Privilegii de aleşi
Oltenii i-au ales, statul i-a răsplătit

Oltenii i-au ales, pe 11 decembrie, din peste 140 de candidaţi, pe cei 6 deputaţi şi 3 senatori care-i vor reprezenta în Parlament, în perioada 2016-2020. Cei mai mulţi reprezintă PSD (2 senatori - Paul Stănescu şi Renică Diaconescu, 4 deputaţi - Florin Iordache, Dan Ciocan, Alexandru Stănescu şi Marius Iancu), partid care a reuşit să obţină aproape jumătate din votul românilor prezenţi la urne, 2 sunt liberali (Siminica Mirea - la Senat şi Gigel Ştirbu - în Camera Deputaţilor), iar ALDE l-a trimis în Camera Deputaţilor pe Mihai Niţă. Unii nu se află la primul mandat, alţii nu se află la prima încercare de a ajunge în Parlamentul României. Cu toţii au promis că vor munci pentru “norodul oltean”. Evident, nu o vor face pe gratis. Ca aleşi ai neamului, au o serie de beneficii pe perioada mandatului, dar şi după.

0

Bani, cazare şi transport, secretară şi şofer
V-aţi întrebat vreodată cât câştigă un parlamentar? Deputaţii şi senatorii nu primesc doar indemnizaţii, ci un pachet întreg de beneficii, la care se adaugă şi pensia specială. Un parlamentar primeşte pe lună o indemnizaţie de 5.400 de lei, iar în cazul în care parlamentarul are funcţii în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte, odată cu responsabilităţile creşte şi salariul, ajungând până la 15.825 de lei în cazul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al Senatului.
Decontarea telefonului mobil şi tableta sunt nimic pe lângă celelalte beneficii. Ca să ajungă la Bucureşti, unde au activitate circa 3 zile pe săptămână, deputaţii şi senatorii de Olt fie aleg transportul gratuit cu trenul, fie, dacă preferă maşina proprie, primesc 1.400 de lei pe lună pentru benzină. Cei care nu au unde locui în Capitală pot sta cu chirie sau la hotel, primind de la stat pentru cazare 4.000 de lei pe lună. Mai mult, prezenţa la şedinţele în plen este plătită cu 100 de lei pentru fiecare şedinţă, la fel şi fiecare zi pe care o petrec la Bucureşti, pentru care primesc câte o diurnă de 100 de lei.
Fiecare ales trebuie să aibă în circumscripţia sa electorală cel puţin un birou parlamentar, de unde să ţină legătura cu cetăţenii, să le asculte păsurile. Pentru aceasta, primeşte circa 10.000 de lei lunar, sumă din care să acopere cheltuielile legate de chirie, utilităţi, consumabile şi salariile angajaţilor.

Florin Iordache, experienţa şi-a spus cuvântul
Cei mai bine plătiţi parlamentari de Olt au fost: social-democratul Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, cel mai vechi parlamentar al nostru (el a obţinut recent cel de-al cincilea mandat). Fiind românul care a ocupat a treia funcţie în stat, el a beneficiat în plus şi de o atenţie specială din partea SPP, având permanent după el, ca o umbră, doi angajaţi ai Serviciului de Protecţie şi Pază. Florin Iordache a deţinut în ultimul mandat mai multe funcţii în diverse comisii precum cele pentru regulament, funcţionarea în comun a celor două Camere, pentru Constituţie etc. El este şi cel mai activ ales oltean în ultimul mandat. Potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaţilor, acesta a luat cuvântul de 2.373 de ori în cele 156 de şedinţe la care a participat şi de 1.190 de ori în şedinţele de Birou Permanent, a făcut 20 de declaraţii politice, a semnat 131 de propuneri legislative din care 36 au devenit legi, a depus sau adresat 14 întrebări şi interpelări pe adresa membrilor Guvernului şi a semnat două moţiuni. 

Gigel de la Slatina, şef în Parlament
Pe poziţia următoare se află liberalul Gigel Ştirbu, datorită funcţiei de preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor. Deşi diferenţa salarială este de doar 20%, comparativ cu Florin Iordache, activitatea sa parlamentară este mult inferioară. Conform aceleiaşi surse, Gigel Sorinel Ştirbu a participat la doar 74 de şedinţe în cadrul cărora a luat cuvântul de 103 ori, iar în Biroul Permanent a vorbit doar o singură dată. La capitolul propuneri legislative, alesul liberal şi-a trecut în cont doar 76, din care doar 15 au devenit legi. Ştirbu a mai muncit ceva atunci când s-a gândit la formularea celor 20 de întrebări şi interpelări adresate Guvernului, dar şi când a semnat cele 20 de moţiuni. Preşedintele veşnic interimar al PNL Olt, care tocmai a obţinut recent al treilea mandat, a mai asudat când a făcut cele 41 de declaraţii politice.

Unii au urcat în funcţii, alţii au coborât
Cei doi sunt urmaţi de social-democratul Alexandru Stănescu, care, deşi aflat la primul mandat, a deţinut, în ultima sesiune parlamentară, funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. Deşi nu prea vorbăreţ, alesul social-democrat a semnat 46 de propuneri şi iniţiative legislative din care 14 au fost promulgate, devenind legi. “Menţiune” la capitolul venituri din activitatea parlamentară a obţinut Dumitru Niculescu, deputatul de Caracal, ales sub sigla PP-DD, devenit ulterior membru UNPR. Acesta a fost în prima sesiune din mandat lider de grup la partidul care l-a trimis în Parlament. Niculescu s-a aflat la primul mandat. Deşi a candidat la scrutinul din 11 decembrie pentru un nou mandat, pe lista PMP, el nu a reuşit să obţină un nou mandat. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Luminiţa Paghel-Adam, aleasă în Colegiul VI Corabia, pe lista PP-DD. Ea a avut funcţia de vicelider. 

Foştii parlamentari, pensionari de lux
Cele mai râvnite şi contestate beneficii sunt însă pensiile speciale. Acestea pornesc de la 1.550 de lei, pentru cei care au reprezentat comunitatea lor pe timpul unui mandat, şi ajung la 4.600 de lei pe lună pentru cei cu trei sau mai multe mandate. Excepţie fac doar acei aleşi condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Până acum, toţi foştii parlamentari de Olt care au îndeplinit vârsta de pensionare au solicitat pensia specială. Printre aceştia se numără Rodica Stănoiu, Florin Georgescu, Marin Bobeş, Mircea Argeşeanu, Teiu Păunescu (pensia îi va fi recalculată pentru două mandate) etc.

Beneficii:
Indemnizaţie: 5.401-15.825 de lei
Transport: 1.400 de lei pe lună
Cazare: 4.000 de lei
Suma forfetară cabinet: aproximativ 10.000 de lei
Pensiile speciale:
un mandat: 1.550 de lei
două mandate: 3.100 de lei
trei mandate: 4.600 de lei

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ