere. Chiria aferentă este în medie 226, 22 de lei pentru o garsonieră şi 361,03 pentru un apartament, în creştere faţă de 2016 cu trei, patru unităţi procentuale. „Această creştere vine ca urmare a modificării valorii de înlocuire /mp conform Ordinului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. La garsoniere a cresut chiria cu 8,57 de lei, iar la apartamente cu 13,68 de lei”, au mai spus cei din cadrul Primăriei Municipiului Craiova.

Nou lot de locuinţe
Dacă pentru vânzarea locuinţelor ANL nu există încă un semn bun, municipalitatea vine cu o veste bună pentru cei care nu îşi permit o casă. Astfel, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a trecut pe lista investiţiilor din 2017 şi municipiul Craiova. Datorită acestui lucru, este propus spre finanţare amplasamentul situat în cartierul Romanescu, cu un număr de 128 de unităţi locative.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ