Realităţile ultimilor 26 de ani ne aduc în faţa unei Românii greu încercate, în care clasa de mijloc este mult mai subţire decât în majoritatea ţărilor europene, o Românie în care lipsa modelelor şi a reperelor morale este tot mai acută, o Românie care face paşi foarte greoi pentru a se desprinde de modelul asistenţialist, întreţinut chiar şi azi de indivizi cu interese electorale obscure.
Situaţia actuală a fost speculată electoral de Partidul Social Democrat prin programul de guvernare, îmbrăcat perfect cu măsuri populiste şi purtat pe valuri de demagogie. Într-adevăr, era nevoie de o creştere a salariilor bugetarilor, de o mărire a pensiilor sau de măsuri cu caracter social, mai ales că multe dintre aceste categorii sociale au fost văduvite de orice fel de creşteri în ultimul timp, dar dacă aceste măsuri nu sunt însoţite de altele care să ofere o dezvoltare economică sustenabilă, peste câteva luni, poate cel mult un an-doi, ne vom trezi din nou în aceeaşi situaţie şi efortul bugetar va fi tot mai greu de suportat de către cei aflaţi la guvernare.
Dacă PSD-ul consideră că acesta este “trocul” oferit în schimbul adoptării graţierii şi amnistiei înseamnă că îşi jigneşte chiar şi propriul electorat, care a votat pentru oferta de guvernare a PSD, ci nu pentru eliberarea deţinuţilor printre care se află tocmai şi cei care au dus ţara în această situaţie. Cum să fie recăpătată încrederea cetăţenilor în Instituţia Parlamentului, când o bună parte din cei care ar trebui să le reprezine interesele susţin astfel de iniţiative, doar pentru că beneficiarii sunt colegii lor sau poate chiar ei?!
Singura soluţie ce poate duce la detensionarea butoiului de pulbere pe care stă ţara acum o reprezintă organizarea unui referendum, adică utilizarea celui mai relevant procedeu prin care cetăţenii ar putea fi consultaţi în privinţa adoptării sau a respingerii proiectelor privind amnistia şi graţierea. Cred că prezenţa la vot ar fi uriaşă şi nimeni nu ar mai avea scuze să-şi motiveze absenteismul, având în vedere că s-ar supune la vot un proiect de o relevanţă socială uriaşă pentru ţară. O prezenţă foarte mare ar fi cel mai puternic avertisment dat celor care nu înţeleg limitele puterii pe care ţi-o dă poporul şi încă ar mai crede că mai pot cumpăra şi controla votul.
Dacă după tragedia din Colectiv, revendicările celor care au ieşit în stradă au fost extrem de variate, acum voinţa unanimă a tuturor cetăţenilor este respectarea valorilor fundamentale care stau la baza statului de drept.
Nu am crezut niciodată că vom fi puşi în situaţia în care un infractor condamnat, susţinut de o majoritate parlamentară iubitoare de puşcăriaşi şi puşcăriabili, să vină să ne propună să legiferăm hoţia. Oamenii de bună credinţă care au ieşit în stradă în ultimele zile îmi dau speranţa şi motivaţia că, mobilizându-ne şi apelând la instrumente democratice fundamentale, putem opri acest demers!

Doru Câplea este membru PNL și consilier local 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ